Kategoriler
Sağlık

Çocukların Altını (Yatağını) Islatması, Nedenleri ve Çözümleri

Çocukların Altını (Yatağını) Islatması

Çocukların altını (yatağını) ıslatmasının nedenleri çok farklı olabilir. Eğer sizinde çocuğunuz gündüz ya da gece uyurken altını diğer bir deyişle yatağını ıslatıyorsa (yani işiyorsa) öncelikle şunu unutmayın ki kız çcouklarında 5 yaşına kadar, erkek çocuklarında ise 6 yaşına kadar bu durum normaldir. Bu nedenle anne-babaların bu yaştan önce altını ıslatan çocuklarının hasta olduğunu düşünmemeleri gerekir. Bu yaşa kadar da eğer çocuğunuz altını ıslatıyorsa bunu önleyebilirler ama tamamen önleyebileceklerini de düşünmemeliler. Gelelim sebeplerine.

Sponsorlu Bağlantılar

Çocukların Altını (Yatağını) Islatmasının Nedenleri

Öncelikle çocuğunuzda yaşanan alt ıslatma sorununun genetik yani irsi olabileceğini (bu oran %70’dir) bilmeniz gerekir. Yani eğer anne-baba veya yakın akrabalarda bu durum yaşanmışsa çocuğunuzda da bu durumun olması normaldir. Diğer nedenler tıp alanındaki teknik nedenlerdir. Burada kafanızı şişirmek istmiyorum. Ama eğer irsi değilse ve illa doktor ile bu sorunu halledeceğim derseniz o zaman böbreklerde idrar torbasının çalışmasını değştiren ilaçlar ve dil altı tabletleri var. Uzman doktor bunlarla tedavi sürecini başlatabilir. Bu ilaçların ciddi ytan etkiler yoktur ama şahsi fikrim ilaç kullanılmaması. Tabi bu fikrim 5 veya 6 (7 veya en fazla 8 olabilir) yaşına kadar olan çocuklar için.

Çocukların Altını (Yatağını) Islatmasının Tedavi Yöntemleri

Tekrar belirtmeliyim ki 5-6 yaşından önce tıbbi tedaviye başvurulmamalıdır. Bu zamandan önce altını ıslatan çocuklarda yapılabilecek tedavi yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz.

–> En önemli nokta çocuğunuzu motive etmeniz gerekir. Bunu yapabilmek için çocuğunuz ile sıcak ve samimi ilişkiler kurmanız gerekir. Sert ve katı davranışlardan kesinlikle uzak durun. Aksi taktirde suçluluk, özgüven kaybı v.b. duygulara bürünür ve ciddi psikolojik sorunlar yaşar. Bunun yanı sıra ailenin anlayışı, desteği ve çocuğa güvenmesi de çok önemli. Çocuğunuza altını ıslatmayacağına inandırmalı ve devam eden süreçte bu işi başaracağı konusunda özgüven aşılamalısınız.

–> Ödül yöntemi uygulanmalıdır. Ceza yöntemini kesinlikle uygulamayın. Aksi taktirde çocuğunuzun psikolojisi bozulur ve altını ıslatma sorunu daha da büyüyebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Çocukların Altını (Yatağını) Islatması

Ödül yönteminden kastımız ise sahip olduğu imkanları kısmak değil yeni imkanlar sağlamak. Mesela çok istediği ama her zaman yapamadığı bir şeye izin vermeniz. Örnek olarak da eğer büyükşehirde yaşıyorsanız ve dışarıya sadece 20 dakikalığına çıkıp oynamasına izin veriyorsanız bu süreyi 30-40 dakika yapacağınızı söyleyin. Ya da telefon ve tabletin 30 dakikalığına veriyorsanız altını ıslatmazsa 45 dakikalığına vereceğinizi söyleyin.

Veya yapmak istemediği ama yapmak zorunda olduğu bir işi yaptırmayacağınızı, yemek istemediği ama yemek zorunda olduğu bir yemeği yedirmeyeceğinizi söyleyin.

–> Çocuklar gün içinde sürekli hareket halinde oldukları için su ve sıvı tüketimini unuturlar. Akşam olunca biraz daha sakin oldukları için sürekli su ve sıvı tüketmeye başlarlar. Bu nedenle de gece uyurken altını ıslatmaya davetiye çıkarırlar. Bunun önüne geçerseniz soruna çözüm bulabilirsiniz. Örneğin gün içinde çocuğunuza su ve sıvı tüketimini hatırlatın. Uyumadan bir süre önce de yine biraz fazla su içmesini sağlayıp artık o süreden sonra su içmemesi gereltiğini tembihleyin ama sakın sert ve katı söz ve davranışlarda içinde olmayın.

–> Uyumadan önce tuvalete gitmesini sağlayın. Ama bunun yaparken sevgi ve hoşgörü ile yapın. Kızarak ve daha kötü söz ve davranışlarla değil.

–> Her gece çocuğunuzun rahat uyanabileceği saatlerde çocuğunuzu uyandırıp tuvalete götürün. Örneğin çocuğunuz uyuduktan 3-4 saat sonra ve devamında yine 3-4 saat sonra uyandırabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

“Yani çocuğunuz eğer 23:00’da uyuduysa saat 02:30’da uyandırıp tuvalete götürün. Daha sonra saat 05:30’da tekrar uyandırıp tuvalete götürün.”

Ama sakın her gece farklı saatlerde bu işi yapmayın. Aksi taktirde fayda yerine zarar verirsiniz.

Altını Islatan Çocuklar İle İlgili Bilinen Yanlışlar

1 – Çocuğunuz tembel olduğu için altını ıslatmaz.

2 – Çocuğunuzun psikolojisi bozuk olduğu için altını ıslatmaz. Bu sadece nedenlerden birisi olabilir.

3 – Gece rastgele saatlerde uyandırılarak altını ıslatma sorununa çözüm bulamazsınız.

4 – “Sünnet olunca geçer”, “askere gidince geçer” veya “adet görünce geçer” gibi düşünceler yanlıştır. Altını ıslatma sorunu bu zamanlardan sonra geçer düşüncesi kesinlikle yanlıştır.

5 – Çocuğunuzun yaşının ilerlemesine rağmen altını ıslatması devam ediyorsa mutlaka uzman doktora götürüp tedavi ettirin. Ama bu tedavilerin kısırlığa neden olağını söylemlerine kulak asmayın. Çünkü yapılan ilaç tedavisi, çocuğunuzun kısır olmasına neden olmaz. Bu tedavi ile kısırlığın hiçbir ilgisi yoktur.

Sponsorlu Bağlantılar

6 – Altını ıslatan çocuğunuza kesinlikle ceza vermeyin.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi