Kategoriler
Böcekler Etçil Hayvanlar

Uğur Böceği

Uğur Böceği Özellikleri (Özet)

Uğur Böceği, bir böcek türü olup 2 yıla kadar yaşarlar ve dünyanın her tarafından bulunurlar. Uğur Böceklerinin tür sayısı ise 5.000 civarında.

Sponsorlu Bağlantılar
Uğur Böceği türüBöcek
Uğur Böcekleri ne yerYaprak bitleri, yaprak biti, küçük böcekler (etçil)
Uğur Böcekleri kaç yıl yaşar2 yıl
Uğur Böceklerinin boyu1 mm – 10 mm
Uğur Böcekleri nerede yaşarOrmanlık alanlar, çitler ve çayırlar
Uğur Böceği Neslinin Tükenme OlasılığıSoyu Tükenmesi Tehlike Altında (Threatened)

Uğur Böceklerinin Yaşamları

Uğur Böceği (İngilizcesi Ladybird), dünyanın her yerinde bulunan küçük renkli bir böcek türüdür. Sadece Kuzey Amerika’da 450’den fazla türün bulunduğu, dünyada 5.000’den fazla farklı türü olduğu düşünülmektedir. Uğur böcekleri en çok lekelenmiş gövdesi (normalde kırmızı ve siyah, ancak genellikle turuncu ve sarı renkli bulunur) ve yaprak biti zararlılarının bahçelerini etkin bir şekilde temizleme özellikleri ile bilinir. Bir uğur böceğinin üzerinize konmasının iyi şans olduğu ve daha sonra ezdiğiniz takdirde kesinlikle kötü şans olduğu düşünülüyor!

Anatomi

sarı renkli bir Uğur Böceği

Uğur böcekleri, nadiren 1 cm’den daha fazla olurlar. Siyah ve parlak renkli kabuklarına ve bacaklara sahiptir. Böceğin kanatları, lekeli gövdelerinin altında gizlenmiştir. Böylece kanatları korunmuş olur.

Kış Uykusu

Sıcak yaz havası soğumaya başladığında uğur böceklerinin kış uykusuna yattığı bilinmektedir. Her yıl büyük gruplar halinde kış uykusuna yatarlar. Bunu, soğuk kış günlerinde hayatta kalmak için yaptıkları düşünülmektedir.

Uğur Böceğinin kanatları

Beslenme

Çevreleri için korkunç avcılardır ve bitkileri yiyen minik zararlıların hepsini çürütürken, bahçıvanların arkadaşı olarak bilinir. Uğur böcekleri, öncelikle yaprak bitlerini, yeşil sinekleri, bitki bitlerini ve diğer küçük böcekleri yerler. Ortalama bir uğur böceğinin sadece bir yılda 5.000 yaprak biti yediği düşünülmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Avcıları

Çevrelerinde kuşlar, sürüngenler, amfibiler, küçük memeliler, kemirgenler ve diğer böcekleri içeren bir çok hayvana avlanır. Uğur böceğinin parlak renginin aç avcıları caydırmak için kullanıldığı gibi, uğur böceğinin tadının iğrenç olduğunu ya da zehirli olacağını düşündürdüğü düşünülmektedir.

Üreme

Uğur Böceği uçmak üzere

Dişi uğur böcekleri, bir yılda sadece birkaç gün içinde yumurtadan çıkan 2.000’den fazla yumurta bırakabilir. Uğur böceğinin larvası yumurtadan çıkar ve larvanın şekli uzun olduğundan ve genellikle tek bir renk olduğundan yetişkin bir uğur böcekleri gibi bir şeye benzemez. Birkaç hafta sonra uğur böceğinin larvası, yetişkin bir uğur böceği ile aynı boyutta ve renkte olan ancak kanatlarını geliştirene kadar onu çevreleyen koruyucu bir tabakaya sahip olan bir uğur böceği pupasına dönüşür. Uğur böceği pupası geliştikten sonra ise yetişkin olmak için etrafındaki deriden kurtulur.

Tehlike

İklim değişikliği ve yaşam alanı kaybı nedeniyle uğur böcekleri, artık nesli tükenme tehlikesi altındaki hayvan türlerinden biri olarak kabul ediliyor. Sıcaklığa karşı özellikle hassas oldukları ve olması gerekenden daha sıcak olduğunda dehidrasyondan ölecekleri kaydedilmiştir.

Uğur Böceği

Uğur Böceği Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Eklem bacaklılar
(Arthropoda)
Sınıf
(Class)
Böcek
(Insecta)
Takım
(Order)
Kın kanatlılar
(Coleoptera)
Aile
(Family)
Coccinellidae
(Coccinellidae)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi