Kategoriler
Sözlük

İrtica Nedir? İrtica Ne Demektir? Anlamı

Özet: “İrtica Nedir? İrtica Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda İrtica nedir, İrtica ne demektir, İrtica kelimesinin tanımı, İrtica kelimesinin eş anlamlısı, İrtica kelimesinin ingilizce karşılıkları, İrtica ile ilgili atasözleri ve deyimler ve İrtica hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

İrtica Tanımı

İrtica kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve İrtica kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

isim Gericilik

İrtica İle İlgili Örnek Cümleler

Vilayetin bir yerinde faili yakalanamayan bir irtica vakası çıkar.” – R. N. Güntekin

İrtica İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

İrtica kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  İrtica kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

İrtica İle İlgili Birleşik Sözler

İrtica kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  İrtica kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

irtica nedir

İrtica İngilizcesi

İrtica kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • İrtica – reaction

İrtica Hakkında Detaylı Bilgi

Toplum bilimci Emre Kongar gericiliği “insanoğlunun tarihsel gelişim sürecine göre, üretim ilişkilerine göre, tüketim ve paylaşım ilişkilerine göre ve siyasal rejimlere göre” sınıflandırmıştır. Bu tanıma göre insanlık tarih boyunca gelişme ve ilerlemeler göstermiştir. Kongar’ın tanımına göre toplayıcılık, avcılık, tarım, sanayi ve bilgi toplumu gibi aşamaları geriye götürmek ya da durdurmak gericiliktir.

Üretim ilişkileri de benzer şekilde zaman içinde ilkel klanlar, kölecilik, feodalizm, kapitalizm ve sosyalizm vb. gibi değişimler göstermiştir. Bu değişimleri geriye götürmeyi savunmak gericiliktir. Tanrı adına mutlak hukuki ve idari yetkilere sahip derebeylikleri ve krallıklar, yerlerini anayasal krallıklara ve cumhuriyetlere bırakmıştır. Çağdaş devletlerde kişi hak ve hürriyetleri demokratik ve laik yasalar ile güvence altına alınmıştır. Demokratik ve laik çağdaş rejimlerin yerine insanlar tarafından dini kuralların insanlara karşı işletildiği antidemokratik rejimleri istemek gericiliktir.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi