Kategoriler
Tarih

Osmanlı Devletinin Deniz Savaşları

Osmanlı Devletinin Denizlerdeki Hakimiyeti

3 kıtaya sahip olan Osmanlı İmparatorluğu karada olduğu gibi denizde de güçlü bir imparatorluktu. Osmanlı Devletinin birçok başarılı deniz savaşları olmuştur. Bu savaşların en bilineni ise Preveze Deniz Savaşıdır. Gerek Karadeniz gerek Akdeniz gerekse Ege Denizinde birçok başarılı savaşlar ve fetihler yapmıştır. Aşağıdaki haritada Osmanlı Devletinin yaptığı deniz savaşları numara ile verilmiştir. Bu numaraların hangi savaş olduklarını yine yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Osmanlı Devleti Deniz Savaşları

Osmanlı İmparatorluğunun Akdeniz, Ege ve Karadeniz’deki Savaşları

1 – Osmanlı Devleti 1461 tarihinde Trabzon İmparatorluğunu hakimiyeti altına almıştır.

2 – Osmanlı Devleti 1522 yılında Rodos’u fethetti.

3 – Osmanlı Devletinin en çok bilinen deniz savaşı 1538 yılındaki Preveze Deniz Savaşıdır. Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı Devleti, Haçlı ordusunu yenilgiye uğrattı.

4 – Osmanlı Devleti 1571 tarihinde İnebahtı Deniz Muharebesini yapmıştır ve Osmanlı Devleti yükselme döneminde ilk kez savaş kaybetmiştir.

5 – Osmanlı Devleti Kıbrıs’ı 1571 yılında tamamen fethetti.

6 – Osmanlı Devleti 1669 yılında Venediklerle yaptığı anlaşma sonucu Girit’i ele geçirdi. Osmanlı Devleti Girit’in alması ile Akdeniz’deki egemenliğini iyice güçlendirdi.

7 – 1770 tarihinde Osmanlı Devleti ile Rusya Çarlığı (Rusya) donanmaları savaştı ve savaş sonunda Osmanlı yenildi ve donanmanın tamamını kaybetti.

Sponsorlu Bağlantılar

8 – 1853 yılında Osmanlı Devleti, Rus donanması tarafından ağır bir darbe aldı. Bu savaş tarihte önemli bir yere sahiptir. Çünkü bu savaşta yelkenli ahşap gemilerin yer aldığı son deniz savaşıdır. Ayrıca gülle yerine patlayıcı mermilerin (humbara) kullanıldığı ilk deniz savaşıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi