Kategoriler
İslam

Kuran’da Azgın İle İlgili Ayetler

Azgın Tanımı

Azgın kelimesinin Türk Dil Kurumuna göre tanımı şöyle. Ayet;

Sponsorlu Bağlantılar

*** sıfat Azmış olan, azılı. Ayet; “Bakışları insanlıktan çıkmış, sanki karşımda ürkmüş, azgın bir hayvan var.” – A. Ümit

*** Çabuk iltihaplanan, yarası hemen kapanmayan (ten)

*** Çok yaramaz (çocuk)

*** Cinsel istekleri aşırı olan. Ayet; “Senin gibi azgın bir delikanlıya vereceğim ilk ders, doyurabildiğin kadının sana vereceği tadın ne kadar önemli olduğudur.” – R. Mağden

*** Coşmuş, taşmış. Ayet; “Fırtınadan sonra şaşakalır insan, anlayamaz o azgın denizin ne kerametle, nasıl durulduğunu.” – A. Erhat

*** Gözü hiçbir şeyden yılmayan

Kur’an-ı Kerim’de Azgın Hakkındaki Ayetler Hangileri?

NOT Suresi AYETLERİN TÜRKÇE MEALLERİ, TÜRKİYE CUMHURİYETİ DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞININ RESMİ İNTERNET SİTESİNDEN ALINMIŞTIR.

Enam Suresi 146. Ayet; Yahudilere tırnaklı hayvanların hepsini haram kıldık. Sığır ve koyunların ise, sırtlarında veya bağırsaklarında bulunanlar, ya da kemiklerine karışanlar dışındaki iç yağlarını (yine) onlara haram kıldık. İşte böyle, azgınlıkları sebebiyle onları cezalandırdık. Biz elbette doğru söyleyenleriz.

Sponsorlu Bağlantılar

Araf Suresi 175. Ayet; Kendisine âyetlerimizi verdiğimiz halde onlardan sıyrılıp da şeytanın kendisini peşine taktığı, bu yüzden de azgınlardan olan kimsenin haberini onlara anlat.

İsra Suresi 60. Ayet; Hani sana, “Muhakkak Rabbin, insanları çepeçevre kuşatmıştır” demiştik. Sana gösterdiğimiz o rüyayı da, Kur’an’da lanetlenmiş bulunan o ağacı da sırf insanları sınamak için vesile yaptık. Biz onları korkutuyoruz. Fakat bu, sadece onların büyük azgınlıklarını (daha da) artırdı.

Kehf Suresi 80. Ayet; “Çocuğa gelince, anası babası mü’min insanlardı. Onları azgınlığa ve küfre sürüklemesinden korktuk.”

Meryem Suresi 59. Ayet; Onlardan sonra, namazı zayi eden, şehvet ve dünyevi tutkularının peşine düşen bir nesil geldi. Onlar bu tutumlarından ötürü büyük bir azaba çarptırılacaklardır.

Ta Ha Suresi 45. Ayet; Mûsâ ve Hârûn şöyle dediler Suresi “Ey Rabbimiz! Şüphesiz biz, onun bize karşı aşırı davranmasından yahut azmasından korkuyoruz.”

Sponsorlu Bağlantılar

Hac Suresi 3. Ayet; İnsanlardan kimi vardır ki, hiçbir bilgisi olmadığı halde Allah hakkında tartışmaya girer ve her azgın şeytanın ardına düşer.

Furkan Suresi 21. Ayet; Bize kavuşacaklarını ummayanlar, “Bize melekler indirilseydi, yahut Rabbimizi görseydik ya!” dediler. Andolsun, onlar kendi benliklerinde büyüklük tasladılar ve büyük bir taşkınlık gösterdiler.

Şuara Suresi 91-93. Ayet; Cehennem de azgınlara gösterilecek ve onlara, “Allahı bırakıp da tapmakta olduklarınız nerede? Size yardım ediyorlar mı veya kendilerini kurtarabiliyorlar mı?” denilecek.

Şuara Suresi 94-95. Ayet; Artık onlar ve o azgınlar ile İblis’in askerleri hepsi birden tepetakla oraya atılırlar.

Şuara Suresi 224. Ayet; Şairlere ise haddi aşan azgınlar uyarlar.

Kasas Suresi 18. Ayet; Korkarak, etrafı gözetleyerek şehirde sabahladı. Bir de ne görsün, dün kendisinden yardım isteyen yine feryat ederek ondan yardım istiyordu. Mûsâ da ona, “Belli ki sen azgın bir kimsesin” dedi.

Sponsorlu Bağlantılar

Kasas Suresi 76. Ayet; Şüphesiz Kârûn, Mûsâ’nın kavmindendi. Onlara karşı azgınlık etti. Biz ona, anahtarlarını (bile taşımak) güçlü bir topluluğa ağır gelecek hazineler verdik. Hani, kavmi kendisine şöyle demişti Suresi “Böbürlenme! Çünkü Allah böbürlenip şımaranları sevmez.”

Saffat Suresi 30. Ayet; “Bizim, sizin üzerinizde hiçbir hakimiyetimiz yoktu. Hatta siz azgın bir kavimdiniz.”

Sad Suresi 55-56. Ayet; İşte böyle! Şüphesiz azgınlar için elbette kötü bir dönüş yeri, cehennem vardır. Onlar oraya girerler. Orası ne kötü bir yataktır!

Zariyat Suresi 53. Ayet; Onlar bunu birbirlerine tavsiye mi ettiler (ki hep aynı şeyleri söylüyorlar)? Hayır, onlar azgın bir topluluktur.

Tur Suresi 32. Ayet; Bunu kendilerine akılları mı emrediyor, yoksa onlar azgın bir topluluk mudur?

Sponsorlu Bağlantılar

Necm Suresi 52. Ayet; Daha önce de Nûh’un kavmini helak etmişti. Şüphesiz onlar daha zalim ve daha azgın kimselerdi.

Mülk Suresi 21. Ayet; Peki, Allah rızkını keserse, kimdir size rızık verecek olan? Hayır, onlar azgınlık ve nefretle direnip durdular.

Kalem Suresi 31. Ayet; Şöyle dediler Suresi “Yazıklar olsun bize! Gerçekten biz azgın kişilermişiz!”

Fecr Suresi 11-12. Ayet; Bunlar şehirlerde azgınlık eden ve oralarda pek çok bozgunculuk çıkaran kimselerdi.

Şems Suresi 11. Ayet; Semûd kavmi, azgınlığı sebebiyle yalanladı.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi