Kategoriler
Fizik

Young Deneyi Çift Yarıkta Girişim – Çift Yarık Deneyi Açıklaması Sonuçları

Young Deneyi Çift Yarıkta Girişim – Çift Yarık Deneyi Açıklaması Sonuçları konusu Fizik alanına ait bir konudur ve bizler bu konu hakkında detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız. Young Deneyi Çift Yarıkta Girişim – Çift Yarık Deneyi Açıklaması Sonuçları konusu ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yapmanızı öneririz. Yorum bölümünden Young Deneyi Çift Yarıkta Girişim – Çift Yarık Deneyi Açıklaması Sonuçları konusu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Young Deneyi Çift Yarıkta Girişim – Çift Yarık Deneyi Açıklaması Sonuçları

Young Deneyi Çift Yarıkta Girişim – Çift Yarık Deneyi Açıklaması Sonuçları başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. 1801’deki ünlü deneyinde Thomas Young ışığın bir dalga olduğunu kesin olarak kanıtlamıştır. Işığı iki yarıktan geçirip kırınmasını sağlayan Young, yalnızca üst üste binen iki kırınım deseni değil, aynı zamanda yarıklardan geçen ışık ışınlarının oluşturduğu girişimden dolayı oluşan fazladan şeritler de gördü. Işınlar girişim yaparak açıklıkları yarıklar arası uzaklığın tersiyle orantılı olan aydınlık ve karanlık şeritler üretmişti. Dolayısıyla tek açıklık kırınımının geniş deseni yerine ince şeritlerden oluşan birleşik bir desen ortaya çıktı. Paralel yarıkların sayısı arttırıldığında bu ikinci girişim deseni daha da keskinleşiyordu. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.

Sponsorlu Bağlantılar

P noktasının aydınlık ya da karanlık olma şartı:

Young Deneyi Çift Yarıkta Girişim – Çift Yarık Deneyi Açıklaması Sonuçları

Young Deneyi Çift Yarıkta Girişim – Çift Yarık Deneyi Açıklaması Sonuçları başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Işık dalgalarının girişimi için aynı fazlı veya sabit fazlı iki dalga kaynağı gereklidir. Ayrıca kaynaklardan çıkan dalgaların dalga boylarının eşit olması meydana gelen girişimin incelenmesini kolaylaştırır. Bu şartların sağlanması için tek renkli bir ışık kaynağı ve çift yarıklı bir engel kullanılır. Kaynak yarıklardan eşit uzaklığa konularak kaynaktan çıkan ışınların yarıklara aynı anda varması sağlanır. Böylece bu yarıklar aynı fazda çalışan iki nokta kaynak haline gelirler. Eğer faz farkı olan iki kaynak kullanılırsa girişim saçakları hızlı değiştiğinden gözle gözlenemezler. Işık kaynağındaki atomlar saniye aralıklarla ışık salarlar ve göz bunu takip edemez. Bu durumu ortadan kaldırmak ve girişim gözlemek için yukarıda belirtilen şartların sağlanması gerekir.

Fizik alanına ait Young Deneyi Çift Yarıkta Girişim – Çift Yarık Deneyi Açıklaması Sonuçları konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Girişim saçaklarının gözle görülebilir genişlikte olması için de Şekil: 3-2 de saçakların göründüğü açılarının dolayısıyla nın yeterince büyük olması gerekir. Ayrıca saçak genişliği kaynaklara olan uzaklığa bağlı olarak değişir. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi