Kategoriler
İslam

Allah’ın Rauf (Er-Raûf) İsminin Anlamı

Rauf (Er-Raûf) Nedir?

Er-Raûf, Allah’ın 99 isminden (Esma-ül Hüsna) birisidir ve “Çok merhametli, pek şefkatli” anlamlarına gelmektedir. Rauf ismi Kur’an-ı Kerim’de geçen bir isimdir. Eğer Er-Raûf isminin anlamını biraz daha açarsak; Rauf, çok şefkat ve merhamet gösteren, çok esirgeyen, kolaylık sağlayan anlamındadır. Rauf’un anlamı ilk anda Rahîm’le benzer görünse de Kur’an’da Rauf ismi berâber geçtiği yerlerde Rahîm’den önce anılmıştır. Rauf’un kolaylık sağlaması anlamına örnek yaşlılık, hastalık ve zayıflık gibi hallerde bâzı ibâdetlerden muaf olma sayılabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Er-Raûf İsminin Kur’an’da Geçen Ayetleri

Esma-ül Hüsna Er-Rauf
Esma-ül Hüsna Er-Rauf

 

Allah’ın Er-Raûf adı Kur’an-ı Kerim’in şu ayetlerinde geçmektedir:

  • (2:143) Ve işte böyle, sizi ortada yürüyen bir ümmet kıldık ki siz, bütün insanlar üzerine adâlet örneği ve hakkın şâhitleri olasınız, Peygamber de sizin üzerinize şâhit olsun. Daha önce içinde durduğun Kâ’be’yi kıble yapmamız da Peygamber’in izince gidecekleri, iki ökçesi üzerinde geri döneceklerden ayıralım diyeydi. Bu iş elbette Allah’ın hidâyet ettiği kimselerin dışındakilere çok ağır gelecekti. Allah, imânınızı yok edecek değildir. Hiç şüphesiz Allah, bütün insanlara çok şefkatlidir, çok merhametlidir.
  • (3:30) O gün her nefis işlemiş olduğu iyilik ve kötülükleri önünde hazır bulur. Yaptığı kötülüklerle kendi arasında büyük uzaklık bulunsun ister. Allah, size asıl kendisinden çekinmenizi emreder. Şüphesiz ki Allah, kullarını çok esirger.
  • (9:117) Andolsun ki, Allah, yine Peygambere ve en zor gününde ona uyan Muhâcirler’le Ensâr’a içlerinden bir kısmının kalbleri az kalsın kayacak gibi olmuşken tevbe nasîbetti de lutfedip tevbelerini kabul buyurdu. Çünkü O, gerçekten çok şefkatli, çok bağışlayıcıdır.
  • (57:9) Sizi karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için kuluna apaçık âyetler indiren O’dur. Şüphesiz Allah size karşı çok şefkatli, çok merhametlidir.
  • (59:10) Onlardan sonra gelenler derler ki: “Rabbimiz, bizi ve bizden önce inanan kardeşlerimizi bağışla, kalplerimizde inananlara karşı bir kin bırakma! Rabbimiz! Sen çok şefkatli, çok merhametlisin!”
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi