Kategoriler
Kimya

İyonlaşma Enerjisi Nedir?

İyonlaşma Enerjisi Nedir?

Gaz halinde bulunan bir atomun, son temel enerji seviyesindeki çekirdek tarafından en az kuvvetle çekilen bir elektronu koparmak için verilmesi gereken en az enerji seviyesine İyonlaşma Enerjisi denir. Elementlerin elektron alışverişleri sonucunda oluşan anyon ve katyonların meydana getirdikleri tepkimelerdir. Kendini oluşturan (+) ve (-) yüklü iyonların ayrışmasına ise asitlerin iyonlaşması denilmektedir. Asitler saf haldeyken elektrik iletmezler. Sadece suda çözündüklerinde elektrik iletirler.

Sponsorlu Bağlantılar

İyonlaşma Enerjisi Nedir?

1. iyonlaşma enerjisi her zaman 2. iyonlaşma enerjisinden daima azdır. Bunun anlamı bir sonraki elektronu koparmak için daha fazla enerjinin gerekir. Nötr halinde bulunan bir atomun son katmanındaki elektronu koparmak için yani Nötr halini +1 iyonu yapabilmek için harcanan enerjiye 1. iyonlaşma enerjisi denir. İkinci bir elektronu koparmak için yani +1 iyonunu +2 iyon yapabilmek için harcanan enerjiye ise 2. iyonlaşma enerjisi denilmektedir.

İyonlaşma Enerjisine Etki Eden Faktörler

İyonlaşma enerjisine etki eden birden fazla etken vardır. Bunlar elektron ilgisi, değerlilik elektron sayısı, elektron alışverişi, temel enerji seviye sayısı.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi