Kategoriler
Çiftlik Hayvanları Evcil Hayvanlar Hepçil Hayvanlar Memeli Hayvanlar Vahşi Hayvanlar

Domuz

Domuz Özellikleri (Özet)

Domuz, bir memeli türü olup 15 yıla kadar yaşarlar ve 350 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Domuzların maksimum hızları ise 17 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Domuz türüMemeli
Domuzlar ne yerKökler, Tohumlar, Yapraklar (hepçil)
Domuzlar kaç yıl yaşar8 yıl – 15 yıl
Domuzlar kaç kilo30 kg – 350 kg
Domuzların boyu50 cm – 1.2 metre
Domuzların hızı17 km / saat
Domuzlar nerede yaşarOrmanlar ve otlaklar
Domuz Neslinin Tükenme OlasılığıSoyun Tükenme Tehlikesi Endişe Var (least concern)

Domuzların Yaşamları

Domuz (İngilizcesi Pig), Domuzun, Asya ve Avrupa ormanlarında bulunan yaban domuzundan M.Ö. 9000 kadar erken evcilleştirildiği iddia ediliyor. Domuzlar eti, derisi kullanılırken domuz kılı da fırça yapmak için kullanılıyor. Yerli domuzlar, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca çiftçilikte yetiştiriliyor ve hepsi pastırma, sosis, jambon ve pirzola gibi şaşırtıcı miktarda et üretiyor. Bunlar genellikle çiftliklerin yanı sıra geniş bahçeli evlerde evcil hayvan olarak da besleniyor. Doğru koşullarda tutulduğunda sessiz ve nispeten temiz bir hayvandır.

sakallı domuz

Pek çok domuz türünün uzun dişleri vardır. Kendi dişlerine sahip olan domuz türleri, onları yerdeki kökleri kazmak için ve bazen de avcılara karşı güvenmek için kullanırlar. Bir domuzun burnu, küçük gözleri ve kıvrılmış, bükülmüş veya düz olabilen küçük bir kuyruğu vardır. Kalın bir gövdesi, kısa bacakları ve kaba saçı vardır. Her ayağın üzerinde dört ayak parmağı vardır ve domuzun yürürken kullandığı iki büyük orta ayak parmağı vardır.

Beslenme

siyah bir domuz

Domuzlar, hem bitkileri hemde hayvanları yedikleri için hepçil hayvanlardır. Doğası gereği temizleyicidir ve bitki ve meyvelerden ölü böceklere ve ağaç kabuğuna kadar gördükleri hemen hemen her şeyi yerler. Vahşi doğada domuzlar, meyvelere yemeyi tercih ederler. Bu meyveler bol miktarda besin içerdiğinden sağlıklı bir domuz için önemlidir.

Ayaklarının Özellikleri

  • Domuzlar dünyanın bazı bölgelerinde nezaketen olarak yenen ve paça olarak bilinen dört ayağa sahiptir.
  • Domuzun her ayağında dört ayak parmak vardır.
  • Domuzlar ayağının tamamı yerine ayak parmaklarının ucunda yürürler.
  • Domuzun dört parmağı olmasına rağmen gerçekte denge için kullanılan dış ayak parmakları olarak sadece iki parmağını kullanır ve nadiren yere değer.
  • Domuzun dört parmağı, yürürken ya da daha sert zeminde koşarken, daha sert ayaklara sahip olmasını sağlamak için en sonda toynakları vardır.
  • Yürüdüğü domuzun orta iki parmağı, domuzun çamurlu zeminde koşarken ve yürürken daha fazla denge ve stabilite sağlaması için genellikle hafifçe perdelidir.

yavru domuz

Dişlerinin Özellikleri

  • Yabani domuzlar gibi bazı domuz türlerinde domuzun kendini savunmak ve toprağı kazmak için kullandığı büyük ön dişler vardır.
  • Yavru domuzlar, yaklaşık 12 aylıkken çıkan ve dişleri yetişkin domuzların sahip olduğu kadar daha güçlü olan 44 diş ile değiştirilen 28 dişe sahiptir.
  • Bütün domuzların keskin köpek dişleri olan dişleri vardır ve domuzlar bu dişleri kazma için kullanırlar. Ancak daha uzun nesneler kullanmaları için daha sert cisimler üzerinde yontmaları gerekir.
  • İnsan dişlerine benzer şekilde olan domuzun dişleri, domuzun dişlerini daha güçlü ve daha az hastalığa maruz bırakan bir emaye kaplamaya sahiptir.
  • Domuzlar, yiyeceklerini uygun şekilde çiğneyen az sayıdaki vahşi hayvanlardan biridir. Çünkü domuzlar, insanınkine benzer bir sindirim sistemine sahiptir ve bu nedenle çiğnenmemiş gıdaları kolayca sindiremezler.

mantar bulan bir domuz

Domuzların Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Memeliler
(Mammalia)
Takım
(Order)
Çift Toynaklılar
(Artiodactyla)
Aile
(Family)
Suidae
(Domuzgiller)
Cins
(Genus)
Sus
(Sus)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi