Kategoriler
Hepçil Hayvanlar Kuşlar Vahşi Hayvanlar

Saksağan

Saksağan Özellikleri (Özet)

Saksağan, bir kuş türü olup 15 yıla kadar yaşarlar ve 250 gram ağırlığa kadar çıkabilirler. Saksağanların maksimum hızları ise 32 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Saksağan türüKuş
Saksağanlar ne yerMeyve, Kuruyemiş, Tohumlar, Böcekler (hepçil)
Saksağanlar kaç yıl yaşar8 yıl – 15 yıl
Saksağanlar kaç kilo200 gram – 250 gram
Saksağanların boyu40 cm – 50 cm
Saksağanların hızı32 km / saat
Saksağanlar nerede yaşarAçık ormanlık, otlak ve ovalar
Saksağan Neslinin Tükenme OlasılığıSoyu Tükenmesi Tehlike Altında (Threatened)

Saksağanların Yaşamları

Saksağan (İngilizcesi Magpie), dünya genelinde bulunan küçük ve orta büyüklükteki bir kuştur. Saksağan, karga ile daha yakından ilgilidir ancak saksağanları ayırt eden en belirgin özelliği siyah-beyaz tüyleridir. Avrupa, Asya ve Avustralya ve Afrika’nın bazı bölgelerinde yayılmış yaklaşık 15 farklı saksağan türü olduğu düşünülmektedir. Saksağanın kesin boyutu türüne bağlı olmasına rağmen genellikle biraz daha büyük bir kanat açıklığı ile yaklaşık 50 cm uzunluğundadır.

Saksağan yuvası

Çin ve Kore’de saksağanı iyi şans sembolü olarak görülür. Birleşik Krallık’ta, bir tane saksağanı görmenin kötü şans ama iki tane saksağanı görmenin iyi şans getirdiği söylenir. Avrupa saksağanı ayrıca parlak cisimleri almak ve saklamakla ün salmıştır. Bayan mücevherlerinin, plastik malzemelerin ve arabalardan gelen ön cam sileceklerin dikkat çektiği bilinmektedir. Saksağanlar genellikle bulduğu harika nesneleri alır ve yuvalarında toplar.

Üreme

Saksağan leş yiyor

Birlikte yaşamak için eşleşirler ve çiftleşen eşler genellikle tüm yaşamları boyunca birlikte olurlar. İlkbaharda, havanın ısınmaya ve ağaçlarda geniş yuvalar oluşturmaya başladığında çiftleşir. Dişi saksağan, boyutuna rağmen şaşırtıcı derecede 8’e kadar yumurta (genellikle 5 civarında) bırakır. Saksağan civcivleri, yaklaşık 3 haftalık bir kuluçka süresinden sonra yumurtalarından çıkarlar ve bu yavrular normal olarak 3-4 haftalık olduklarında uçabilirler.

Davranışları

Saksağan

Saksağanların oldukça zeki kuşlar olduğu ve sıklıkla yaklaşmakta olan tehlikeye nispeten hızlı bir şekilde kaçabilecekleri anlaşılmaktadır. Baskın ve meraklı kuşlar olarak bilinirler ancak tehlikede olduklarını düşündüklerinde nispeten gizli kalırlar. Diğer kuşların çağrılarını taklit ettiği ve insanların varlığı ile yaratılan yeni besin kaynaklarından tam olarak faydalandığı bilinmektedir. Avcılardan saklanmak ve avlarını yakalamak için ağaçlarda ve kalın çalılıklarda saklanır.

Sponsorlu Bağlantılar

Beslenme

Bu kuşlar hepçil kuşlardır ve çeşitli meyveler, fındıklar, tohumlar, böcekler, yumurtalar ve küçük memeliler ve sürüngenleri yerler. Doğal ortamlarında köpekler, tilkiler ve kediler de dahil olmak üzere birçok yırtıcı hayvan tarafından avlanırlar.

Saksağan Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Kuşlar
(Aves)
Takım
(Order)
Ötücü kuşlar
(Passeriformes)
Aile
(Family)
Kargagiller
(Corvidae)
Cins
(Genus)
Saksağan
(Pica)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi