Kategoriler
Deniz Hayvanları Hepçil Hayvanlar

Denizanası

Denizanası Özellikleri (Özet)

Denizanası, bir Büyük deniz anaları türü olup 5 yıla kadar yaşarlar ve 400 gram ağırlığa kadar çıkabilirler. Denizanalarının maksimum hızları ise 8 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Denizanası türüBüyük deniz anaları
Denizanaları ne yerBalık, Yumurta, Omurgasızlar (hepçil)
Denizanaları kaç yıl yaşar1 yıl – 5 yıl
Denizanaları kaç kilo20 gram – 400 gram
Denizanalarının boyu12 cm – 200 cm
Denizanalarının hızı8 km / saat
Denizanaları nerede yaşarSığ ve derin okyanuslar
Denizanası Neslinin Tükenme OlasılığıSoyun Tükenme Tehlikesi Endişe Var (least concern)

Denizanalarının Yaşamları

Denizanası (İngilizcesi Jellyfish), jöle ve deniz jöleleri olarak da bilinirler ve dünya okyanuslarında serbestçe yüzen kemiksiz hayvanlardır. Dünya genelindeki okyanuslarımızda mevcut olmasına rağmen kıyı bölgelerinde daha çok belirgindir. Tüm şekil ve boyutlarda (5-10 cm’den 1 metrenin üzerine kadar farklı boyutlar) bulunabilirler. Yaklaşık 2.000 farklı türü olduğu düşünülmekte olup en yaygın olanı sıcak kıyı bölgelerinde bulunan büyük, renkli olanlardır. Şekillerine ve davranış şekillerine göre ise sınıflandırılmış 4 farklı türü vardır.

Denizanası

Anatomisi

Denizanaları isimlerine rağmen aslında balık değildir. Dünyadaki diğer hayvanlardan farklı olarak kendi gruplarında sınıflandırılır. Denizanasının gövdesi, mesoglea adı verilen canlı olmayan jöle benzeri bir maddeden oluşur. Bu jöle, sadece bir hücre kalınlığında bir deri tabakası ile çevrilidir. Denizanasının gövdesi aslında %90 civarında bir sudan oluşur.

Dokunaçları

Denizanası yüzüyor

Ayrıca, denizanasının türüne bağlı olarak ağızlarının etrafında uzunlukları değişen dokunaçlara sahiptir. Denizanaları avlarını yakalamak ve sokmak için dokunaçlarını kullanır. Denizanasının dokunaçları birbirinden farklıdır. Bu dokunaçların bazıları acı veren, bazıları avını tutmasını sağlayan ve bazıları ise saran özel hücreli bir deri ile kaplıdır. Denizanaları, bu hücreleri endişe verici bir oranda üretebilmekte ve böylece kendileri için etkin bir şekilde kullanabilmektedir.

İnsanlar İçin Ölümcül mü?

Bazı denizanası sokmaları, denizanasının avını sersemletmek ve öldürmek için kullandığı zehri içerir. Avustralya çevresindeki okyanuslarda bulunan kutu denizanası, insanlar için ölümcül olabilecek kadar tehlikelidir. Denizanasının uzun dokunaçları, acı veren şeydir. Yaralanmadan kurtulmak için denizanasının tepesine dokunabilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Beslenme

mavi Denizanası

Denizanası etçil bir hayvandır ve görünümüne rağmen oldukça etkili bir avcıdır. Denizanası avlarını ağzına götürmeden önce onları sersemletmek için dokunaçlarını kullanır. Denizanaları, küçük balıklar, yumurtalar ve omurgasızlar gibi suda yaşayan her türlü hayvanı avlar.

Denizanası Avcıları

Birçok denizanası türünün saydam olması nedeniyle avcılarının tespit etmeleri genellikle zordur. Ancak denizanaları damla gibidir. Hareket etmek için dokunaçlarını kullanarak suda çok yavaş hareket ederler. Denizanaları insanlar, köpek balıkları, kalamar ve bazen de kuşlar tarafından avlanırlar.

Üreme

Denizanaları, yumurtalarını serbest bırakır ve sonunda bir araya gelen suya sperm döker ve yumurta döllenir. Denizanalarının yumurtaları, hızla bir embriyo haline gelir ve su dünyasında gelişmeye başlar.

Denizanası Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Knidliler
(Cnidaria)
Sınıf
(Class)
Büyük Deniz Anaları
(Scyphozoa)
Takım
(Order)
Semaeostomeae
(Semaeostomeae)
Aile
(Family)
Cyaneidae
(Cyaneidae)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi