Kategoriler
Evcil Hayvanlar Memeli Hayvanlar Otçul Hayvanlar Vahşi Hayvanlar

Fare

Fare Özellikleri (Özet)

Fare, bir memeli türü olup 5 yıla kadar yaşarlar ve 200 gram ağırlığa kadar çıkabilirler. Farelerin maksimum hızları ise 13 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Fare türüMemeli
Fareler ne yerMeyve, Tohum, Çimen (otçul)
Fareler kaç yıl yaşar2 yıl – 5 yıl
Fareler kaç kilo100 gram – 200 gram
Farelerin boyu5 cm – 15 cm
Farelerin hızı13 km / saat
Fareler nerede yaşarAçık alanlar ve ormanlık alanlar
Fare Neslinin Tükenme OlasılığıSoyun Tükenme Tehlikesi Endişe Var (least concern)

Farelerin Yaşamları

Fare (İngilizcesi ), hemen hemen her ülkeye yayılmış küçük bir kemirgendir. Antarktika’nın parçaları dahil dünyanın her köşesinde bulunurlar. Günümüzde pek çok kişi farenin küçük boyutu ve sessiz mizacından dolayı fareyi evcil hayvan olarak tutmaktan hoşlanıyor. Fare ayrıca, araştırılması kolay bir hayvan olmasa da bilimsel araştırmalarda çokça kullanılır. Dünya çapında küçük memeliler, kuşlar ve sürüngenler için kolay avdır. Bu nedenle fare genellikle vahşi doğada birkaç aydan daha uzun süre yaşamaz. Çünkü birçok memeli ve kuş için küçük kolay bir avdır. Ancak, farenin evcil hayvan olarak saklandığında birkaç yaşında kaldığı bilinmektedir. Fareler, mahsullere zarar vererek ve onları yiyerek ve parazitleri ve dışkıları yoluyla hastalıkları yayarak zararlı canlılar olabilir.

fare geziniyor

Üreme

Dişi farelerde gebelik süresi bir aydan azdır ve dişi fare yaklaşık altı yavru doğurur vebu yavruların toplam büyüklükleri ortalama bir yavru büyüklüğündedir. Bebek fareler tüysüz ve gözleri ve kulakları kapalı olarak doğarlar. Bu yavrular yaklaşık üç haftalık olduklarında sütten kesilir. Dünyada bulunan bilinen yaklaşık 40 farklı tür vardır. Bu farklı türler, genellikle çevrelerine bağlı olarak boyut ve renge dönüşürler.

fare yuvasında

Farenin Ayaklarının Özellikleri

  • Farelerde parmaklarının her birinin üzerinde, dolanabilmesi için farenin iyi bir şekilde tırmanmasını sağlayan ayaklarının üzerinde tırnaklar vardır.
  • Farelerin 2 arka ayakları üzerinde 5 parmakları varken 2 ön ayakları üzerinde ise 4 parmakları vardır. Bu da farelere arka ayakları üzerinde dururken daha fazla stabilite kazandırmaktadır.
  • Fareler tohumlar ve meyveler gibi yiyecekleri tutmak için iki ön ayağını kullanırlar. Böylece fareler yiyeceklerini kolaylıkla yiyebilirler.
  • Çok küçük ve esnek bir ayağa sahiptirler.

yılan fareyi yiyor

Farelerin Dişlerinin Özellikleri

  • Yetişkin bir farede, yemeğini tutmak ve çiğnemek için kullandığı 16 diş bulunur.
  • Farelerin ağızlarının önünde, farelerin yiyeceklerini tutması ve ısırması için kullandığı altta ve üstte bir çift kesici dişi vardır.
  • Farelerin kemirmek için kullandığı 2 ila 5 yanak dişi vardır ancak fareler yanak dişlerini kullandıklarında, ağızlarının önündeki kesici dişler hareket etmeyi bırakır.
  • Farelerin ağzının önündeki kesici dişler, keskin ve güçlü olmalarını sağlamak için sürekli büyür ve bunu engellemek için düzenli olarak kemirmeleri gerekir.
  • Fareler sert yiyecekleri yemeye meyillidirler. Böylece dişlerini kemirebilirler. Bu nedenle fareler her ne kadar peynir yiyecek olsalar da, peynir seven fareler hakkındaki efsane tamamen doğru değil.

fare

Farelerin Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Memeliler
(Mammalia)
Takım
(Order)
Kemiriciler
(Rodentia)
Aile
(Family)
Sıçangiller
(Muridae)
Cins
(Genus)
Mus
(Mus)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi