Kategoriler
Sözlük

Endokrinoloji Nedir? Endokrinoloji Ne Demektir? Endokrinoloji Kelime Anlamı

Özet: “Endokrinoloji Nedir? Endokrinoloji Ne Demektir? Endokrinoloji Kelime Anlamı” başlıklı yazımızda Endokrinoloji nedir, Endokrinoloji ne demektir, Endokrinoloji kelimesinin tanımı, Endokrinoloji ne ile uğraşır gibi Endokrinoloji hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Endokrinoloji Tanımı

Endokrinoloji, etimolojik olarak Endo(iç) krino(salgı) loji(bilmi) anlamına gelmektedir. Vücudumuzdaki iç salgı bezleri tarafından kana aktarılan hormon dediğimiz yapılar, diğer sistemlerle beraber vücudumuzdaki birçok mekanizmayı kontrol ederler ve tüm bu sistemi inceleyen bilim dalına endokrinoloji denir.

Endokrinoloji

İç salgı bezlerinin fonksiyonlarını, normal dışı çalışma sonucu oluşan hastalıklarını ve bunların tedavilerini inceleyen tıp dalıdır.

Endokrinolojinin ilgi alanına giren vücuttaki iç salgı bezleri hastalıkları:

Hipofiz bezi hastalıkları

Tiroid bezi hastalıkları

Böbreküstü bezlerinin hastalıkları

Endokrin pankreasın hormonal hastalıkları ve insülin hormonuyla ilgili hastalıklar

Overler ve testislerin hormonal hastalıkları

Endokrinoloji Neyle Uğraşır?

Endokrinoloji vücudumuzda salgılanan hormonlar, iç salgı bezleri ve metabolizma hastalıklarının tanı ve tedavisiyle uğraşır.

İç Salgı bezleri denince veya endokrin sistem denince hipotalamus, Pineal bez-melatonin, hipofiz, tiroid bezi, paratiroid bezi, böbrek üstü bezi (Adrenal), over (yumurtalık) ve testis bezleri anlaşılır. Bu bezlerin salgıladıkları hormonlar, bu bezlerde oluşan tümörler, ve bu bezlerden salgilanan hormonların azlığı ve fazlalığı önemli hastalıklar yapar.

Sponsorlu Bağlantılar

Endokrinoloji ayrica şeker hastalığı, obezite (şişmanlık), kan yağları (kolesterol ve trigliserid), ürik asit yüksekliği, metabolik sendrom, vitaminler, beslenme, diyet ve osteoporoz (kemik erimesi)gibi metabolik hastaliklar tanı ve tedavisini yapar.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi