Kategoriler
Etçil Hayvanlar Memeli Hayvanlar Vahşi Hayvanlar

Gelincik

Gelincik Özellikleri (Özet)

Gelincik, bir memeli türü olup 3 yıla kadar yaşarlar ve 200 gram ağırlığa kadar çıkabilirler. Gelinciklerin maksimum hızları ise 25 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Gelincik türüMemeli
Gelincikler ne yerFare, yaban sıçanı, tarla faresi (etçil)
Gelincikler kaç yıl yaşar1 yıl – 3 yıl
Gelincikler kaç kilo120 gram – 200 gram
Gelinciklerin boyu22 cm – 38 cm
Gelinciklerin hızı25 km / saat
Gelincikler nerede yaşarOrmanlar ve açık ağaçlık alanlar
Gelincik Neslinin Tükenme Olasılığı Soyun Tükenme Tehlikesi Endişe Var (least concern)

Gelinciklerin Yaşamları

Gelincik (İngilizcesi Weasel), Avustralya ve çevresindeki adalar ve daha düşman kutup bölgeleri hariç her kıtada bulunan küçük boyutlu bir etobur memelidir. Dünyanın neresinde yaşadıklarına bağlı olarak davranışları ile birlikte boyutları, renkleri ve biraz farklı olan çok sayıda gelincik türü vardır ve kuzey yarımkürenin çoğunda bulunabilir. Bu küçük ama kısır yırtıcılar, burunlarından kuyruklarının ucuna kadar 15 cm’den fazla büyümeyen dünyadaki en küçük etçil memelilerdir.

Gelincik ayakta duruyor

Gelincikler, etoburların gösterişli ailesine aittir ve en büyük boyutta olan ve kahverengi kuyruklarının sonunda siyah bir ucu olan Kakımlar (küçük bir memeli) gibi benzer türlerle en yakından ilişkilidir. Gelincikler doğal aralıklarının çoğunda oldukça yaygın olmasına rağmen, belirli bölgelerdeki nüfus habitat kaybından etkilenmiştir ve genellikle çiftçiler tarafından zararlı olarak görülmektedir.

Görünümleri

Gelincik, diğer etobur hayvanlar gibi küçük hayvanları avlamak için gelişti ve ince gövdeler, fareleri yuvalarına kadar izlemek için mükemmel bir şekilde uygundur. Gelinciklerin boynundan daha kalın olmayan küçük ve dar bir kafası vardır ve kısa bacakları ve esnek omurgaları, küçük, dar alanlarda kolayca manevra yapabilmelerini sağlıyor. Gelinciklerin, sivri bir burun ve üçgen başı, küçük yuvarlak kulakları ve siyah gözleri vardır.

Kürkleri başlarında, sırtlarında, bacaklarında ve kuyruğunda koyu veya açık kahverengi ve altlarında beyazdır. Yılda iki kez tüy dökerler. Kışın koyu, Nisan ayında daha çık renklidir. Bu sadece Kasım ayına kadar gelinciklerin mümkün olduğunca sıcak olmasını sağlamakla kalmaz aynı zamanda kuzeydeki bölgelerde, karda kamufle olmaları için genellikle kahverengiden beyaza dönüşürler.

Sponsorlu Bağlantılar

Gelincik Yaşam Alanları

siyah ayaklı gelincik

Gelincikler doğal olarak ormanlık alanlar, iğne yapraklı ormanlar ve Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika’nın kuzey bölgelerindeki çimenli ovalar gibi çeşitli habitatlarda bulunurlar. Yeni Zelanda ve diğer bazı adalar gibi diğer ülkelere tanıtıldı. Bununla birlikte, bu tür yalıtılmış yerlere bir dizi küçük yırtıcı hayvanın getirilmesi gibi gelincikler, küçük ve karasal etobur tehdidi olmadan milyonlarca yıldır aynı şekilde gelişen yerli yaban hayatı üzerinde derin bir etkiye sahiptir. Gelincikler fırsatçı yırtıcılardır ve daha kentsel alanlarda ve özellikle çeşitli ve cazip bir yiyecek arzının olduğu çiftliklere yakın yerlerde bulunabilirler. Uyarlanabilirliklerine rağmen gelincikler, doğal aralıklarının bazılarındaki habitat kaybı nedeniyle tehdit altındadır.

Yaşam Şekilleri

Gelincikler, gündüz ve gece boyunca küçük memelileri avlamak için hayatının büyük bir bölümünü harcayan yalnız bir hayvandır. Gelincikler, habitatlara ve yiyeceğin mevcudiyetine bağlı olarak boyut olarak değişen ev aralıklarında devriye gezen kara hayvanlarıdır ve erkekler ve dişiler çiftleşme dışında birbirlerinden kaçınma eğilimindedir. Toprakları içinde Gelincilerin, çim ve kürkle kaplı ve güvenli bir şekilde dinlenebildiği çatlaklar, ağaç kökleri ve terk edilmiş yuvalarda yuvalar yaptıkları bilinmektedir.

Gelincikler, boyutları için inanılmaz derecede güçlüdürler ve yuvalarına geri taşımadan önce kendilerinden çok daha büyük hayvanları yakalayabilir ve öldürebilirler. Çevrelerini en iyi şekilde görebildiklerinden emin olmak için Gelinciklerin arka ayakları üzerinde beyaz alt kısımlarını açığa çıkardıkları bilinmektedir.

Üreme

Gelinciklerin birbirlerine tahammül edebileceği tek zaman, bir erkek ve dişinin çiftleşmek için buluşmasıdır. Yaklaşık beş hafta süren bir gebelik döneminden sonra dişi, yuvasındaki 1 ila 7 yavru arasında yavru doğurur. Genç Gelincikler oldukça hızlı bir şekilde gelişir ve sadece iki aylık olduklarında sütten kesilmezler, aynı zamanda küçük avlar avlayabilirler ve önümüzdeki birkaç hafta içinde kendi topraklarını kuracaklardır.

Dişi Gelincikler yaklaşık üç yıl yaşama eğiliminde olsalar da ikinci ve üçüncü yıllarına kadar başarılı bir şekilde üreyemezler. Bununla birlikte, erkekler nadiren ilk doğum günlerine ulaşırlar. Çünkü bir eş arayışında daha fazla dolaşma eğilimdedirler ve bu nedenle çoğu zaman çok sayıda yırtıcı için daha savunmasızdırlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Beslenme

Gelincik

Gelincikler, avının yuvalarına girebilen yetenekli ve vahşi bir avcıdır. Bu da çoğu yırtıcı hayvanın yapamayacağı bir şeydir. Küçük memelileri çalılıklardan ve hatta karın altında yaptıkları tünelleri kullanarak, Gelincik kurbanını yuvaya kadar takip edebilir ve sonra onu yakalar. Fareler ve tarla fareleri gibi kemirgenler, daha kuzeydeki yaban sıçanı ve ara sıra kuşlar diyetinin büyük kısmını oluşturur.

Ayrıca yumurta yedikleri ve Ördekler ve Tavşanlar gibi kendilerinden daha büyük hayvanları öldürebildikleri bilinmektedir. Gelincikler küçük yuvalara girmek için mükemmel bir şekil olsa da, uzun gövdeleri nispeten geniş bir yüzey alanını kaplar ve bu nedenle çok fazla vücut ısısı kaybeder. Yeterli enerjiye sahip olmalarını sağlamak için gelincikler, hayatta kalmak için her gün vücut ağırlığının yaklaşık üçte birini yemelidirler.

Gelincik Avcıları

Hızlı ve hünerli doğalarına rağmen, Gelinciklerin küçük boyutu, doğal aralıkları boyunca bir dizi farklı yırtıcı tarafından avlandıkları anlamına gelir. Onları gökyüzünde yüksek noktalardan tespit edebilen Baykuşlar, Şahinler ve Kartallar gibi Yırtıcı Kuşların yanı sıra Tilkiler ve Yılanlar Gelincilerin en yaygın yırtıcılardır. Gelincikler, insan yerleşimlerine yakın yerlerde bulunan yerli Kediler ve Köpekler tarafından da avlanırlar. Fırsatçı doğaları aynı zamanda çiftçiler tarafından zararlı olarak görülürler. Çoğunlukla kümes hayvanları ve bunların yumurtalarını çaldıkları için tehdit olarak görülmektedirler. Dünyanın bazı bölgelerinde, Gelincikler habitat kaybı nedeniyle tehdit altındadır ve av türlerinin eksikliği de yerel nüfus üzerinde yıkıcı etkilere neden olabilir.

Son Durumları

Bugün Gelincikler, IUCN tarafından yakın gelecekte doğal ortamında soyu tükenme endişesi taşıyan bir hayvan olarak listelenmiştir. Yaygın ancak Kuzey Amerika’da nadir görülmekle birlikte, Avrupa ve Asya’da yaygındır ve diğer ülkelere tanıtılan nüfuslar da kararlıdır. Bununla birlikte, bazı yalıtılmış popülasyonlar gittikçe daha savunmasız hale gelmektedir.

Gelinciklerin Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Memeliler
(Mammalia)
Takım
(Order)
Etoburlar
(Carnivora)
Aile
(Family)
Sansargiller
(Mustelidae)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi