Kategoriler
KPSS

KPSS Gelişim Psikolojisi – Psikolojinin Alt Dalları

KPSS ve Psikolojinin Alt Dalları

Psikolojinin alt dalları Deneysel Psikoloji, Sosyal Psikoloji, Psikometrik Psikoloji ve Uygulamalı Psikoloji olmak üzere 4 başlıktan meydana gelmektedir. KPSS’ye hazırlananlar şunu bilmeliler ki bu konulardan çok fazla soru gelmemekte ama bu gelmeyeceği anlamına da gelmez.

Sponsorlu Bağlantılar

Psikolojinin Alt Dalları Nelerdir?

Deneysel Psikoloji

Genel olarak laboratuvarlarda deneysel psikoloji çalışmaları yapılmakta ve özellikle insan davranışları üzerinde durulmaktadır. Deneysel psikoloji 2 bölümden oluşmaktadır. Bunlar Fizyolojik Psikoloji ve Karşılaştırmalı Psikoloji.

Fizyolojik Psikoloji

Fizyolojik Psikoloji, davranışların biyolojik temellerinin araştırılmasını ve davranışların birbiriyle olan ilişkilerini inceleyen bir bölümdür.

Karşılaştırmalı Psikoloji

Karşılaştırmalı Psikoloji davranışların birçok nedenini incelemektedir. Bunlar değişik davranış kalıplarını öğrenmenin nasıl oluştuğu, öğrenmeyi etkileyen etmenler, öğrenmenin nasıl daha çok gelişebileceği, güdülenme ve önemi, öğrenme, algılama ve duyum gibi süreçler.

Psikolojinin Alt Dalları

Öncelikle değişik hayvan türlerini kendi içinde ele alarak davranışlarını inceler, daha sonra bu türlerin davranışlarını birbirleriyle karşılaştırır. Yani basitten karmaşığa doğru davranış farklılıklarını inceler. Dolayısıyla Biyoloji bilimiyle yakından ilgilidir.

Sponsorlu Bağlantılar

Sosyal Psikoloji

Sosyal Psikoloji canlının sosyal ortamdaki veya sosyal uyarıcılar karşısındaki davranışlarını incelemektedir. Yani sosyo-kültürel kuramların, teknoloji, bilim, değişik grup ve ortamların, bireyin davranışlarını, inançlarını , tutum ve kişiliğini nasıl şekillendirdiğini inceler.

Psikometrik  Psikoloji

Psikometrik Psikoloji, davranışın ölçülmesi ve değerlendirilmesi, istatistik ve matematiksel teknik ve yöntemlerin psikolojiye uygulanması, davranışların açıklanabilmesi ve yordanmasına katkı sağlayacak matematiksel yöntemlerin kullanılması ve geliştirilmesi konularını incelemektedir.

Uygulamalı Psikoloji

Uygulamalı Psikoloji çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Toplumsal yaşamın çeşitli alanlarında karşılaşılan problemlerin çözülmesine yardımcı olmaktadır. Birçok alt dalı bulunan Uygulamalı Psikolojinin sadece KPPS ile ilgili bölümlerine anlatılacaktır.

Klinik Psikoloji

Kişiliğin gelişmesi ve davranış bozukluğu üzerinde araştırmaları yapan psikolojinin alt dalları arasında yer alır. Bireye kişilik gelişimi için yardım etmekte ve davranış bozukluğunu giderici gerekli araç, teknik ve yöntemleri geliştirmektedir.

Danışmanlık Psikolojisi

Öğrencilerin eğitim ve öğretimine ilişkin bireysel sorunlarıyla ilgilenen danışmanlık psikolojisi, okul psikolojisi ile de yakından ilgilidir. Öğrencilerin sorunlarını çözme, kendilerini daha iyi anlamalarını sağlama , eğitim ve mesleki konularda öğrencilere rehberlik yapma gibi konular üzerinde hizmetlerini yürütmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Endüstri ve Örgüt Psikolojisi

Endüstri ve işletmelerde kişilerin birbirleriyle , işletme ve işletme teknolojisi ya da araç gereçleriyle etkileşimini inceleyen psikoloji dalıdır. Ayrıca verimli çalışabilmek için gerekli olan bilgileri toparlayıp bunlar üzerinde çalışmaktadır. Bu alandaki psikologlar personel seçme, hizmet içi eğitim verme, personeli en verimli şekilde yetiştirme, iş ve verim değerlendirme gibi görevleri üstlenmektedir.

Eğitim Psikolojisi

Verimli öğrenme ortamlarının oluşturulması ve uygulanması üzerine araştırma yapan ve psikolojinin alt dalları arasında en önemli yere sahip olan dallardan birisidir. Çünkü Kpss A grubu ve Kpss Gelişim Psikolojisi soruları içerisinde bizim en çok muhatap olacağımız dallardan birisidir. Gelişim, öğrenme, ruh sağlığı gibi konular üzerinde duran eğitim psikolojisi ilgili teknik ve yöntemleri eğitim ortamına uygulamakla ilgilenmektedir.

Öğrenme Psikolojisi

Olumsuz davranışların değiştirilmesine, bireyin ortama uyum sağlamasına, insanlarla uyumlu ilişki içersinde olmasına katsı sağlayan psikoloji dalıdır. Eğitim Psikolojisinin ilgi alanına giren öğrenme psikolojisi, algılama, hatırlama, problem çözme, unutma gibi olgular üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Gelişim Psikolojisi

Bir yaşam boyunca insanların davranışlarında bedensel, bilişsel, duyuşsal ve sosyal yönlerden gelişimini inceleyen ve araştıran psikoloji dalıdır. Gelişim Psikolojisi de Eğitim Psikolojisinin algı alanındadır.

Psikolojinin Diğer Alt Dalları ise şöyle;

  • Siyaset Psikolojisi
  • Mühendislik Psikolojisi
  • Adalet Psikolojisi
  • Çevre Psikolojisi
  • Din Psikolojisi
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi