Kategoriler
Çiftlik Hayvanları Evcil Hayvanlar Hepçil Hayvanlar Kuşlar

Tavuk

Tavuk Özellikleri (Özet)

Tavuk, bir kuş türü olup 4 yıla kadar yaşarlar ve 3 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Tavukların maksimum hızları ise 10 km/s.

Sponsorlu Bağlantılar
Tavuk türüKuş
Tavuklar ne yerTohum, meyve, böcek (hepçil)
Tavuklar kaç yıl yaşar2 yıl – 4 yıl
Tavuklar kaç kilo1 kg – 3 kg
Tavukların boyu30 cm – 45 cm
Tavukların hızı10 km / saat
Tavuklar nerede yaşarAçık ormanlık ve korunaklı otlaklar
Tavuk Neslinin Tükenme OlasılığıSoyun Tükenme Tehlikesi Endişe Var

Tavukların Yaşamları

Tavuk (İngilizcesi chicken), Hindistan’ın yağmur ormanlarında bulunan kırmızı orman tavuğu ve gri orman tavuğu kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Bugün, evcil tavuğun teninin sarı renginden dolayı gri orman tavuğu ile daha yakından ilişkili olduğu düşünülmektedir. Benzer olmalarına rağmen, Hint orman tavuğu, yerli bir tavuğun yarısı kadardır.

yerli tavuk
yerli tavuk

Tavuğun 10.000 yıldan daha uzun bir süre önce evcilleştirildiği, Hintlilerin ve daha sonra Vietnamlıların et, tüy ve yumurta için tavuk yetiştirdiği düşünülüyordu. Tavukların evcilleştirilmesinin daha sonra hızla Asya’ya, Avrupa’ya ve Afrika’ya yayıldığı, tavuğun bugün en yaygın olarak kullanılan hayvan olduğu sonucuna varılmıştır.

Tavuk Uçamayan Bir Kuştur

Dünyadaki herhangi bir kuşun en yüksek nüfusu olan dünya çapında en az 25 milyar tavuk olduğu düşünülmektedir. Yaklaşık 40 cm boyuna ulaşır ve şaşırtıcı bir şekilde, uçmak söz konusu olduğunda çok başarılı olmayan kuş türlerinden biridir. Bir tavuğun kaydedilen en uzun uçuşu 13 saniye ve kaydedilen en uzun mesafe yaklaşık 92 metredir.

Tavukların Ömürleri

tavuk ve horoz
tavuk ve horoz

Erkek tavuklar horoz olarak adlandırılır. Bir dişi tavuğun küçük, kabarık sarı bebeklerine civciv denir. Tavuklar vahşi ortamlarda 4-5 yıl yaşayabilir ancak ticari olarak yetiştirilen birçok tavuk genellikle bir yaşını geçmez. Birçok tavuğun daha uzun süre yaşadığı ve kaydedilen en yaşlı tavuğun 16 yaşına kadar yaşadığı söylenir.

Sponsorlu Bağlantılar

Tavuklar her yerde yaşayan hayvanlardır. Bitki ve hayvansal karışımlar yerler. Tavuklar her ne kadar yeri eşeleyerek tohumlar, meyveler ve böcekler arayarak beslenseler de tavukların kertenkeleler ve hatta küçük fareler gibi daha büyük hayvanları yedikleri bilinmektedir.

Tavuğu Avlayan Avcılar

Tilki, kedi, köpek, rakun, yılan ve hatta büyük fareler dahil birçok avcı için kolay bir av olan tavukların yumurtası aynı zamanda bu hayvanların birçoğu için çok popüler bir atıştırmalıktır. Daha büyük kuşlar ve gelincikler dahil diğer hayvanlar tarafından da çalınır.

Tavuk Endüstrisi

Tavuklar etleri ve yumurtaları için insanlar tarafından tutulur. Hayvan yetiştiricileri, farklı amaçlar için farklı türleri tutma eğilimindedir ve et tavukları genellikle sadece 3 aylıkken kesilir. Bu nedenle tavuk tüketicileri, yedikleri tavukların mümkün olan en iyi mevcudiyete sahip olmalarını sağlaması çok önemlidir. Aynı durum, yumurtlayan tavuklar için de geçerlidir. Çünkü tipik bir ticari olanları bir yılda yaklaşık 300 yumurta yumurtlar. Bundan sonra, tavuklar daha az yumurta yumurtlamaya başlar ve genellikle hayvan yetiştiricileri tarafından kesilir.

anne tavuk ve civcivler
anne tavuk ve civcivler

Horoz Egemenliği

Tavuklar çok sosyal kuşlar ve diğer tavuklarla çevrili olduklarında en mutlu olan hayvanlardır. Bir tavuk sürüsü, herhangi bir sayıda olabilir. Ancak genellikle baskın erkek olan sadece bir horoz olabilir. Baskın horoz, kendisi için bir tehdit oluşturacak kadar büyüyen diğer yavru horozları sürülerinin dışına iter. Baskın erkek, genellikle izlediği tüm tavukların çiftleşme ortağıdır.

Dünya Mutfağında Tavuk Etinin Yeri

Tavuk eti, yemek için kendi özel yöntemlerine sahip sayısız kültürü ile dünyadaki en yaygın etlerden biridir. Örnek olarak İngiltere’nin en yaygın yemeği kızarmış tavuk, Çin’de ise genellikle ayakları da dahil olmak üzere çorbada tavuğun her bölümünü kullanılıyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Kafes Tavuğu ve Gezen Tavuk Farkı

tavuk
tavuk

Son birkaç yılda özellikle ticari olarak yetiştirilen tavukların refahı ile ilgili olarak, tavuklara odaklanan çok sayıda medya ilgisi olmuştur. Et tavuklarının zorla beslendiği ve yüzlerce başka tavuğun bulunduğu bir kulübe sık sık beslendikleri ve sık sık tavukların dolaşması için boş alan olmayan dünya çapında yoğun tarım yapılmaktadır. Yumurtlayan tavuklar küçük kafeslerde kapatılır ve artık eskisi kadar yumurta üretmediklerinde kesilirler.

Yoğun olarak yetiştirilen tavukların yaşadığı koşullar tamamen iğrençtir. Bu nedenle tavuk severlerin, tavukların iyi bir yaşam kalitesine sahip olmalarını sağlamak için organik ya da serbest aralıktaki et ve yumurtalar için birkaç ekstra para harcamaları gerekir.

Tavuk Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Kuş
(Aves)
Takım
(Order)
Tavuksular
(Galliformes)
Aile
(Family)
Sülüngiller
(Phasianidae)
Cins
(Genus)
Orman Tavuğu
(Gallus)

Tavuk Diğer Özellikleri

ÖzellikİngilizcesiBilgi
Bilimsel AdıScientific NameGallus Gallus
TürTypeKuş
Beslenme ŞekliDietHepçil
EbatlarıSize30 cm – 45 cm
Kanat AçıklığıWingspan45 cm – 60 cm
AğırlıklarıWeight1 kg – 3 kg
En Yüksek HızlarıTop Speed10 km / saat
ÖmürleriLifespan2 yıl – 4 yıl
Yaşam ŞekliLifestyleSürü
RenkleriColorsKırmızı, siyah, kahverengi, beyaz, sarı, turuncu
Deri TipiSkin TypeTüylü
En Sevdiği YiyecekFavourite FoodTohum
Yaşam AlanlarıHabitatAçık ormanlık ve korunaklı otlaklar
Kuluçkada Ortalama Yumurta SayısıAverage Clutch Size2 adet
Ana YiyecekleriMain PreyTohum, meyve, böcek
Tavuk AvcılarıPredatorsİnsan, tilki, rakun
Ayırt Edici ÖzellikleriDistinctive FeaturesKeskin, sivri gaga ve gıdaklama sesi
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi