Kategoriler
Sağlık

Ses Sağlığını Korumanın Yolları ve Gerekliliği

Sesi Sağlığını Gerekliliği

Günlük hayatta pek fark etmesekte özellikle sanatçılar için ses hayatın en önemli parçasıdır. Eğer sizde ses sanatçısı ya da oyunculuk ile ilgili bir işiniz varsa bu işinizi devam ettirebilmek için ses sağlığınıza çok büyük önem vermelisiniz. Soğuk algınlığı, astım gibi hastalıklar ses kısılmasına sebep olmaktadır. Eğer bunlar gibi bir rahatsızlığınız yoksa ve bir haftayı geçen bir ses rahatsızlığınız devam ediyorsa mutlaka bir uzman doktora görünmelisiniz. Gelelim ses sağlığınızı nasıl koruyacağınıza.

Sponsorlu Bağlantılar

Ses Sağlığını Korumanın Teknikleri

1 – Sesinizi Isındırın

Sesinizi işinizden dolayı kullanacaksanız öncesinde ses çalışması yapmalısınız. Bu sesinizin sağlığı için önemlidir.

2 – Su İçin

Konuşurken ses telleri titreşim halinde olduğu için yeterli miktarda su içmelisiniz. Eğer yeteri kadar su içmezseniz ses telleriniz tahriş olur. Günlük 8-10 bardak su içerseniz ses telleri için ihtiyaç duyulan nem sağlanmış olur.

3 – Yiyip İçtiklerinize Dikkat Edin

Çay ve kahve gibi kafeinli içeceklerle kola gibi asitli içecekler ses tellerinde tabaka oluşturur ve bunları temizlenirken ses telleri zarar görür. Ayrıca yağlı, acılı, ekşi ve baharatlı yiyeceklerden de uzak durun. Özellikle uyumadan en az 3 saat önce yemeyi kesin.

4 – İçecekleriniz Oda Sıcaklığında Olsun

Çok sıcak veya çok soğuk içecekler damarlarınızı genişletip daraltır. Bu da istediğiniz sesin çıkmasını engeller. Ucunda hasta olmakta var. Bu nedenle içecekleriniz oda sıcaklığında olsun.

Sponsorlu Bağlantılar

5 – Sigara ve Sigara Dumanından Uzak Durun

Sigara içmek hem ses tellerinizi hemde akciğerlerinizi olumsuz etkilediği için istediğiniz sesi çıkaramazsınız. Sigaradaki maddeler ses tellerine yapışır ve ayrıca ses telleri yüksek sıcaklığa maruz kalır. Duman ise akciğerlerinizin yeterli miktarda solunum yapmasını engeller. Bu nedenle sigaradan ve sigara dumanından uzak durun. En azından sesinize ihtiyacınız olduğu zamanlarda.

6 – İlaçlarınıza Dikkat Edin

Eğer ilaç kullanıyorsanız dikkatli olun. Çünkü bazı ilaçlar tükürük salgısını azaltır. Böyle bir ilaç kullanıyorsanız bol sıvı tüketin.

7 – Uykusuz Kalmayın

Sesinize ihtiyacınız olduğu zamanlarda mutlaka uykusuz olmaktan kaçının ve günlük uyuma sürenizi kısmayın. Yani uykunuzu tam alın. Çünkü uykusuzluk ses tellerini zorlar.

8 – Gürültülü Ortamlarda Dikkatli Olun

Çok gürültülü ortamlardan uzun süre konuşmaktan kaçının. Zira boğazınız ağrır ve sesiniz kısılır. Eğer yine de ses kısıklığı yaşarsanız sesinizi dinlendirin.

9 – Sesinizi Değiştirmeden Önce Sesinizi Isındırın

Mesleğiniz gereği sesinizi kalınlaştırıp inceltmeniz gerekebilir. Yani normal ses tonunuzun dışında bir tonla konuşmanız gerekebilir. Böyle bir durumda sesinizi ısıtmadan konuşmayın. Ayrıca gün içinde mümkün olduğunca aynı ses tonuyla konuşmaya çalışın.

Sponsorlu Bağlantılar

10 – Uykudan Uyandığınızda Hemen Konuşmayın

Sabah yada günün farklı bir anında uykudan uyanırsanız hemen konuşmayın. Çünkü uyku sırasında ağzınız kurur ve sesiniz çatallı olur. Bu nedenle oda sıcaklığında bir bardak su içmeniz bu sorunu ortadan kaldırır.

11 – Nefesinizi İyi Ayarlayın

Konuşurken bir nefeste gereğinden fazla kelime söylemek oldukça zararlıdır. Bu nedenle konuşma sırasında cümlelerinizi bölün. Eğer bir yazı okuyorsanız virgüllerde mutlaka nefes alın. Çünkü güzel ve doğal bir ses doğru ve güçlü bir solunum ile mümkündür.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi