Kategoriler
Sözlük

Kalibrasyon Nedir? Kalibrasyon Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Kalibrasyon Nedir? Kalibrasyon Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Kalibrasyon nedir, Kalibrasyon ne demektir, Kalibrasyon kelimesinin tanımı, Kalibrasyon kelimesinin eş anlamlısı, Kalibrasyon kelimesinin ingilizce karşılıkları, Kalibrasyon ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Kalibrasyon hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Kalibrasyon Tanımı

Kalibrasyon kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Kalibrasyon kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim Ölçümleme

2. Ölçülüleme

Kalibrasyon Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Kalibrasyon kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Kalibrasyon – ölçümleme / ölçülüleme

Kalibrasyon kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Kalibrasyon kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Kalibrasyon

Kalibrasyon İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Kalibrasyon kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Kalibrasyon kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Kalibrasyon İle İlgili Birleşik Sözler

Kalibrasyon kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Kalibrasyon testi

Kalibrasyon İngilizcesi

Kalibrasyon kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Kalibrasyon – calibration

Kalibrasyon Hakkında Detaylı Bilgi

Kalibrasyon, dilimize Fransızcadan giren bu sözcük, bir ölçü aleti veya ölçme sisteminin gösterdiği veya bir ölçüt/ölçeğin ifade ettiği değerler ile, ölçülenin bilinen değerleri arasındaki ilişkiyi belli koşullar altında oluşturan işlemler dizisi olarak tanımlanır. Bir başka deyişle, bir ölçme aleti veya düzeneğinin doğru sonuçlar verecek şekilde ayarlanmasıdır.

  • Kalibrasyonun sonucu, ölçüt/ölçeğin, ölçü aletinin veya ölçme sisteminin hatasını kestirmeye, veya alelade bir skalanın işaretlerine değerler verilmesine olanak sağlar.
  • Kalibrasyon işlemi başka metrolojik özellikleri de belirleyebilir.
  • Kalibrasyon sonucu,kalibrasyon sertifikası veya kalibrasyon raporu adı verilen bir doküman ile kaydedilebilir.
  • Kalibrasyon sonucu bazen, bir kalibrasyon faktörü veya bir kalibrasyon eğrisi şeklindeki bir dizi kalibrasyon faktörü olarak ifade edilebilir.

Kalibrasyon işleminde, kalibre edilen ölçü aletinin hata miktarı, kendisinden daha yüksek doğruluklu (en az 3 kat), bir ölçü aleti referans alınarak belirlenir. Kalibrasyonda referans alınan ölçü alet(ler)inin kalibrasyon sertifikası üzerinden ulusal veya uluslararası temel referanslara izlenebilir olması gerekir. Böylelikle kalibre edilen ölçü aletinin de temel referanslara izlenebilirliği sağlanmış olur.

Kalibrasyon işlemi bir deneysel çalışma olup, deneysel bir çalışmadan beklenen tüm gereklilikler karşılanmalıdır. Yani çalışmalar kontrollü bir ortamda, özenli ve yazılı çalışma alışkanlığına sahip eğitimli kişilerce yapılmalı, çalışmanın yapıldığı ortam özellikleri, kullanılan ekipman, uygulanan yöntem, ölçüm belirsizliği ve sonuçlar kalibrasyon raporunda belirtilmelidir.

Sponsorlu Bağlantılar

Kalibrasyon sonucu ölçü aletinin hatasının, kullanıldığı proses veya varsa ilgili standartlarda belirtilen limitlerin dışına çıktığı belirlenmişse bu hatanın ayarlanarak giderilmesine çalışılır. Ancak ayar sonrası kalibrasyonun tekrarlanması ve son durumun raporlanması zorunludur.

Ölçü aletleri, ölçüm prensip ve teknolojileri ile kullanım şartlarına bağlı olarak zamanla yaşlanırlar, bu nedenle belirli periyodlarla kalibrasyonun tekrarlanması gerekir. Söz konusu periyodlar deneyimli kullanıcılar tarafından cihaz özellikleri ve kullanım koşulları göz önüne alınarak belirlenmelidir.

Kalibrasyonun, kalite yönetim sistemlerinin bir beklentisi olmasının nedeni, işletmeler için bir ihtiyaç olmasındandır. Eğer işletme içinde bir büyüklüğü ölçme ihtiyacı varsa, orada kullanılan ölçü aletinin istenilen doğrulukta ölçüm yapıp yapmadığının belirlenmesi ihtiyacı da vardır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi