Kategoriler
Hepçil Hayvanlar Sürüngenler Vahşi Hayvanlar

Bukalemun

Bukalemun Özellikleri (Özet)

Bukalemun, bir sürüngen türü olup 8 yıla kadar yaşarlar ve 2 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Bukalemunların maksimum hızları ise 35 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Bukalemun türüSürüngen
Bukalemunlar ne yerBöcekler, Salyangozlar, Yapraklar (hepçil)
Bukalemunlar kaç yıl yaşar4 yıl – 8 yıl
Bukalemunlar kaç kilo0.01 kg – 2 kg
Bukalemunların boyu3 cm – 69 cm
Bukalemunların hızı35 km / saat
Bukalemunlar nerede yaşarTropikal ormanlar ve çöller
Bukalemun Neslinin Tükenme OlasılığıSoyu Tükenmesi Tehlike Altında (Threatened)

Bukalemunların Yaşamları

Bukalemun (İngilizcesi Chameleon), iri gözlü ve kıvrılmış kuyruğundan dolayı çok belirgin ve iyi bilinen bir kertenkele türüdür. Bukalemunlar orman ve çöl boyunca Afrika, Asya ve Güney Avrupa’nın bazı bölgelerinde bulunurlar. Sadece 5 cm ila 40-50 cm büyüklüğünde değişen 160’tan fazla türü olduğu düşünülmektedir. Madagaskar ormanlarında bulunan minik cüce yapraklı bukalemunlar en az bulunan tür olup bazı erkekler 3 cm’den daha küçüktür.

Bukalemun kafası

En büyük türü ise Madagaskarlı dev bukalemunlardır. Madagaskar ormanlarında da bulunur ve yaklaşık 70 cm uzunluğuna kadar büyür. Ayrıca Madagaskar’da bulunan Parson’un bukalemununun uzunluğu yaklaşık 65 cm’ye kadar çıkabilir.

Renk Değiştirmeleri ve Gözlerinin Özellikleri

Bukalemunların çoğusu (hepsi olmasa da) çevrelerine kamufle olmak için derilerinin rengini değiştirebilir. Bukalemunun ten rengindeki bu renk değişiklikleri, bukalemun daha kolay karışabileceği şekilde pembe, mavi, kırmızı, turuncu, yeşil, siyah, kahverengi, açık mavi, sarı ve turkuaz gibi renkleri içerebilir. Bukalemunun göz yapısı, bukalemunun vücudu etrafında tam 360 derece görüş sağlamasına izin verdiği için bir sürüngen için olağanüstü bir görüşe sahiptir. Bu özel adaptasyon, bukalemunun av ve avcıları daha etkin avlayabilmesini sağlar.

Beslenme

Bukalemun etrafı izliyor

Bukalemunlar genellikle hepçil bir hayvandır. Ancak bazı türlerininin daha etçil bir diyete sahip olduğu bilinir. Bukalemunlar genellikle meyveler, yapraklar, meyveler, böcekler, solucanlar, salyangozlar dahil olmak üzere her şeyi yer ve büyük bukalemun türlerinden bazıları da küçük sürüngenleri avlarlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Bukalemun Avcıları

Genel olarak bukalemunlar küçük boyutları nedeniyle genellikle aç avcılar için ana hedefdir. Yılanlar ve kuşlar gibi diğer ağaçta yaşayan hayvanlar, bazı memelilerin yanı sıra bukalemunlar en yaygın avcılarıdır. Bugün birçok bukalemun türünün neslinin tükenme tehlikesi olduğu düşünülmekte ve diğer türlerinin bile tehlike altında olduğu düşünülmektedir. Azalan bukalemun sayıları, kirlilik ve ormansızlaşma gibi habitat değişikliklerinden kaynaklanmaktadır.

Üreme

Yumurtalarını güvenli ve sıcak tutmak için gömmek için dişi bukalemun ilk önce orman zeminde onları gömecekleri bir delik açmaktadır. Delik 10 ila 30 cm derinlikte olabilir. Ancak deliğin derinliği genellikle bukalemunların türlerine göre değişir. Dişi bukalemunlar daha sonra yaklaşık 20 yumurta civarında yumurta koyar. Ancak tam yumurta sayısı 1 ila 100 arasında değişebilir.

Bukalemun

Bukalemun Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Sürüngenler
(Reptilia)
Takım
(Order)
Pullular
(Squamata)
Aile
(Family)
Bukalemungiller
(Chamaeleonidae)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi