Kategoriler
Hepçil Hayvanlar Kuşlar

Ağaçkakan

Ağaçkakan Özellikleri (Özet)

Ağaçkakan, bir kuş türü ait olup 11 yıla kadar yaşarlar ve 600 gram ağırlığa kadar çıkabilirler. Ağaçkakanların maksimum hızları ise 24 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Ağaçkakan türüKuşlar
Ağaçkakanları ne yerTohumlar, Meyve, Böcekler (hepçil)
Ağaçkakanları kaç yıl yaşar6 yıl – 11 yıl
Ağaçkakanları kaç kilo7 gram – 600 gram
Ağaçkakanlarının boyu8 cm – 58 cm
Ağaçkakanlarının hızı24 km / saat
Ağaçkakanları nerede yaşarYoğun orman ve ağaçlık alanlar
Ağaçkakan Neslinin Tükenme OlasılığıSoyun Tükenme Tehlikesi Endişe Var (least concern)

Ağaçkakanların Yaşamları

Ağaçkakan (İngilizcesi Woodpecker), Dünyada ormanlarda ve ormanlık alanlarda yaşayan yaklaşık 200 ağaçkakan türü vardır. Ağaçkakanlar, kutup bölgeleri, Avustralya ve Madagaskar hariç her kıtada bulunur. En küçük türü, sadece 8 cm boyutundaki Bar-breasted piculet’tir. Güneydoğu Asya’dan gelen Gri renkli ağaçkakan (Gray Slaty woodpecker), yaklaşık 60 cm boyutu ile dünyadaki en büyük türdür.

siyah beyaz Ağaçkakan

Ağaçkakanın ağaçlarda delik açmak için kullandığı kendine özgü uzun bir gagası vardır. Ağaçkakanlar bunu kabuğun altında yaşayan kurtları kazmak için yapar. Ağaçkakanlar saniyede ortalama 20 vuruşa kadar gagalayabilir! Ağaçkakanın beynini yastıklamaya yardımcı olan hava cepleri nedeniyle baş ağrısına yakalanmadan çok fazla gagalama yapabilir ve başını çok hızlı hareket ettirebilir.

Beslenmesi

kırmızı püsküllü Ağaçkakan

Ağaçkakanlar hepçil kuşlardır ve bitki ve hayvanların (çoğunlukla böcekler) bir karışımıyla beslenirler. Ağaçkakanlar tohumları, meyveleri, kabuklu yemişleri ve böcekleri yer.

Ağaçkakan Avcıları

Genel olarak küçük boyutlarından dolayı ağaçkakanların doğal ortamlarında sadece ağaçkakanın kendisini değil, aynı zamanda ağaçkakan yumurtalarını da avlayan çok sayıda yırtıcı vardır. Ağaçkakanın ana avcıları arasında vahşi kediler, tilkiler, sıçanlar, yılanlar ve yırtıcı kuşlar bulunur.

Sponsorlu Bağlantılar

yeşil Ağaçkakan

Yaşam Alanları

Çoğu tür, orman ve ormanlık alanlarda yaşar. Garip bir şekilde olmasına rağmen çöl gibi alanlarda ve hiç ağaçların olmadığı yamaçlarda yaşayan birkaç tür vardır. Bu birkaç tür hâlâ benzer şekilde davranır ve kayalarda ve kaktüsler gibi bitkilerde deliklere yuva yapar. Dünyadaki 200 türün çoğu günümüzde tehdit altındaki veya nesli tükenmekte olan hayvanlar olduğu düşünülmektedir. Bunun başlıca nedeni ise dünya çapında kitle üzerinde meydana gelen ormansızlaşmadır. Yani ağaçkakanların evlerini kaybediyorlar.

Anatomisi

Ağaçkakanların genellikle oldukça parlak renkli tüyleri (tam renkleri ağaçkakanların türlerine bağlı olmasına rağmen) vardır. Yeşil, kahverengi, beyaz, kırmızı ve gri olan ağaçkakanın parlak renkli tüyleri, ağaçkakanın çevresindeki ormana daha etkili bir şekilde kamufle edilmesine yardımcı olur.

Üreme

Ağaçkakan çifti

Ağaçkakanlar, yuvalarını ağaçlarda yapar ve deliği kendileri kazar. Dişi ağaçkakanlar, sadece birkaç haftalık bir kuluçka döneminden sonra yumurtadan çıkan 3 ila 5 yumurta bırakır. Ağaçkakanların yavruları genellikle bir aylıkken yuvadan çıkarlar. Hem dişi ağaçkakan hem de erkek ağaçkakan, gençleri aktif olarak besler ve kaldırır, kuluçkaya yatar ve yuva için delik açar.

Ağaçkakan Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Kuşlar
(Aves)
Takım
(Order)
Ağaçkakansılar
(Piciformes)
Aile
(Family)
Ağaçkakangiller
(Picidae)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi