Kategoriler
Fizik Yaşam

Kısaca Güneş Enerjisi Nedir? Güneş Enerjisi İle Su Isıtma

Güneş Enerjisi Nasıl Su Isıtılır?

Eğer Güneş enerjisi ile su ısıtmak istiyorsanız bunu kısaca şöyle açıklayabiliriz. Bunun için ilk önce Güneş panellerine ihtiyacınız var. Çünkü bütün işi gören bu paneller. Güneşten gelen ısıyı emerek  bu ısıyı suya verir ve böylece suyunuz ısınmış olur. Doğal bir sirkülasyon sistemi bulunmaktadır. Herhangi itici, çekici (pompa gibi) donanımlara ihtiyaç yoktur. İşte bir Güneş Enerjisi Sistemi ve suyu nasıl ısıttığı;

Suyu ısıtmak için kullanılan Güneş Enerjisi genellikle evlerdeki suyu ısıtmak için kullanılır. Ayrıca havuzları ısıtmak içine Güneş Enerjisi kullanılabilmekte. Güneş Enerjisi ile su ısıtmak için kullanılan sistem iki bölümden oluşur. Bunların birisi Güneş panelleri diğeri ise depo. Ayrıca bu sistemler 3 gruptan oluşurlar.

Sponsorlu Bağlantılar

güneş enerjisi ile su ısıtma

  • Aktif sistemler suyun ya da ısı transfer sıvısının çevirimi için pompa kullanırlar.
  • Pasif sistemler suyun ya da ısı transfer sıvısının devrini doğal çevirim ile sağlarlar.
  • Kütle sistemleri su tankının doğrudan güneş ışığı ile ısınmasını amaçlarlar.

Güneş Enerjisi Uygulamaları

  • Düzlemsel güneş kollektörleri: Ülkemizde de çok yaygın olarak kullanılan evlerde sıcak su elde etmede kullanılan sistemlerdir.
  • Yoğunlaştırıcılı güneş enerjisi santralları: Bunlarda doğrusal çanak şeklinde ya da merkezi bir odağa yönlendirilmiş dev aynalar kullanılarak odak noktasında çok yüksek sıcaklıkta ısı elde edilir. Genellikle elektrik üretiminde kullanılır. Ancak henüz bir yaygınlık kazanamamışlardır.
  • Güneş ocakları: Çanak şeklinde ya da kutu şeklinde güneş ısısını toplayan yapılardır. Gelişmekte olan ülkelerde daha yaygın kullanılır.
  • Trombe duvarı: Sandviç şeklinde cam ve hava kanalları ile paketlenmiş bir pasif güneş enerjisi sitemidir. Güneş ışınları gün boyunca duvarın altında ve üstünde yer alan hava geçiş boşluklarını tahrik ederek doğal çevirim ile termal kütleyi ısıtırlar. Gece ise trombe duvarı biriktirdiği enerjiyi ışıma yolu ile yayar.
  • Geçişli hava paneli: Aktif güneş enerjili ısıtma ve havalandırma sistemidir. Termal güneş paneli gibi davranan güneşe bakan delikli (perfore) bir duvardan oluşur. Panel binanın havalandırma sistemine ön ısıtma uygular. Ucuz bir yöntemdir. %70’e kadar verime ulaşılabilir.

Güneş Enerjisi İle Su Isıtma Şeması

güneş enerjisi ile su ısıtma-şema

Kapalı devre olarak çalışan kolektörün içerisinde bulunan ısıtıcı sıvı akışkan güneşin etkisi ile ısındığından yoğunluğu azalır ve yükselmeye başlayarak depoyu çevreleyen gömleğin bulunduğu kısma gelir. Burada ısısını kullanım suyuna aktaran ısıtıcı akışkan soğuyarak ve yoğunluğu azalarak tekrar kolektörlere dönmektedir. Bu hareket güneşlenme olduğu sürece devam etmekte ve kullanılan suyu ısıtmaktadır. Bu sistemde; soğuk su direk olarak şebeke basıncına bağlıdır.

Sistem şebeke suyunun basıncında çalışır. Sistemden alınan sıcak suyun basıncı şebeke suyunun basıncına eşdeğerdir. Basınçlı sistemlerin çalışma prensibine göre; deponun içindeki su ısındıkça basınç artar yüksek basınçta su sıcaklığı daha yüksek sıcaklıklara erişir. Ve maksimum sıcaklık elde etmiş olur.

Güneş Enerjisi Ne Demektir?

Güneş enerjisinden farklı enerjiler elde etmek için geliştirilmiş sistemler ile elde edilen enerjiye Güneş Enerjisi denir. Bu enerjiler ısı enerjisi olabilir, elektrik enerjisi olabilir, v.s. Teknik olarak açıklamak gerekirse;

“Güneş enerjisi ya da Güneş erkesi, Güneş ışığından enerji elde edilmesine dayalı bir teknolojidir. Güneşin yaydığı ve Dünya’mıza da ulaşan enerji, Güneş’in çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışınım enerjisidir. Güneşteki hidrojen gazının helyuma dönüşmesi şeklindeki füzyon sürecinden kaynaklanır.”

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi