Kategoriler
Kimya

Siyanür Özellikleri ve Kullanım Alanları

Siyanür Özellikleri ve Kullanım Alanları konusu Kimya alanına ait bir konudur ve bizler bu konu hakkında detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız. Siyanür Özellikleri ve Kullanım Alanları konusu ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yapmanızı öneririz. Yorum bölümünden Siyanür Özellikleri ve Kullanım Alanları konusu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Siyanür Özellikleri ve Kullanım Alanları

Siyanür Özellikleri ve Kullanım Alanları başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Siyanürün Özellikleri Nelerdir?

Siyanür Özellikleri ve Kullanım Alanları

Siyanür Özellikleri ve Kullanım Alanları başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Hidrosiyanik asidin tuzu ya da esteri olan çok güçlü bir zehir. Sulu çözeltisi hidrosiyanür asidi olan, H-C ≡ H hidrojen siyanür, 1782’de, Scheele tarafından Prusya mavisinden yalıtıldı (bu da, eskiden prüsik asit olarak adlandırılmasının nedenini açıklar). Hidrojen siyanür doğal halde bulunur, ama, sodyum siyanüre seyreltik sülfürik asit etkisiyle hazırlanabilir. Sanayide, amonyak gazı kor haldeki kömürle indirgenir ya da elektrik arkından bir metan (ya da asetilen) ve azot karışımı geçirilir. Olağan koşullarda, hidrojen siyanür, kokusu acıbademi andıran renksiz bir sıvıdır; 25°C’ta kaynar ve -15°C’ta donar. Çok yüksek bir dipol momente sahiptir, bu nedenle, iyonik bileşikler için olağanüstü bir çözücüdür; organizma için şiddetli bir zehirdir (5 santigramı, öldürücü bir miktardır).

Kimya alanına ait Siyanür Özellikleri ve Kullanım Alanları konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Hidrosiyanür asidi iki çeşit organik ester verebilir: R-C ≡ N nitriller (bu dununda, HCN de formik nitrildir) ve R-N ≡ C karbilaminler (bu iki biçimin totomer değil de yalnızca izomer olmasına karşın izonitril de denir). Sulu çözeltide, hidrojen siyanür çok zayıf bir asit gibi davranır; tuzları, siyanür iyonu içeren siyanürlerdir. Bu iyonun, halojenürlere benzer nitelikleri vardır; yükseltgenmeyle elde edilen siyanat, kükürt etkisiyle elde edilen tiyosiyanat, izosiyanat, vb’leri gibi psödohalojenür adını alır. Sodyum ve potasyumun siyanürleri, sanayide, denk düşen amidür’ün, odun kömürüyle 900°C’a doğru ısıtılmasıyla üretilir. Alkali, toprak alkali ve cıva siyanürler, suda çözünürler; bu sulu çözeltiler kuvvetli baz niteliği taşırlar. Suda çözünmeyen, ağır metallerin siyanürleri, alkali siyanürlerin çözeltilerinde çözünebilirler; böylece, çok kararlı siyanür kompleksleri elde edilir ve çok az miktarda metal katılmasıyla zehirli olma durumu tümüyle “gizlenebilir”. Bu kendine özgü durum, altın, gümüş, kobalt, platin, özellikle de demirde görülür. + 2 yükseltgenme derecesindeki demirle ferrik tuzu, çözünmeyen Prusya mavisi olan ferrosiyanür elde edilir. ferrisiyanürse + 3 yükseltgenme derecesine denk düşer. Günümüzde, ilki siyanoferrat II, ikincisiyse siyanoferrat III olarak adlandırılır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi