Kategoriler
Böcekler Etçil Hayvanlar

Yusufçuk

Yusufçuk Özellikleri (Özet)

Yusufçuk, bir böcek türü olup 6 yıla kadar yaşarlar ve 10 cm boyutlarına kadar çıkabilirler. Ayrıca Yusufçuklar etçil böceklerdendir.

Sponsorlu Bağlantılar
Yusufçuk türüBöcek
Yusufçuklar ne yerSivrisinekler, Sinek, Arı (etçil)
Yusufçuklar kaç yıl yaşar6 yıl
Yusufçukların boyu2.4 cm – 10 cm
Yusufçuklar nerede yaşarSulak alanlar ve suya yakın
Yusufçuk Neslinin Tükenme OlasılığıSoyu Tükenmesi Tehlike Altında (Threatened)

Yusufçuk Kelime Anlamı Nedir?

Yusufçuk kelimesinin Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre şu anlam/anlamları vardır.

1. isim, hayvan bilimi Dağlık ve ormanlık bölgelerde yaşayan, güvercine benzeyen, ondan daha küçük bir kuş (Turtur auritus)

2. Parlak renkli, iri kanatlı, büyük kız böceği (Libellula variegata)

Yusufçukların Yaşamları

Yusufçuk (İngilizcesi Dragonfly), hem Kuzey Yarımküre’deki hem de Güney Yarımküre’deki sulak alanların etrafında bulunan genel yırtıcı böceklerdir. Yusufçuklar, kızböceklerine çok benzer ancak yetişkinlerdeki kanatlar oldukça farklıdır. Göllerin yakınında dururken bulunurlar ve yusufçuk larvaları (su perisi / yavru) suda bulunur. Yusufçukların yavruları, yetişkinler için hiçbir tehdit oluşturmadığı insanlar için acı bir ısırık üretme yeteneğine sahiptir.

kırmızı renkli Yusufçuk

En güzel renkleriyle ve yusufçukların suyun etrafında uçarken vücutlarının ve kanatlarının ışıltısı ile tanınırlar. Yusufçuklar uzun, ince ve genellikle renkli gövdelere, büyük gözlere ve iki çift şeffaf kanata sahiptir. Diğer böcek türlerinde olduğu gibi, yusufçuk da altı bacağına sahiptir ancak sert zeminde yürüyemez. Uçarken yetişkin yusufçuklar, kendilerini yukarı, aşağı, ileri, arkaya ve yana ilerleten altı yönde ilerletebilir.

Avlar ve Avcılar

Hem yusufçuklar hem de larvaları etçil hayvanlardır ve sadece diğer küçük hayvanlarla beslenirler. Yusufçukların ana avları sivrisinekler, sinekler, arılar ve diğer küçük omurgasızlardır. Yusufçukların larvaları çoğunlukla suda yaşayan böcekleri ve yumurtalarını yerler. Bunun yanı sıra kuşlar, balıklar, kurbağalar, amfibiler ve kertenkeleler gibi sürüngenleri de içeren dünya çapında bir çok avcı tarafından avlanırlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Dişi yusufçuklar yumurtalarını suya ya da yakınına, çoğunlukla yüzen ya da yeni ortaya çıkan bitkilere bırakır. Bu yumurtalar daha sonra su perileri olur. Yusufçuk yavruları, diğer omurgasızları ve hatta kurbağa yavruları ve balık gibi omurgalıları yakalamak için uzatılabilir çeneleri kullanarak suyun yüzeyinin altında yaşar.

yaprak üzerinde bir Yusufçuk

Büyük yusufçukların larva dönemi 5 yıl kadar sürebilir. Küçük türlerde, bu aşama 2 ay ile 3 yıl arasında sürebilir. Larva, bir yetişkine metamorfoz yapmaya hazır olduğunda bir saz veya diğer ortaya çıkan bitkiye tırmanır. Havaya maruz kalmak larvaların nefes almaya başlamasına neden olur. Deri başın arkasında zayıf bir noktada ayrılır ve yetişkin yusufçuklar, eski larva derisinden dışarı çıkar, kanatlarını pompalar ve sineklerle beslenmek için uçar.

Yusufçuk

Yusufçukların Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Eklem bacaklılar
(Arthropoda)
Sınıf
(Class)
Böcek
(Insecta)
Takım
(Order)
Kızböcekleri
(Odonata)
Aile
(Family)
Yusufçuk
(Anisoptera)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi