Kategoriler
Sözlük

Plazma Nedir? Plazma Ne Demektir? Anlamı

Özet: “Plazma Nedir? Plazma Ne Demektir? Anlamı” başlıklı yazımızda Plazma  nedir, Plazma ne demektir, Plazma  kelimesinin tanımı, Plazma kelimesinin eş anlamlısı, Plazma kelimesinin ingilizce karşılıkları, Plazma ile ilgili atasözleri ve deyimler ve Plazma hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Sponsorlu Bağlantılar

Plazma Tanımı

Plazma kelimesi Fransızca kökenli bir kelimedir ve Plazma kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde aşağıdaki şekildedir;

1. isim, biyoloji Kanda alyuvarlarla akyuvarların içinde bulunduğu sıvı
2. fizik Elektrik yükü yansız olan gaz moleküllerinden, pozitif iyonlardan ve negatif elektronlardan oluşan akışkan

Plazma Eş Anlamlısı ve Zıt Anlamlısı

Plazma kelimesini eş anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Plazma kelimesinin eş anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Plazma  kelimesini zıt anlamlı karşılığı aşağıdaki gibidir;

  • Plazma  kelimesinin zıt anlamlı karşılığı bulunmamaktadır.

Plazma İle İlgili Atasözleri ve Deyimler

Plazma kelimesi ile ilgili atasözü ve deyimler aşağıdaki gibidir;

  •  Plazma kelimesinin geçtiği herhangi bir atasözü veya deyim bulunamamıştır.

Plazma İle İlgili Birleşik Sözler

Plazma kelimesi ile ilgili birleşik sözler aşağıdaki gibidir;

plazma kimyasıdış plazmaiç plazmakan plazması

Plazma İngilizcesi

Plazma  kelimesinin İngilizce karşılıkları ise aşağıdaki gibidir

  • Plazma  – plasma

Plazma Hakkında Detaylı Bilgi

Kan Plazması Nedir?

Kan plazması, kanın sıvı kısmıdır. Plazma hafif sarı renklidir. İçinde su, kan proteinleri, tuzlar (elektrolitler), glukoz, hormonlar, çeşitli metabolizma artıkları, lipitler bulunur. Oksijen ve karbon dioksit alyuvarlardaki hemoglobin tarafından taşınır ama az miktarda plazmada da bulunurlar.

Fizik Alanında Plazma Nedir?

Plazma, basitçe gaz haldeki maddelerin manyetik kutuplaştırmaya bağlı doğrusal noktalarda oluşan fiziksel ve kimyasal reaksiyonun kontrollü etkileşim sürecine verilen genel ad.

Plazma, kimya ve fizikte iyonize olmuş gaz anlamına gelmektedir. İyonize gaz için kullanılan plazma kelimesi 1920’li yıllardan beri fizik literatüründe yer etmeye başlamıştır. Kendine özgü niteliklere sahip olduğundan, plazma hali maddenin katı, sıvı ve gaz halinden ayrı olarak incelenir.

Sponsorlu Bağlantılar

Katı bir cisimde cismi oluşturan moleküllerin hareketi çok azdır, moleküllerin ortalama kinetik enerjisi herhangi bir yöntemle (örneğin ısıtarak) arttırıldığında cisim ilk önce sıvıya, sonra da gaza dönüşür. Gaz fazında elektronlar gayet hızlı hareket ederler. Eğer gaz halinden sonra da ısı verilmeye devam edilirse iyonlaşma başlayabilir, bir elektron çekirdek çekiminden kurtulur ve serbest bir elektron uzayı meydana getirerek maddeye yeni bir şekil kazandırır.

Atom bir elektronu eksilmiş ve net bir pozitif yüke sahip olmuş olacaktır. Yeterince ısıtılmış gaz içinde iyonlaşma defalarca tekrarlanır ve serbest elektron ve iyon bulutları oluşmaya başlar. Fakat bazı atomlar nötr kalmaya devam eder. Oluşan bu iyon, elektron ve nötr atom karışımı, plazma olarak adlandırılır.

Plazma Ekran Nedir?

Plazma ekranların çalışma prensibi floresan lambaların çalışmasına çok benzer. Görüntü hücreleri içindeki iyonize gaz sisteme enerji verildiğinde tıpkı floresan lambadaki gibi dönüşüme uğrar ve görüntü parçaçıklarını meydana getirir. Plazma ekran bir görüntüleme paneli türüdür. 30 inç (76 cm) ve daha yukarı boyuttaki ekranlar için tercih edilir. Genel yapılarını içlerinde sıkıştırılmış iyonize gaz bulunan elektrik yüklü görüntü hücreler oluşturur.

Plazma Ekranın Özellikleri

Plazma ekranlar görüntüyü doğrudan ekran hücrelerinden yayarlar. Bu özellik sayesinde ekran üzerine inen görüntü karesi üzerinde detay kaybı veya keskinlik oluşmaz. Görüntü parçacıkları aynı anda doğrudan yansıdıkları için özellikle hareketli görüntülerde gözle görülür bir akıcılık meydana gelir. Bununla birlikte ekranın izlenme açısı 175 dereceye kadar yükseldiği gibi renkte ve kontrastta kayıplar meydana gelmez.

plazma ekran nedir

Plazma ekranlar Led ekranlara göre daha fazla enerji harcarken, LCD ekranlarla aynı oranda güç tüketirler. Plazmalarda bir pikselin aydınlanması için tek bir plazma hücresinin aydınlanmasına ihtiyaç duyulur. Siyah görüntü o hücrenin sönmesi ile sağlandığı için siyah renkler gerçeğe çok yakın görünür. Bununla birlikte siyah rengin bulunduğu hücrelerde yanma meydana gelmediği için belirli oranda enerji tasarrufu sağlanmış olur. Aynı şekilde hücre içinden yansıyan ışığın şiddeti ayarlanarak enerji tüketimi kısıtlanmış olur. Çünkü hücrenin ışık canlılığı veya şiddeti kullanılan ya da ihtiyaç duyulan enerji ile doğru orantılıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Plazma Lambası Nedir?

Yaklaşık 15 cm çapında olan bir plazma topu. Plazma lambası Nikola Tesla tarafından yüksek voltaj olgusunu araştırmak amacıyla içi boşaltılmış cam tüplerde yaptığı yüksek frekans elektrik akımı deneyleri sonucunda icat edilmiştir. Tesla bu icadını “soy gaz deşarj tüpü” olarak adlandırmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi