Kategoriler
Kimya

Karbon İçeren İnorganik Bileşikler ve Özellikleri Nelerdir

Karbon İçeren İnorganik Bileşikler ve Özellikleri Nelerdir konusu Kimya alanına ait bir konudur ve bizler bu konu hakkında detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız. Karbon İçeren İnorganik Bileşikler ve Özellikleri Nelerdir konusu ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yapmanızı öneririz. Yorum bölümünden Karbon İçeren İnorganik Bileşikler ve Özellikleri Nelerdir konusu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Karbon İçeren İnorganik Bileşikler ve Özellikleri Nelerdir

Karbon İçeren İnorganik Bileşikler ve Özellikleri Nelerdir başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Karbürler (örneğin, silikon karbid ), bazı karbonatlar (örneğin kalsiyum karbonat ), bazı siyanürler (örneğin sodyum siyanür [NaCN]), grafit, karbondioksit ve karbonmonoksit gibi karbon bileşikleri, inorganiktir. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.

Sponsorlu Bağlantılar

ELMAS VE GRAFİT

Karbon İçeren İnorganik Bileşikler ve Özellikleri Nelerdir

Karbon İçeren İnorganik Bileşikler ve Özellikleri Nelerdir başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Elmas yüzyıllar boyunca, ziynet taşı olarak satılmaktadır. Diğer ziynet taşlarına oranla, büyük cazibesi, kesilmiş yüzeyleri üzerine düşen ışığın kırılması ve yansımasından doğan parlaklığından ileri gelir. Önceleri elmasın çok nadir olduğu düşünüldü. Fakat Güney Afrika Cumhuriyetinde fazla miktarda elmas bulundu, elmasın fiyatını muhafaza edebilmek için, dışarıya satılan elmasa sıkı kontrol koymak zorluğu doğdu. Diğer şekli siyah, kaygan bir toz olarak bilinen grafittir. Bu iki şekil (allotrop) karbon atomlarından yapılmış olmakla beraber, aralarında belirli farklar vardır. Elmasın büyük sertliği karbon atomlarının uzaydaki diziliş şekli ile açıklanabilir. Her karbon atomu kendisine en yakın dört komşu atomla bağlanır. Her atomun dört bağı birbirine eşittir ve uzayda aralarındaki açı eşit olarak dizilmişlerdir. Oysa grafitteki karbon atomları birbirine gevşek bağlı düzlemler üzerinde bulunur. Bir karbonun üç bağı aynı düzlem üzerindeki komşu üç karbon atomuna bağlanmıştır. Dördüncü bağ, bu düzlemin üstünde veya altında bulunan diğer düzlemdeki karbona bağlıdır. Bu son bağ ilk üçünden daha uzun ve daha zayıftır. Bu sebepten, düzlemler, dolayısı ile üzerinde bulunan karbonlar birbiri üzerinden kolayca kayar veya ayrılır.

Kimya alanına ait Karbon İçeren İnorganik Bileşikler ve Özellikleri Nelerdir konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Yalnız temiz ve pırıltısı olan doğal elmas mücevher yapımında kullanılır. Görünüşü iyi olmayan elmasın endüstride önemli kullanılış yerleri vardır. Elmas en sert madde olarak bilinir. Bu sebepten kesici aletlerin ucuna takılır. Bu aletler camları kesen ve desen çizen elmastraştan, madencilikte kullanılan sondaj makinelerine kadar çeşitli biçim ve büyüklükte olur. Grafit kaydırıcı yağ ve kurşun kalem yapılmasında, ayrıca çubuk şekli verilerek ark lâmbalarında kullanılır. Bazı elektrik fırınları grafit astarla kaplanır. Karbon bütün organik bileşiklerde bulunur. Bütün hayvan ve bitki hücrelerinin esas maddesidir. Hemen hemen yanan bütün maddeler karbon ihtiva eder ve bunlar yakacak olarak kullanılır (odun, turp, maden kömürü, petrol gibi). Çünkü bunlar eskiden yaşayan organizmaların kalıntılarıdır. Turp ve maden kömürü çok uzun zaman toprak altında kalan bitkilerin havasız yerde, basınç altında bozulmasından meydana gelir. Odun kömürü, odunun az havada yakılmasından elde edilir; bu sırada odunun az bir kısmı yanar. Meydana çıkan ısı odunu damıtarak uçucu—kısımları giderir, geriye odun kömürü kalır. Odun kömüründe karbon atomları grafit yapısında dizilmişlerdir. Buna benzer ürünler başka yakıtların da kuru kuruya damıtılması ile elde edilir. Bu yöntemle taş kömüründen kok elde edilir. Bu karbon yüzdesi çok büyük olan madde de grafit yapısındadır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi