Kategoriler
Hepçil Hayvanlar Memeli Hayvanlar

Bayağı Yaban Domuzu

Bayağı Yaban Domuzu Özellikleri (Özet)

Bayağı Yaban Domuzu, bir memeli türü olup 20 yıla kadar yaşarlar ve 175 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Yaban Domuzlarının maksimum hızları ise 48 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Bayağı Yaban Domuzu türüMemeli
Bayağı Yaban Domuzları ne yerÇilek, Kök, Solucan (hepçil)
Bayağı Yaban Domuzları kaç yıl yaşar15 yıl – 20 yıl
Bayağı Yaban Domuzları kaç kilo80 kg – 175 kg
Bayağı Yaban Domuzlarının boyu55 cm – 100 cm
Bayağı Yaban Domuzlarının hızı48 km / saat
Bayağı Yaban Domuzları nerede yaşarYaprak döken geniş yapraklı ormanlar
Bayağı Yaban Domuzu Neslinin Tükenme Olasılığı Soyun Tükenme Tehlikesi Endişe Var (least concern)

Bayağı Yaban Domuzlarının Yaşamları

Bayağı Yaban Domuzu (İngilizcesi Wild Boar), Kuzeybatı Afrika’nın Avrupa ormanlarına özgü bir Yabani Domuz türüdür ve tüm Asya’da da bulunur. 4 ila 25 arasında değişen tahmini Yaban Domuzu alt türü sayısı ile son derece geniş bir dağılıma sahiptir. Doğal olarak, hepsini kolayca melezleyebildikleri gibi sınıflandırmak zordur. Bu nedenle 4 ana alt tür olduğu kabul edilir, bulundukları yere göre belirlenir.

Hepsi boyut ve görünüm olarak çok benzer, ancak coğrafi konumlarına bağlı olarak renk bakımından biraz değişme eğilimindedir. Çeşitli farklı habitatlarda bulunduğu için son derece uyarlanabilir bir hayvandır. Ağzına sığacak hemen hemen her şeyi yiyor ve sadece hızlı koşmakla kalmıyor aynı zamanda iyi yüzüyor. Ayrıca yaygın olarak Avrupa Yabani Domuzları, Domuzlar veya sadece Domuzlar olarak bilinir.

Görünümleri

erkek Bayağı Yaban Domuzu

Bayağı Yaban Domuzu, daha küçük bir arka tarafa yol açan büyük bir baş ve ön ucu olan orta büyüklükte bir memelidir. Altlarında daha yumuşak bir astar ile daha sert, kıllı bir üst tabakadan oluşan kalın ve rotalı bir çift kat kürk vardır. Sırtındaki saçlar da diğerlerinden daha uzundur. Kahverengiden siyaha, kırmızıya veya koyu griye kadar değişir. Bu genellikle bireyin konumuna bağlıdır. Örneğin, Batı Avrupa’da bulunan Yaban Domuzu bireyleri, Doğu Avrupa ormanlarında yaşayanların tamamen siyah renkte olduğu kahverengi olma eğilimindedir. Çok küçük boyutlu gözleri nedeniyle inanılmaz derecede zayıf görme yeteneğine sahiptir. Ancak aynı zamanda inanılmaz derecede akut bir koku duygusuna sahip olmalarını sağlayan uzun, düz bir burnu vardır.

Yaşam Alanları

Doğal menzili Batı Avrupa’dan doğuya Japonya’ya ve güneyde Endonezya’nın yağmur ormanlarına kadar uzandığı için Dünya’da en yaygın olarak dağılmış kara memelisidir. 4 ayrı alt tür vardır. Biri Avrupa, Kuzeybatı Afrika ve Batı Asya’da yaşamaktadır; bir diğeri kuzey Asya’da ve Japonya’da bulunur; üçüncüsü Hindistan, Güney Doğu Asya ve Uzak Doğu’nun tropikal ormanlarında yaşar, sonuncusu ise sadece Endonezya’da bulunur. Tropikal ormanlar ve otlaklar da dahil olmak üzere çeşitli habitatlarda bulunur, ancak bitki örtüsünün inanılmaz derecede yoğun olduğu yaprak döken geniş yapraklı ormanları tercih etme eğilimindedirler.

Sponsorlu Bağlantılar

Yaşam Şekilleri

Sadece geceleri yiyecek yemeye çıkan gece hayvanlarıdır. Gece boyunca yoğun bir yaprak yuvasında uyurken, gece örtüsü altında bir yemek bulmak için uyanmadan önce yaklaşık 12 saat geçirirler. Dişi Bayağı Yaban Domuzu, 6-30 birey içerebilen gevşek bölgelerde yaşayan nispeten sosyal hayvanlardır. Yavrusu olan dişiler diğer gruplarla karışmasalar da aynı alanda bulunabilirler. Bununla birlikte, erkekler üreme mevsimi hariç, yılın çoğunluğu için yalnızdır. Erkek Bayağı Yaban Domuzları, bir dişi ile eşleşme şansı için savaşarak birbirleriyle rekabet eder.

Üreme

Çiftleştiğinde dişi Bayağı Yaban Domuzu, yaprak, ot ve yosunlardan oluşan yoğun bir çalılıkta bulunan bir yuvada 4-6 domuz yavrusu doğurur. Anne, aç yırtıcılardan korumak için ilk birkaç hafta domuz yavrularıyla birlikte kalır. Domuz yavruları, sırtları krem ​​ve kahverengi çizgilidir ve açık kahverengi kürkleri olduğu için inanılmaz derecede farklı hayvanlardır. Domuz yavruları 3 ila 4 aylıkken bu çizgiler kaybolmaya başlasa da, gençleri, orman tabanındaki enkazlara karşı çok etkili bir şekilde kamufle ettiklerini kanıtlıyorlar. İki aylık olduklarında, domuz yavruları kısa yemleme gezilerinde yuvadan çıkmaya başlar. Yaklaşık 7 aylıkken bağımsız hale gelmeden önce neredeyse kırmızı renklidir. Kürkü, yaklaşık bir yaşına gelene kadar yetişkin renklenmesine ulaşmaz.

Beslenme

Öncelikle bitkilerle beslenen hepçil bir hayvandır. Bitki maddesi, genç yapraklar, meyveler ve çimenler diyetinin yaklaşık %90’ını oluşturur ve sert burunlarıyla yerdeki kökleri ve soğanları ortaya çıkarır. Son derece mevsimsel bölgelerde yaşayan bu hayvanlar, değişen meyve ve çiçeklere uyum sağlamak zorunda kalır ve sonbaharda mevcut olan ve onları kışa hazırlayan protein açısından zengin fındıkları (meşe palamudu gibi) tercih ettiği biliniyor. Bununla birlikte, ağızlarına uyacak neredeyse her şeyi yerler (yumurta, fare, kertenkele, solucan ve hatta yılan bile yerler).

Tehlikeler

Bayağı Yaban Domuzu

İnanılmaz derecede geniş dağılımları nedeniyle, Bayağı Yaban Domuzuları doğal yaşam alanları boyunca her şekil ve büyüklükte çok sayıda yırtıcı hayvanın avıdır. Leoparlar, vaşaklar ve kaplanlar gibi büyük kedigiller en yaygın yırtıcılarıdır. Ayrıca kurtlar ve ayılar gibi diğer büyük etoburlar ve insanlar da vardır. Vahşi doğada sayıları doğal aralıklarının çoğunda hızla düşmüş olsa da Avrupa, Polonya ve Pakistan dahil olmak üzere diğer bölgelerde önemli nüfus artışları olmuştur ve kesin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ana yırtıcılarının azalması, artan korumaları ve yerel bölgelerinde daha düzenli avlanmaları da dahil olmak üzere çeşitli şeylerden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Bayağı Yaban Domuzu Hakkında İlginç Bilgiler

Bayağı Yaban Domuzunun burnu muhtemelen bu hayvanın en karakteristik özelliklerinden biridir ve diğer Yaban Domuzları gibi, bu memelileri diğerlerinden ayırır. Bayağı Yaban Domuzlarının burnunun sonunda prenazal adı verilen küçük bir kemik tarafından desteklenen kıkırdaklı bir disk vardır. Bu da Bayağı Yaban Domuzunun burnunun yiyecek ararken buldozer olarak kullanılmasına izin verir. Tüm yaban domuzlarının alt dudaklarında dişleri vardır, ancak erkekler dişilerden daha büyüktür ve aslında burunları ağızlarından yukarı doğru kıvrılır. Daha ilginç bir şekilde, erkeklerin üst dudaklarında da içi boş bir dişi vardır. Her ikisi de 6 cm uzunluğa kadar büyüyebilen erkeğin alt dişlerini sürekli olarak keskinleştirir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bayağı Yaban Domuzu – İnsan İlişkisi

Bayağı Yaban Domuzuları artık etleri için birçok yerde yetiştiriliyorlar. Ancak yüzyıllar boyunca ödül kupaları olarak keskin dişleri için de avlandılar. Yani İngiltere gibi bazı bölgelerde nüfus yok oldu. Ancak bugün insanlar, yaban avını dünyadaki birçok farklı ülkeye tanıttılar, sadece avlanıp yenebilsinler. Buna Hawaii, Galapagos Adaları, Fiji, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Afrika, İsveç ve Norveç dahildir. Aslında insanlar uzun zamandır çiftçilik yapıyorlar. Bu hayvanlar aslında ortak evcil domuzların atasıdır. Dünyadaki Yaban Domuzu popülasyonlarının birçoğunun aslında artmasına rağmen türler bir bütün olarak insanlara, özellikle ormansızlaşma ve sürekli büyüyen yerleşim yerleri nedeniyle yaşam alanı kaybı tehlikesiyle tehdit edilmiştir.

Bayağı Yaban Domuzu Mevcut Durumları

Bugün, Bayağı Yaban Domuzu IUCN tarafından yakın gelecekte doğal ortamında soyu tükenme endişesi taşıyan bir tür olarak listelenmiştir. Nüfus sayıları genel olarak avcılık ve habitat kaybından dolayı acı çekmektedir. Yine de bazı bölgelerde, bayağı yaban domuzu popülasyonlarında, muhtemelen kurtlar ve kaplanlar gibi ana avcılarının çoğunun kaybından dolayı hızlı artışlar olmuştur.

Bayağı Yaban Domuzlarının Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Memeliler
(Mammalia)
Takım
(Order)
Çift Toynaklılar
(Artiodactyla)
Aile
(Family)
Domuzgiller
(Suidae)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi