Kategoriler
Sözlük

Halvet Nedir? Halvet Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Halvet Nedir? Halvet Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Halvet nedir, Halvet ne demektir, Halvet kelimesinin tanımı, Halvet kelimesinin eş anlamlısı, Halvet kelimesinin ingilizce karşılıkları, Halvet ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Halvet hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Halvet Tanımı

Halvet kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve Halvet kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Issız yerde yalnız kalma
2. Issız ve kapalı yer
3. Hamamlarda çok sıcak küçük yer

Halvet Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Halvet kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Halvet kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Halvet kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Halvet kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Halvet İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Halvet kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

halvet gibihalvet olmak

Halvet İle İlgili Birleşik Sözler

Halvet kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  • halvethane

Halvet nedir

Halvet İngilizcesi

Halvet kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Halvet – khalvat

Halvet Hakkında Detaylı Bilgi

Halvet, Arapça bir kelime olan halvet, tenha, tenhaya çekilme, yalnızlık ve yalnız kalma anlamlarına gelir. Halvet etmek, istenilen tenha ve her şeyden boş bir mahalde, zihne takılan ve takılacak olan şeylerden kurtularak feragat köşesini her şeye tercih etmektir. Bir başka ifade ile büsbütün yalnız durmak, biri ile tenhaca konuşmak üzere yalnız kalıp kimseyi içeri almamaktır. Halvete girmek, ibadet, zikir, riyazet ve murakabe ile meşgul olmak üzere yalnız başına tenha bir odaya, tekkelerde halvethane denilen bir hücreye, kapanmaktır. Halvete çekilmek, tenha bir yerde yalnız başına oturmaktır.

Halk arasında kırk günlük halvet eğitimine çile de denir. Bilindiği gibi “Çile” sözü, Farsça’daki çihil (kırk) kelimesinden alınmıştır. Bu deyim zamanla zorluk ve ızdırabı göğüslemek anlamında “Çile doldurmak” ya da “Çile çekmek” şeklinde kullanılmış; tekkelerdeki halvethanelere çilehane de denilmiştir.

Tasavvufî bir ıstılah olarak halvet, Hak ile gizli konuşmak şeklinde tanımlanabilir. Sofiyyede halvet ise, şeyhin emir ve tensibi ile müridin karanlık ve dar bir hücreye çekilip ibâdet, riyazet, murakabe, zikir ve fikirle vakit geçirmesi yerinde kullanılan bir tabirdir. Bununla birlikte tekkelerde halvet, genellikle kırk gün sürdüğü için buna “erbain çıkarmak” da denir.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi