Kategoriler
Otomobil

Viraj Dönerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Viraj Öncesi Hazırlık Yapılmalı

Uzun yolda düzlükte hızlı giden sürücüler yavaşlanılması gereken yerlerde özellikle viraj önceleri bunu çok geç farkedebiliyorlar. Fren noktaları zeminin kayganlığına da bağlı olarak maalesef çok geç olabiliyor yada hiç fren yapmadan viraja girmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla aracın dengesini bozuyorlar ve kaymalara, savrulmalara, yoldan çıkmaklara sebep oluyorlar. Uzun yolda demek ki viraj öncesi hazırlık yapmak gerekiyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Hızınızı Düşürün ve Tehlikeleri Önceden Farkedin

Viraja girerken hızınızı düşürmek tehlikeleri erken farketmenizi sağlar. Ayrıca yüksek konsantrasyon da çok önemli. Sürücüler en fazla virajlarda zorlanmaktalar. Çünkü virajlarda aracın dengesi bozulur ve ağırlık tranferi yaşanır. Örneğin hız tabelasının 70’den 50’ye düştüğünü ve viraj tabelası olduğunu varsayalım. Böyle bir durumda aracın o virajın sertliğini azaltacak bir viraj çizgisi izlemek doğru bir davranış olacaktır.

O yüzden sağ bir virajda virajın soluna doğru hafif açılmak ve viraj içindeki tehlikeyi görmek, daha sonra dengeli bir gazla yani gaza fazla basmadan hızını koruyacak şekilde virajın iç kısmına doğru yaklaşmak ve viraj çıkışında da virajın dış kısmına doğru biraz açılmak viraj sertliğini azaltacaktır. Bütün bunları kenid şeridimizde kalarak yapmamız gerekiyor. Ayrıca direksiyon hareketlerini yumuşatmak çok önemlidir.

Viraj Dönerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Viraj Öncesi Mutlaka Yavaşlayın

Viraj öncesi mutlaka bir yavaşlama gerekir. Yani hızlı geldiğiniz bir viraja yavaşlamadan aynı hızla girmeye çalışırsanız genellikle virajın içine erken ve hızlı kapananlar virajın dışına doğru kaymaya yada savrulmaya başlarlar. Böyle bir durumda direksiyonu fazla çevirmelisiniz.

Sonuç

Virajı dönerken hızı düşürmek, uygun vitese düşmek, iki el ile direksiyonu tutmak, gazı fazla vermemek, viraj çıkışında virajın dışına doğru direksiyonu yumuşakça düzeltmek, bunları yaparken yumuşak bir viraj çizgisi izlemek uygun bir viraj dönmenizi sağlayacaktır.

Sponsorlu Bağlantılar

Viraj dönerken genişten alma tabirinde olduğu gbi virajın dışarıdan dönmek tehlikeleri erken görmenizi sağlar. Eğer yol müsaitse ve viraja hızlı girdiyseniz virajın iç kısmından başlayıp virajın dış kısmına doğru yumuşak bir şekilde dönüş yapılabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi