Kategoriler
İslam

Allah’ın Melik (El-Melik) İsminin Anlamı

Melik (El-Melik) Nedir?

Allah’ın 99 isminden (Esma-ül Hüsna) birisi olan Melik ismi “Mülkün, kâinatın sahibi, mülk ve saltanatı devamlı olan.” anlamlarına gelmektedir. Melik ismi Kur’an-ı Kerim’de geçen bir isimdir. Eğer El-Melik isminin anlamını biraz daha açarsak; Melik, bütün varlıkların üzerinde emretme, istediği gibi tasarruf etme, hiçbir şarta bağlı olmaksızın sâhip olma O’na mahsustur. Yarattıklarına emretme, sakındırma, cezâlandırma, istediğini zelîl, dilediğini de azîz etme kudretine sâhip olan yalnız Allah’tır. O, yarattığı mülkünde ve orada olanların hepsinde yegâne hükümdardır ve sonsuz kudretiyle onları idâresi altında tutan tek Allahtır.

Sponsorlu Bağlantılar
Esma-ül Hüsna – El-Melik
Esma-ül Hüsna – El-Melik

El-Melik İsminin Kur’an’da Geçen Ayetleri

Allah’ın El-Melik adı şu Kur’an âyetlerinde geçmektedir:

  • (20:114) Hükmü her yerde geçerli gerçek hükümdar olan Allah yücedir. (Ey Muhammed!) Kur’ân sana vahyedilirken, vahiy bitmeden önce (unutma korkusuyla) Kur’ân’ı okumada acele etme; “Rabbim! Benim ilmimi artır” de.
  • (23:116) Mutlak hâkim ve hak olan Allah, çok yücedir. O’ndan başka ilâh yoktur. O, bereketli Arş’ın sâhibidir.
  • (59:23) O, öyle bir Allah’tır ki, kendisinden başka hiçbir Allah yoktur. O, mâlik ve sâhiptir, münezzehtir, selâmet verendir, emniyete kavuşturandır, gözetip koruyandır, üstündür, istediğini zorla yaptıran, büyüklükte eşi olmayandır. Allah puta tapanların ortak koştukları şeylerden münezzehtir.
  • (62:1) Göklerde ve yerde olanların hepsi; padişah, mukaddes, azîz ve hakîm olan Allah’ı tesbih etmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi