Kategoriler
Hepçil Hayvanlar Kuşlar

Yalıçapkını

Yalıçapkını Özellikleri (Özet)

Yalıçapkını, bir kuş türü olup 10 yıla kadar yaşarlar ve 170 gram ağırlığa kadar çıkabilirler. Yalıçapkınlarının maksimum hızları ise 40 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Yalıçapkını türüKuş
Yalıçapkınları ne yerBalık, Karides, Böcekler, Kurbağa yavruları (hepçil)
Yalıçapkınları kaç yıl yaşar6 yıl – 10 yıl
Yalıçapkınları kaç kilo10 gram – 170 gram
Yalıçapkınlarının boyu10 cm – 37 cm
Yalıçapkınlarının hızı40 km / saat
Yalıçapkınları nerede yaşarTatlı sulu ovalar ve nehir ağızları
Yalıçapkını Neslinin Tükenme OlasılığıSoyu Tükenmesi Tehlike Altında (Threatened)

Yalıçapkınlarının Yaşamları

Yalıçapkını (İngilizcesi Kingfisher ), genellikle suya yakın bulunan küçük ila orta boy renkli bir kuştur. Dünyada bulunan yalıçapkını kuşunun yaklaşık 100 farklı türü vardır. Dünya genelinde hem sulak alanlarda hem de ormanlık alanlarda yaşarlar ve çoğunlukla balıklarla beslenirler. Ayrıca zaman zaman sürüngenler, kuşlar ve hatta küçük memeliler yerler. Ormanlık alanlarda yaşayan bu kuş türleriyle böcekler, kurbağalar ve kerevitler de yaşarlar.

mavi renkli Yalıçapkını

Dünyanın dört bir yanında büyük başları, uzun keskin sivri gagaları, kısa bacakları ve güdük tarzı kuyrukları ile nehir yalıçapkınları, ağaç yalıçapkınları ve su yalıçapkınları olmak üzere üç ana yalıçapkını türü vardır. Birçok yalıçapkını türü, sayıları büyük ölçüde habitat kaybı nedeniyle azaldığından, tehdit altındaki türler olarak kabul edilmektedir.

Türleri

En küçük türü, ortalama 10,4 gram ağırlığa ve sadece 10 cm uzunluğa sahip Afrika Cüce yalıçapkınıdır. En büyük türü ise, ortalama 355 gram ağırlığa ve 45 cm uzunluğa sahip olan Dev Yalıçapkınıdır. Bununla birlikte, Gülen Kookaburra olarak bilinen tanıdık Avustralya yalıçapkınları ise bilinen en ağır türleri olabilir. Çünkü 450 gramdan fazla ağırlığa sahiptir ve Avustralya’da da oldukça yaygındır.

suda balık avlayan Yalıçapkını

Üreme

Nehir kıyılarında veya göllerin yanında olan bu kuşlar ağaç oyuklarında ve toprağa açılan deliklerde yuva yaparlar. Yalıçapkını türlerine bağlı olarak uzunlukları değişebilen yuvaların sonunda küçük tüneller kazar. Dev yalıçapkının 8 metreden uzun tünelleri kazdığı bilinmektedir! Dişiler, 10 kadar yumurta bırakır (normalde daha az olsa da) ve hem erkek hem de dişi kuluçkaya yatar. Yumurtalar ise 3 ila 4 hafta arasında çıkar.

Sponsorlu Bağlantılar

Görünümü

Siyahtan kırmızıya yeşile kadar değişen parlak renkli tüyleriyle tanınırlar. Bazı yalıçapkını türleri, başlarının üzerinde yukarıya doğru çıkmakta olan tüy tutamlarına sahiptir, ancak birçok türü vücutlarını kaplayan pürüzsüz, düz tüylere sahiptir.

Avcıları

Yalıçapkını

Genel olarak küçük boyutlarından dolayı, bu kuşlar, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar birçok yırtıcı hayvan tarafından avlanırlar. Yalıçapkınlarının ana avcıları tilkiler, rakunlar, kediler ve yılanlardır. Ancak bu kuşlar diğer küçük memeliler ve büyük kuşlar tarafından da avlanırlar. Yalıçapkınlarının yumurtaları da bu avcıların çoğu tarafından yenilir.

Yalıçapkını Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Kuşlar
(Aves)
Takım
(Order)
Gökkuzgunumsular
(Coraciiformes)
Aile
(Family)
Yalıçapkınıgiller
(Alcedines)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi