Kategoriler
Fizik

Varlıkların Hareket Çeşitleri

Hareketli Olma ve Hareketsizlik Durumları

Doğada bir çok türde varlık bulunmaktadır. İnsanlar başta olmak üzere hayvanlar ve bitkiler, taş, toprak, su, gezegen, yıldız, göktaşı gibi diğer varlıklar bu dünyamızı ve kainatı oluşturan varlıklardır. Bu varlıkların kimileri hareket halinde iken kimileri ise hareket etmeksizin durmaktalar. Diğer bir deyişle canlı varlıklar hareketli, cansız varlıklar ise hareketsizdir. Hareket ve hareketsizliği tanımlamaya çalışırsak kısacası bir isim bulunduğu noktadan başka bir noktaya konum değiştiriyorsa bu cisim hareketli, bir isim bulunduğu noktadan başka bir noktaya konum değiştirmiyorsa bu cisim hareketsiz cisimdir.

Sponsorlu Bağlantılar

Varlıkların Hareket Çeşitleri Nelerdir?

Bir varlığın başka bir varlığa göre konum değiştirmesine hareket denir. Varlıklar hareket ederken belli bir hız ile giderler. Cisimlerin hızlarını bulmak için gittiği yol gittiği süreye bölünür. Yani HIZ=YOL/ZAMAN formülü geçerlidir. Bir cisim eğer hareketsiz ise yani duruyor ise o cismin hızı da sıfırdır.

Bir cisim hareket ettiği zaman izlediği yola yörünge denir. Varlıkların hareket çeşitleri hızlarına ve yörüngelerine göre ikiye ayrılır. Bunlar;

  • Yörüngelerine Göre Hareket Çeşitleri
    • Doğrusal Hareket
    • Eğrisel Hareket
    • Dairesel Hareket
  • Hızlarına Göre Hareket Çeşitleri
    • Sabit Hızlı Hareket
    • Düzgün Değişen Hareket

Varlıkların Hareket Çeşitleri

Yörüngelerine Göre Hareket Çeşitleri

Doğrusal Hareket

Düz bir yörünge üzerinde konum değiştiren cismin hareketine denir. Arabanın düz yolda ilerlemesi doğrusal hareket için örnek verilebilir.

Eğrisel Hareket

İzlediği yörünge eğrisel olan cisimlerin yaptığı harekettir. Basketbol topunun potaya atılışı bu hareket türü için örnek verilebilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Dairesel Hareket

Bir daire üzerindeymiş gibi yörünge izleyen cisimlerin hareketidir. Saat üzerinde bulunan akrep ile yelkovanın yaptığı hareket bu tür hareket için örnek verilebilir.

Hızlarına Göre Hareket Çeşitleri

Sabit Hızlı Hareket

Cisimlerin hareketleri boyunda yer değiştirmelerinde hızlarında artma veya azalma olmamasıdır.

Düzgün Değişen Hareket

Hareketli cisim hareketi boyunca hızında artma veya azalma olmasıdır. Eğer cismin hızı artıyorsa bu harekete “düzgün hızlanan hareket”, hızı azalıyorsa “düzgün yavaşlayan hareket” adı verilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi