Kategoriler
Öneriler Sağlık

Sağlığa Etki Eden Çevresel Etmenler

Sağlığa Etki Eden Çevresel Etmenler

Sağlığa etki eden çevresel etmenler konusu önemli bir konu. Çünkü doğrudan sağlığımız etkilemektedir. Bu etmenler birden fazladır ve hepsi de olsukça önemlidir. Bu etmenler şunlardır;

Sponsorlu Bağlantılar

1 – Temel madde eksiklikleri

2 – Sosyal etmenler

3 – Kültürel etmenler

4 – Ekonomik etmenler

5 – Psikolojik etmenler

6 – Fiziksel etmenler

7 – Kimyasal etmenler

8 – Biyolojik etmenler

Sağlığa Etkileyen Çevresel Faktörler

Temel madde eksiklikleri

Yetersiz ve dengesiz beslenmeden dolayı sağlığı olumsuz yönde etkileyen faktörlere TEMEL MADDE EKSİKLİKLERİ denilmektedir. Mesela aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi bir takım hastalıklara neden olmakta. Ayrıca bazı besin ve mineral eksiklikleri çocuk düşüklüklerine, zeka geriliğine, ölü doğumlarına v.b. neden olur.

Sosyal etmenler

Bir insanın yaşadığı sosyal yaşantısı sağlığı etkileyen bir diğer etmendir. Evli veya bekar, arkadaş çevresi, iş çevresi, çocuk (varsa) bütün bunlar önemlidir. Bu sosyal çevrede yaşanılan her türlü stres, kötü ruh sağlığı sağlığı da bozmaktadır.

Kültürel etmenler

Bir insanın yaşadığı yerde insan sağlığını etkileyen bir diğer etmendir. Örneğin Karadeniz bölgesinde yaşayan birisi ile Akdeniz bölgesinde yaşayan birisin sağlık seviyeleri farklıdır. Çünkü yöresel yemekler o yörede yaşayan insanlarda ortaya çıkan hastalıkları da belirlemektedir.

Ekonomik etmenler

Ekonomik durumu iyi olmayan birisi strese girer ve ruh sağlığı bozulabilir. Dolayısıyla bu durum sağlığını bozar. Zaten ekonomik durumu iyi olmayan insanların sağlığı daha sık bozulmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Psikolojik etmenler

Gerek çevresel gerekse kişisel nedenler ile bir insanın ruh sağlığı bozulabilir ve ruh sağlığı bozulan bir insanın sağlığı da olumsuz olarak etkilemektedir.

Fiziksel etmenler

Sağlığa Etki Eden Çevresel Etmenler

İnsan sağlığını etkileyen fiziksel etmenler ise ışık, ısı, gürültü, kirlilik, radyasyon, iklim v.b. Bütün bu fiziksel etmenler insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

Kimyasal etmenler

Havada, suda ve toprakta bulunan kimyasal atıklar insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturmaktadır. Çünkü zehirlenmelere neden olur ve hatta organlarda hasarlara yol açar.

Biyolojik etmenler

Bir insanın yaşadığı çevredeki canlılardan elde edilen besinler sağlığı etkilemektedir. Örnek olarak Karadeniz bölgesinde çok balık tüketen bir insanın yapısı ile Doğu Anadolu bölgesinde çok kırmızı et tüketen bir insan yapısı farklıdır. Bu biyolojik etmenler mikroorganizmalar, vektörler, hayvanlar, bitkiler ve hayvansal/bitkisel ürünlerden elde edilen besinler.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi