Kategoriler
Hepçil Hayvanlar Memeli Hayvanlar Vahşi Hayvanlar

Sincap Maymunu

Sincap Maymunu Özellikleri (Özet)

Sincap Maymunu, bir memeli türü olup 20 yıla kadar yaşarlar ve 1 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Sincap maymunlarının maksimum hızları ise 35 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Sincap Maymunu türüMemeli
Sincap Maymunları ne yerMeyve, böcekler, çiçekler (hepçil)
Sincap Maymunları kaç yıl yaşar15 yıl – 20 yıl
Sincap Maymunları kaç kilo0.75 kg – 1.1 kg
Sincap Maymunlarının boyu25 cm – 36 cm
Sincap Maymunlarının hızı35 km / saat
Sincap Maymunları nerede yaşarAkıntıya yakın sık tropikal ormanlar
Sincap Maymunu Neslinin Tükenme OlasılığıSoyun Tükenme Tehlikesi Endişe Var

Sincap Maymunların Sınıflandırılması ve Evrimi

Sincap Maymunu (İngilizcesi Squirrel Monkey), Orta ve Güney Amerika’nın ormanlarında ve tropik ormanlarında doğal olarak bulunan küçük bir Yeni Dünya Maymun türüdür. Başının üstünden kuyruğunun tabanına kadar 25 cm kadar küçük bir ölçüye sahip olan bu küçük primatlar, uzun kuyrukları dahil edildiklerinde bu boyuttan iki kat daha fazladır. Bazı diğer küçük maymun türlerinin aksine, Sincap Maymunun kuyruğunun kavrama yeteneği yok. Bu da dallara tutunmak için kullanılamayacağı anlamına gelir. Bunun yerine, uzun kuyruklarını Sincap Maymununun yüksek dallara tırmanırken dengelenmesine yardımcı olmak için kullanılır.

Yaygın Sincap maymunu, kara kepli sincap maymunu, Orta Amerika sincap maymunu, altın sırtlı sincap maymunu ve kara başlı sincap maymunu olan çeşitli yerlerde bulunan 5 sincap maymun türü vardır. Tüm sincap maymun türleri, kürk rengindeki ve yaşadıkları bölgedeki küçük değişikliklerin yanı sıra görünüşte birbirlerine benzerler.

Sincap maymunu yemek yiyor
Sincap maymunu yemek yiyor

Sincap Maymunu Anatomisi ve Görünümü

Hem erkek hem de dişi sincap maymunlar, boyut ve görünüm bakımından neredeyse aynı gibi görünmekle birlikte erkekler aslında dişilerden biraz daha büyük ve ağır olma eğilimindedir. Sincap maymunları, parlak sarı bacakları ve beyaz yüzleri hariç çok renkli, kısa tüylü, çoğunlukla zeytin yeşili veya gri renklidir. Ayrıca alnında daha uzun ve daha koyu renkli bir tutam ve siyah veya koyu kahverengi bir ağza sahiptir.

Sincap Maymunu, ağaçlarda çok fazla zaman harcıyor ve bunu yapmak için çok iyi adapte olmuş. Dallara tutunmanın yanı sıra aynı zamanda meyveleri açarken ve avını tutarken de çok faydalı olan inanılmaz derecede hünerli parmaklara sahip. Sincap maymunun uzun kuyruğu vücudundan daha uzundur ve ince, koyu ve gür bir ucu var.

Sponsorlu Bağlantılar

Sincap Maymunların Dağılımı ve Yaşam Alanları (Habitat)

anne ve yavru sincap maymunları
anne ve yavru sincap maymunları

5 farklı sincap maymun türü, Güney Amerika ve Orta Amerika’dan ve Amazon Havzası’na kadar dağılmış olarak bulunur. Sincap maymunları, akıntıya yakın yoğun, tropikal orman bölgelerini veya güvenlik için düşünülen diğer akan su kaynaklarını tercih etme eğilimindedir. Gün boyunca en aktif olan sincap maymunları, orman gölgesinin orta seviyesinde bulunur ve nadiren en fazla avcı kuşlardan korkma tehlikesi altındayken veya diğer avcıların korkusuyla yer altına iner.

Bununla birlikte sincap maymunlar, çeşitli orman türlerinde bulunabilir ve hatta tarım için temizlenmiş alanlarda yaşadığı bile bilinmektedir. Öncelikle tarım için ormansızlaşma ve büyüyen insan yerleşimleri biçimindeki habitat kayıplarından dolayı tehdit altındalar.

Sincap Maymun Davranışları ve Yaşam Tarzları

Sincap maymunları, genellikle 40 veya 50 hayvandan oluşan büyük gruplar halinde ağaçlarda gürültülü bir şekilde hareket eden inanılmaz derecede sosyal hayvanlardır. Ancak bu sayı 500’e kadar çıkabilir. Sincap maymun grupları, genellikle yetişkin erkekler, hamile dişiler, yavruları olan dişiler ve genç sincap maymunları grupları da dahil olmak üzere birkaç alt grup içerir. Gündüzleri beslemek için alt gruplarına ayrılmadan önce gece birlikte uyuyan bu karmaşık sosyal birlikler ile farklı sesler kullanarak birbirleriyle iletişim kurarlar.

Sincap maymunlar, ormanda tırmanmak için dallar arasında zıplarlar. Uzun kuyrukları, onlara mükemmel bir denge sağlar ve çevik elleri ve ayakları ile desteklenir. Sincap maymunlarının ormanın geniş alanlarını kaplarlar. Yollarında kalan yiyeceklerden yararlanmak için diğer grupları belli bir mesafeden takip ettikleri de bilinmektedir.

Sincap Maymunlarda Üreme ve Yaşam Döngüleri

Sincap maymunu dalda yürüyor
Sincap maymunu dalda yürüyor

Üreme mevsiminin başlangıcında, erkek Sincap Maymunların omuzları genişler ve eşleşme hakları için agresif bir şekilde savaşmaya başlarlar. Kazanan, çoğu dişi ile çiftleşme haklarını kazanmıştır. Doğumdan kısa bir süre sonra dişi sincap maymunu, bebeği yetiştirmede hiçbir rol oynamayan ve tamamen erkek grubuna katılmak için ayrılan erkek kovalayacak. Sincap maymun doğumları, Haziran ve Ağustos ayları arasındaki en yoğun yıllık yağışa karşılık gelen kısa bir süre boyunca ortaya çıkma eğilimindedir.

Sponsorlu Bağlantılar

5 ay kadar süren gebelik döneminden sonra dişi sincap maymunu yavrusunu ilk günden itibaren sırtında taşımaya başlar. Yavru iki aylıkken annesi olmadan daha fazlasını keşfetmeye başlar ve 10 aylıkken neredeyse tamamen bağımsızdır. Genç dişiler bir süre anneleriyle birlikte veya yakınında kalabilirler ancak erkek sincap maymunları, genç erkek grubuna katılmak için onu terk edecektir.

Sincap Maymunların Beslenme Yöntemleri ve Avlanmaları

Sincap maymun, hayatta kalmak için hem küçük hayvanları, bitkileri ve bitki maddelerini yiyen hem de küçük alt gruplarında gün içinde beslenen çok amaçlı bir hayvandır. Sincap maymunları, esas olarak meyvelerden ve böceklerden oluşan çok çeşitli bir beslenme alışkanlığına sahiptir. Çiçekleri, tomurcukları, yumurtaları, fındıkları, kertenkeleleri ve çevresindeki yapraklar ve dallar arasında bulunan diğer küçük omurgalıları yedikleri de bilinmektedir.

Sincap maymunun elleri ve parmakları, küçük ama keskin dişlerini kullanarak ya da soyarak ya da yerken yemeğe tutunmak için mükemmel bir şekilde tasarlanmıştır. Bununla birlikte ormansızlaşmadan daha çok etkilenen bölgelerde, sincap maymunlarının yiyecek aramak için tarımsal tarlalara baskın düzenlediği bilinmektedir.

Sincap Maymun Avcıları ve Tehditler

Sincap maymun, tehlikeli bir avcının varlığını gösteren özel uyarı sesleri de dahil olmak üzere birliğin geri kalanıyla iletişim kurmak için çok sayıda sesli çağrı kullanır. Sincap maymun, Yeni Dünya Maymunlarının en küçük türlerinden biridir ve bu nedenle çeşitli orman hayvanları tarafından avlanır. Yırtıcı kuşlar, ağaçlarda onları avlayan yılanlar ile birlikte sincap maymun için en büyük tehdittir.

Habitat kaybının bazı bölgelerde sincap maymunlarını bitki yemeye zorlaması nedeniyle, onları uzak tutmaya çalışmak için kullanılan yöntemler tarafından tehdit edilmektedir. Sincap maymunların ormanda büyük bir birlik içerisinde yaşamaları, tüm birliği sürdürecek kadar yiyecek olmadığı için ormanların azalmasından da ciddi şekilde etkilendikleri anlamına gelir.

Sponsorlu Bağlantılar

Sincap Maymunlar Hakkında İlginç Bilgiler

Sincap maymunun en zeki primat türlerinden biri olduğu düşünülüyor ve dünyadaki tüm maymun türlerinin vücut kütle oranına göre en büyük beyne sahip olduğu bilinmektedir. Sincap maymunları inanılmaz derecede iyi bir görüş ve renk görme özelliğine sahiptir. Bu da meyveleri yoğun bitki örtüsü arasında kolaylıkla belirleyebilecekleri anlamına gelir. Gerçekten yoğun yeşilliklerle beslenirken, sincap maymunlarının, birliklerinin diğer üyelerine nerede olduklarını belirtmek için bir “kıkırdama” sesi çıkardıkları bilinmektedir. Sincap maymunların ayrıca ellerinde ve ayaklarında idrar yaydığı bilinmektedir. Bu da ağaçlarda dolaşırken koku izini bırakabilecekleri anlamına geliyor.

Sincap Maymunu ve İnsan İlişkisi

Sincap maymunun küçük boyutu ve son derece zekice doğası nedeniyle hem kendi bölgelerinde hem de dünyanın her yerinde evcil hayvanlar olarak yakalandı ve saklandı. Her ne kadar sincap Maymun evcil hayvanlarının çoğunluğu bugün esir hayvanlardan üretilse de egzotik evcil hayvan ticareti için geçmişte yakalanmaları, özellikle belirli bölgelerdeki vahşi popülasyonlar üzerinde etkili olmuştur. Bununla birlikte sincap maymun, günümüzde özellikle yerel kesimlerinde ormansızlaşma ve tarıma açık alanlarındaki ormansızlaşma şeklinde insan etkinliği seviyelerinin artması nedeniyle daha fazla tehdit altındadır.

Sincap Maymunların Korunma Durumu

Bugün, sincap maymunu, doğal ortamında bir dizi Yeni Dünya Maymun türünden daha düşük risk altında olan bir hayvan türüdür. Bununla birlikte 5 sincap maymun türünden ikisi IUCN tarafından “Hassas” olarak listelenmiştir ve ikisi “En Az Endişeli” olarak listelenmiştir. Bununla birlikte 5 türün popülasyon sayıları habitat kaybı ile tehdit edilmekte olup büyük grupları doğal habitatlarının daha küçük alanlarına itilmektedir.

Sincap Maymunu Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Memeliler
(Mammalia)
Takım
(Order)
Primat
(Primates)
Aile
(Family)
Kapuçingiller
(Cebidae)
Cins
(Genus)
Saimiri
(Saimiri)

Sincap Maymunu Diğer Özellikleri

ÖzellikİngilizcesiBilgi
Bilimsel AdıScientific NameSaimiri
Yaygın AdıCommon NameSincap maymunu
TürüTypeMemeli
Tür SayısıNumber Of Species5 tür
Bulundukları YerlerLocationOrta ve Güney Amerika
Yaşam AlanlarıHabitatAkıntıya yakın sık tropikal ormanlar
RenkleriColorsZeytin yeşili, gri, sarı, siyah
Deri TipiSkin TypeKürklü
EbatlarıSize25 cm – 36 cm
AğırlıklarıWeight0.75 kg – 1.1 kg
En Yüksek HızlarıTop Speed35 km / saat
Beslenme ŞekilleriDietHepçil
YiyecekleriPreyMeyve, böcek, çiçek
Sincap Maymunu AvcılarıSquirrel Monkey PredatorsYırtıcı kuş, yılan, insan
Yaşam ŞekilleriLifestyleGündüz gruplar halinde
Grup DavranışıGroup BehaviourToplu halde
ÖmürleriLifespan15 yıl – 20 yıl
Doğurma YaşıAge Of Sexual Maturity3 yaş – 5 yaş
Gebelik SüresiGestation Period170 gün
Ortalama Yavru Doğurma SayısıAverage Litter Size1 adet
Sütten Kesilme YaşıAge Of Weaning4 aylık
Tahmini Kaç Tane Sincap Maymunu Var?Estimated Population SizeBilinmiyor
En Büyük TehditBiggest ThreatYaşam alanlarının kaybolması (habitat kaybı)
En Belirgin ÖzellikleriMost Distinctive FeatureDengede kullanılan gövdeden daha uzun kuyruk
İlginç Bir BilgiInteresting Fact500 bireye kadar olan gruplar halinde yaşıyorlar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi