Kategoriler
Sözlük

Perlit Nedir?

Özet: “Perlit Nedir?” başlıklı yazımızda Perlit nedir, Perlit ne demektir, Perlit kelimesinin tanımı, Perlit kelimesinin eş anlamlısı, Perlit kelimesinin ingilizce karşılıkları, Perlit ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Perlit hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Perlit Tanımı

Perlit kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Perlit kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim, kimya Erimiş sodyum, potasyum, alüminyum silikattan ibaret olan cam gibi bir volkanik kayadan patlatılarak pudra hâline getirilmiş bulunan, hazır sıva, hafif levha yapımında, izolasyon işinde, yem maddelerinin preslenmesinde kullanılan yardımcı bir madde

2. madencilik İnci taşı

Perlit Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Perlit kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Perlit – inci taşı

Perlit kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Perlit kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Perlit İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Perlit kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Perlit kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

perlit nedir

Perlit İle İlgili Birleşik Sözler

Perlit kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

  •  Perlit kelimesinin geçtiği herhangi bir birleşik söz bulunamamıştır.

Perlit İngilizcesi

Perlit kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Perlit – perlite

Perlit Hakkında Detaylı Bilgi

Perlit denilince; petrografide soğumaya bağlı olarak meydana gelen uzamanın, gözle veya mikroskopla görülebilecek konsantrik yapı ya da kırılmasının meydana getirdiği özel bir volkanik camsı kayaç türünü ifade eder. Perlit aynı zamanda, doğal olarak oluşan silis esaslı volkanik kayaçlara verilen addır. Perlit, “Perlstein” kelimesinden türemiş olup (Perl=inci Perlstein=İnci taşı) çok sayıda konsantrik yarıkları olan hiyaloliparit ve fetiyaloriolitler (Camsı kayaçlar) gibi tanımlanır.

Perlit tanımı, magmanın asit fazında oluşan lavların soğuyup gözle ve mikroskopla görülebilecek bir yapıda kırılmasının meydana getirdiği kütle bünyesinde su damlacıkları bulunan volkanik bir cam türünü ifade eder. Bazı perlit türleri kırıldığı zaman inci parlaklığında küçük küreler elde edildiğinden perlit ismi inci anlamına gelen “perle” kelimesinden türetilmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar

Ticari kullanımda ise perlit elverişli bir sıcaklığa kadar ısıtıldığında genleşen ve gözenekli bir hale gelen volkanik doğuşumlu (menşeili) ve doğal olarak oluşan asitik bir camdır.Perlit belirli tane iriliğinde özel formlarda 900-1100°C arasında ısıtıldığında hacmini yaklaşık 20 kat genleştirmekte ve mısır gibi patlayarak yoğunluğu çok hafif bir hale gelmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi