Kategoriler
Kimya

Çözeltilerin Hazırlanması

Çözeltilerin Hazırlanması Nasıl Yapılır?

Çözeltilerin hazırlanması konusuna geçmeden önce kısaca çözeltinin ne demek olduğundan bahsedelim. Çözelti, 2 ya da daha fazla maddenin bir araya gelerek oluşan homojen karışımlara denir. Çözeltide çözücü ve çözünen kavramları vardır. Miktar olarak fazla olan madde çözücü iken miktar olarak az olan madde ise çözünendir. Şimdi çözeltinin nasıl hazırlandığına geçelim.

Sponsorlu Bağlantılar

Çözeltiler Nasıl Hazırlanır?

İlk olarak şunu söyleyelim ki çözelti her ortamda yapılamaz. Çözelti hazırlanırken gerek ortam gerekse çözelti hazırlayan kişinin kendisi ve kullandığı malzemeler çok önemlidir.

1 – Öncelikle çözelti yapılacak olan maddelerin mutlaka saf ve temiz olması gerekir.

2 – Çözelti hazırlamada kullanılacak olan ölçüm aletlerinin ve cam malzemelerin hem hassas hemde temiz olması gerekir.

3 – Eğer çözeltide katı madde varsa tartılırken yapışmayacakları ölçü aletleri kullanılmalıdır.

4 – Kullanılacak maddeler tartı ve ölçü aletleri ile istenilen ölçüde alındıktan sonra bu aletler bir miktar çözücü ile yıkanarak alınmalıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Çözeltilerin Hazırlanması - Çözelti Nasıl Hazırlanır?

5 – Eğer çözücü madde bir sıvı ve çözünen madde bir katı ise katı madde alınırken behere önce bir miktar sıvı madde dökülerek katı madde çözünür ve beherdeki bu karışım balona aktarılır. Son olarak balondaki karışım istenilen hacme kadar sıvı ile tamamlanır.

6 – Eğer çözeltide su ile asit veya baz kullanılıyorsa ölçü kabına önce su sonra asit veya baz eklenmelidir. Çünkü kuvvetli bir asit veya bazın üzerine su eklenmez.

7 – Çözeltide kullanılacak kimyasal maddelerin ambalajlarının üzerine fiziksel ve kimyasal özellikler yazılmaktadır. Mutlaka bu bilgiler göz önüne alınmalıdır.

8 – Çözeltilerin saklanma koşulları çok önemlidir. Bu nedenle çözeltide kullandığınız maddelerin özelliklerini dikkate alarak uygun saklama koşullarında hazırladığınız çözeltinizi saklayınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi