Kategoriler
Sağlık

Lenfoma ve Lösemi Farkı

Lenfoma ve Lösemi Farkı Nedir?

Lenfoma ve lösemi farkı aslında çok açık. Lenfoma ve lösemi birbirine yakın hastalıklardır. Her ikisi de kan kanseri hastalığının farklı dallarıdır. Lenfoma, lenf düğümlerinde çıkan bir kanser hastalığı iken lösemi, kan hücrelerinde kendini gösteren bir kanser türüdür. Biraz daha detaya inersek en kısa şekli ile şöyle anlatabiliriz.

Sponsorlu Bağlantılar

Lenfoma ve Lösemi Farkı

Lenfoma Nedir?

Bağışıklık sistemi urları olan lenfoma hastalığı lenf düğümlerinde çıkmaktadır ve lenfositlerden oluşan urların hepsine lenfoma denilmektedir. Lenf düğümlerinin şişmesi ile anlaşılan lenfomanıb birçok türü bulunmaktadır. Lenfomanın ilk tanımını 1832 yılında Thomas Hodgkin yapmıştır ve tespit ettiği bu lenfomaya kendi adını vererek Hodgkin lenfoması demiştir. Sonrasında yapılan araştırmalarda ise lenfomalar Hodgkin lenfoması ve Hodgkin dışı lenfomalar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Lösemi Nedir?

Kan hücreleri ve özellikle akyuvarlar, normalden fazla kendini çoğaltması ile ortaya çıkan bir kanser türüdür. Yüksek sayıdaki olgunlaşmayan ve malign hücrelerinin normal olan ilik hücrelerinin yerin alması ile ilikler zarar görmektedir. Böylece plateletler (kanın pıhtılaşmasında etkindirler) ve lökositler (savunmada etkindirler) sayısı azalır. Bu nedenle de hastada zedelenme ve kanama çok olur ve kolay enfeksiyon kapar.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi