Kategoriler
Sözlük

Obruk Nedir? Obruk Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Obruk Nedir? Obruk Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Obruk nedir, Obruk ne demektir, Obruk kelimesinin tanımı, Obruk kelimesinin eş anlamlısı, Obruk kelimesinin ingilizce karşılıkları, Obruk ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Obruk hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Obruk Tanımı

Obruk kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. sıfat Çok yemek yiyen, çok iştahlı
2. fizik, matematik İçbükey
3. isim İçinde su biriken çukur yer, doğal kuyu

Obruk Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Obruk kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Obruk – içbükey

Obruk kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Obruk kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Obruk İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Obruk kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Obruk kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Obruk İle İlgili Birleşik Sözler

Obruk kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Obruk kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

obruk nedir

Obruk İngilizcesi

Obruk kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Obruk – concave; katavothre, ponor

Obruk Hakkında Detaylı Bilgi

Yer altı suyunun, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asit oluşur. Bu karbonik asit kireç taşının yoğun olduğu toprakları zamanla çözerek yer altında mağaralar oluşmasına neden olur, bir müddet sonra mağaranın üstünde bulunan toprak çöker işte bu çökme sonucu oluşan derin çukurlara obruk denir. Çözünebilir kayaçların bulunduğu bölgelerde yeryüzü boyut ve şekilleri çeşitlilik gösteren çok sayıda çöküntüyle doludur.

Obrukların çoğu iki şekilde oluşur. Birincisi alttaki eriyebilen kayaçlar topraktan sızan sularla çözünürler ve kayaç içinde bulunan doğal boşluklar genişler ve üzerlerinde bulunan toprakla doldurulurlar. Yer altı suyu kayacı çözmeye devam ettikçe toprak ortadan kalkar ve geride yamaç eğimi düşük, derinliği fazla olmayan çöküntüler bırakır.

Komşu obruklar birleştiğinde ise çözünme vadileri denilen daha büyük, düzensiz, kapalı bir çöküntüler ağı oluşturur. Obruklar ayrıca bir mağara tavanının çökmesi sonucu dik kenarlı bir krater şeklinde de oluşur. Bu yolla oluşan obruklar özellikle nüfusun fazla olduğu bölgelerde ciddi bir tehlikedir.

Dünya Üzerindeki Obruklar

 

Guatemala’da 65 yaşındaki yaşlı kadın gece gürültüyle yataktan fırladı. Önce dışarda doğal gaz patlaması olduğunu düşündü. Ancak, korku ve hayretle yatağının hemen altında 12 metre derinliğinde obruk oluştuğunu gördü.

Sponsorlu Bağlantılar

Obruk yatağını yutacak genişlikte olmadığı için şanslıydı. Mahalle sakinleri obruk oluşmadan önce bir kaç haftadır yer altından garip sesler duyduklarını söyledi. Yaşlı kadının evi ulusal afet kurumu yetkililerince incelemeye alındı.

2007 yılında yine başkent Guatemala’da oluşan devasa obruk evleri ve araçları yutmuş 3 kişi ölmüştü. 2010 yılında ise benzer bir olayda 3 katlı bir bina obrukta yok olmuştu.

Deliklerin tam olarak nasıl meydana geldiği hala bilinmiyor; ama bazıları 2007’de ve Mayıs ayında Guatemala’da açılan deliği, ülkenin arızalı kanalizasyon sistemine bağlıyor.

Çoğu insan fırtına ya da deprem sonrası oluşan bu deliklerin neden bu kadar düzgün ve yuvarlak olduğuna anlam veremiyor.

Çin’in Anhui bölgesinde bir yolun aniden çökmesi sonucu ortaya çıkan bu deliğe bir taksi ve üç de motosiklet düşmüştü.

Sponsorlu Bağlantılar

Karayipler’in Belize bölgesindeki Büyük Mavi Delik, dünyanın en büyük sualtı deliği aynı zamanda da popüler bir dalış mekanı. Bir kalker mağara tavanının çökmesiyle oluşan delik, 125 metre derinliğinde ve 300 metre genişliğinde.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi