Kategoriler
Öneriler Yaşam

Yangından Korunma Haftası Hakkında Yazı

Önüne Geçilebilir Felaket: Yangın

25 Eylül ve 1 Ekim tarihleri arası Yangından Korunma Haftası olarak anılmakta ve insanlar, bu sayede daha fazla bilinçlendirilmektedir. Her yıl bu tarihler arasında yangın nedir, yangından korunmanın yolları nelerdir, yangının verdiği zararlar ve daha birçok şey bu günlerde daha fazla anlatılmakta. Özellikle çocukların yani gelecek neslin daha fazla bilinçli olması çok önemli.

Sponsorlu Bağlantılar

Yangında çok büyük kayıplar vermek mümkün. Ayrıca sadece mal kaybı değil can kaybı vermekte büyük bir ihtimal. Dolayısıyla öncelikle yangının önce önüne geçmeyi öğrenmeli, sonrasında ise yangın olması halinde nasıl kısa sürede söndürülebilir bu konu da insanlar bilinçlendirilmelidir. Yangının önüne geçme konusunda şu örneği verebiliriz; Her yıl yangın yüzünden binlerce hektarlık ormanlarımız ve binlerce ağacımız yok olmakta. Bunun nedenlerinden birisi de ormanda yakılan bir ateşin tam olarak söndürülememesi veya ormanda sigara içen birisinin sigara izmaritini söndürmeden atması. Bu konunun ne kadar tehlikeli olduğunu insanlara anlatabilirsek bu yangınların da önüne o kadar geçmiş oluruz.

Yangından Korunma Haftası yazısı

Okullarda Yangından Korunma Haftası

İtfaiye kuruluşu ve görevleri gibi konular da konuşmalar yapılır, şiirler okunur, sınıflarda Yangından Korunma ile ilgili yazı ve kompozisyon çalışmaları yapılır. Resimler, oyunlar, şarkılarla Yangından Korunma Haftası canlandırılır. Atasözleri, güzel sözler panolara yazılır, okulun uygun yerlerine asılır. Televizyon yayınlarından, sosyal medya ve internetten, günlük gazete ve dergilerden bu konuda araştırmalar yapılır. Amaç, yangından korunmak için bilgi ve beceriler kazanmaktır.

Yangın, ateşin kontrolden çıkarak büyümesi ve çevresine yayılmasıdır. Daha çok insanların dikkatsiz, tedbirsiz ve bilgisiz davranışlarının acı sonudur. Yıldırım, deprem gibi doğa olayları da yangın çıkmasına sebep olabilir. Ayrıca trafik, uçak kazaları, elektrik kontağı gibi olaylar sonunda yangın çıkabilir. Yangının başlaması ve büyümesi en küçük bir kıvılcımın ve ya ateşin çevresinde çabuk tutuşan ve yanan maddelerin bulunmasına bağlıdır. Yanan bir sigaranın, kibritin söndürülmeden gelişi güzel atılması evi, mahalleyi, ormanı kısa sürede yok eden büyük yangınlara sebep olur.

Hiç arzu edilmediği halde çevremizde, yurdumuzda sık sık yangınların çıktığını görür ve ya duyarız. Bu yangınların daha çok elektrik kontağından; çocukların kibrit, soba, ocak gibi şeylerle oynamasından, tüp gazların patlamasından, insanların dikkatsiz davranışlarından çıktığı açıklanır ve örneklerle anlatılır. Bunlara büyük mal ve can kayıpları da eklenince yangının ne büyük bir felaket olduğu gerçeği ortaya çıkar.

Sponsorlu Bağlantılar

Bu felaketten korunmanın yollarını insanlar çok eskiden beri aramışlar, çeşitli araç ve gereçler yapmış ve bunları her geçen gün geliştirmişlerdir. Eskiden yangın söndürmek için kazma, kanca ve taşıma sular kullanılır ve büyük zorluklar çekilirdi. 1717 yılında müslüman olup Davut ismini alarak Türk vatandaşlığına geçen bir Fransız, Fransa’da gördüğü yangın söndürme teşkilatını kurdu. İlk başarısını da 150 kadar tulumbacı ile İstanbul Tophane’de çıkan byük bir yangını söndürmekle gösterdi. Daha sonra Yeniçeri teşkilatında “Tulumba Ocağı” kuruldu. Yurdumuzda Davut Ağa’nın başlattığı bu teşkilat gelişip büyüyerek itfaiye teşkilatı adını aldı.

Yangın söndürme görevi 25 Eylül 1923 tarihinde belediyelere verildi. Bugünkü “İtfaiye Teşkilatı” belediyelerce kurulmuştur. İtfaiye Teşkilatında gelişmiş araç ve gereçler vardır. Bu konuda eğitilmiş becerikli, başarılı, cesur itfaiyeciler bu araçları en kısa zamanda yangın yerine götürerek yangını kısa sürede söndürürler.

Önemli olan yangının çıkmasını önlemek bu konuda dikkatli olmak, gerekli koruyucu tedbirleri almaktır. Yangın çıktıktan sonra kısa zamanda söndürülse bile yine zararlarını görürüz. Bu sebeple önleyici önlemler çok önemli olup bunun bilincinin çok küçük yaşlardan itibaren verilmesi gerekmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi