Kategoriler
Tarih

Versay Barış Antlaşması Nedir?

Versay Barış Antlaşması Nedir?

Versay Barış Antlaşması ya da diğer bir deyişle Versay Antlaşması adından da anlaşılacağı gibi bir barış antlaşmasıdır. Ama her ne kadar barış antlaşması olsa da Almanya için çok ağır şartlar içermekte idi. Bu yazımızda şu sorulara cevap vermeye çalışacağız;

Sponsorlu Bağlantılar
  • Versay Antlaşması nedir?
  • Versay Antlaşması kimler arasında imzalandı?
  • Versay Antlaşması sonuçları nelerdir?
  • Versay Antlaşması maddeleri nelerdir?

Versay Antlaşması Kimler Arasında İmzanlandı?

1. Dünya Savaşı sonunda kaybeden Almanya ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan bir antlaşmadır. Bu antlaşmanın müzakereleri 18 Ocak 1919 yılında Paris’te yapılmış, 7 Mayıs 1919 yılında ise Almanya’ya deklare edilmiştir. 23 Haziran 1919 yılında ise Almanya Parlamentosu kabul etmiştir. Antlaşmanın imzalanma tarihi ise 28 Haziran 1919 yılıdır.

Antlaşmanın şartları Almanya için çok ağır idi ve bu nedenle bu antlaşmanın imzalanması Almanya’da büyük bir tepkilere neden oldu. 1920’li yıllarda yaşanan ekonomik ve siyasi istikrarsızlığın nedenini birçok tarihçi Nazilerin iktidara gelmesi ve Versay Antlaşması olarak göstermekteler.

Versay Antlaşmasının Hazırlanma Süresi ve Maddeleri

Dönemin ABD başkanı, 14 maddeden oluşan bir barış antlaşmasını Almanya hükümetine önerdi ve Almanya hükümeti 1918-Ekim ayında bu öneriyi kabul etti. Sonrasında Almanya hükümeti, ABD başkanından bu antlaşma için girişimlerde bulunulmasını talep etti. Bu 14 maddenin 9’u toprak düzenlemeleri ile ilgili idi. Fakat İngiltere, Fransa, İtalya, Romanya ve Yunanistan devletlerinin kendi aralarında imzaladıkları gizli antlaşmalar hesaba katılmamıştı.

Paris’te yapılan Barış Konferansında İngiltere, Fransa ve İtalya başbakanları Versay Antlaşmasının taslağını oluşturdular. Antlaşmanın şartlarının çok ağır olması Almanya hükümeti tarafında tepki görse de Almanya üzerindeki abluka ve içinde bulunduğu zor şartlar nedeniyle kabul edilmek zorunda kalındı.

Sponsorlu Bağlantılar

Bu antlaşma gereğince Almanya, bazı topraklarını Fransa, Belçika, Litvanya, Polonya, Danimarka, Çekoslovakya ülkelerine bırakacaktı. Ayrıca bugünkü Gdansk Milletler Cemiyeti için serbest bölge olarak bırakıldı.

Versay Barış Antlaşması

Versay Antlaşmasının diğer maddeleri ise şöyle;

  • Almanya’nın Çin’de bulunan hakları ve Büyük Okyanus’ta bulunan adaları ise Japonya’ya devredildi.
  • Almanya, Avusturya ile birleşecek.
  • Çekoslovakya ve Polonya’nın bağımsızlığını tanınacak.
  • Almanya, askerliği kaldıracak ve en fazla 100.000 kişilik bir ordu bulunduracaktı.
  • Almanya, denizaltı ve uçak üretmeyecek.
  • Almanya, bütün gemilerini İtilaf Devletlerine teslim edecek.
  • Ödeyemeyeceği bir tazminata tabi tutuldu.

Versay Antlaşması Özet

–> Adı: Versay

–> İmzalanma Tarihi: 28 Haziran 1919

–> İmzalanan Yer: Versay

–> Yürülüğe Girmesi: 10 Ocak 1920

–> Sona Ermesi: 1 Eylül 1939

–> İmzalayan Devletler: Almanya ve İngiltere, Fransa, İtalya, ABD, Japonya, Belçika, Çekoslovakya, Yunanistan ve diğer İtilaf Devletleri

–> Kullanılan Diller: İngilizce, Fransızca

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi