Kategoriler
Evcil Hayvanlar Hepçil Hayvanlar Kuşlar Vahşi Hayvanlar

Bülbül

Bülbül Özellikleri (Özet)

Bülbül, bir kuş türü olup 3 yıla kadar yaşarlar ve 22 gram ağırlığa kadar çıkabilirler. Bülbüllerin maksimum hızları ise 29 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Bülbül türüKuş
Bülbüller ne yerMeyve, Kuruyemiş, Tohumlar, Böcekler (hepçil)
Bülbüller kaç yıl yaşar1 yıl – 3 yıl
Bülbüller kaç kilo15 gram – 22 gram
Bülbüllerin boyu14 cm – 17 cm
Bülbüllerin hızı29 km / saat
Bülbüller nerede yaşarAçık ormanlar ve çalılıklar
Bülbül Neslinin Tükenme OlasılığıSoyun Tükenme Tehlikesi Endişe Var (least concern)

Bülbüllerin Yaşamları

Bülbül (İngilizcesi Nightingale), şekil olarak Ardıçkuşları ailesinin bir üyesi olduğu düşünülen küçük bir kuş türüdür. Bülbüller sabah kuşlarıdır ve şafakta yüksek sesle şarkı söylerken sık sık duyulabilir. Kentsel bölgelerde bülbüller, arka plandaki gürültüyü telafi etmek için şafakta daha yüksek sesle şarkı söyleyecektir. Yaz aylarında Avrupa ve Asya ormanlarında doğal olarak ürerler ve daha sıcak iklimlere, kış için ise Afrika’ya göç ederler. Bülbüller ilkbaharda tekrar kuzeye dönüp yuva yaparlar. 1000 yıldan daha uzun bir süre önce Anglo-Saxon’daki gece şarkısı olan bülbül kelimesi olarak adlandırıldığına inanılıyor. Gece boyunca şarkı söyleyen ve eş çeken tek erkek kuşun erkek bülbül olduğu düşünülmektedir.

dala konan bir bülbül

Ortalama yetişkin bülbüllerin büyüklükleri 15 cm civarındadır. Ayrıca gövdesini saran kahverengi tüyleri ve kırmızı kenarlı bir kuyruğu vardır. Bülbüllerde hepçil kuşlardır ve meyveler, tohumlar, böcekler ve kuruyemiş karışımıyla beslenirler. Doğal ortamlarında, çoğunlukla küçük boyutlarından dolayı birçok yırtıcı avcıları vardır. Bu doğal avcılar fareler, tilkiler ve kediler gibi memelilerin yanı sıra büyük kertenkeleler ve yılanlar gibi sürüngenler de olabiliyor. Ayrıca büyük yırtıcı kuşlar tarafından da avlanırlar.

Bülbüller, uzak kuzeyde olanlar hariç Avrupa ve Asya’da ağaçlık alanlarda ve ormanlarda yaşarlar. Doğal yaşam alanlarında bulunan çok sayıda bülbül olmasına rağmen bülbüllerin tespit edilmesi zor olabilir. Bülbül sesleri, yüksek sesle söylendikleri için kolayca duyulabilir ancak çoğu zaman yoğun bitki örtüsünde saklanırken bulunur.

Üreme ve Ömürleri

öten bir bülbül

Bülbüller ilkbaharda çiftleşir ve dişi bülbül, yere yakın yoğun bir çalılıkta fincan şeklinde bir yuva yapar. Bülbül yuvaları genellikle dış dünyadan çok gizlidir ve dallardan, yapraklardan ve çimlerden oluşur. Dişiler, kuluçka başına 2 ila 5 arasında yumurta bırakır ve bülbül yavruları sadece birkaç haftalık bir kuluçka süresinden sonra yumurtadan çıkarlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Her yıl kuzey ve güney arasında göç etmek için çok uzak mesafelere seyahat eder. Bazı bülbüllerin (özellikle kafeste yaşayan bülbüllerin) çok daha uzun süre yaşadığı biliniyor olmasına rağmen bülbülün ortalama ömrü yaklaşık 2 yıldır.

İsmini Nereden Aldı?

Geceleri ve gündüzleri sık sık şarkı söyledikleri için bu isim ile adlandırılırlar. Bu isim, 1000 yıldan fazla bir süredir kullanılmaktadır, Anglo-Saxon formunda bile tanınmaktadır. “Gece şarkısı” anlamına gelen “nihtingale” ismi verilmiştir. Birkaç dilde bülbülün isminde yine “gece” kelimesi var. Şarkı, oldukçe etkileyici ve özellikle geceleri fark ediliyor.

Neden Gece Öterler (Şarkı Söylerler)?

bülbül

Sadece eşi olmayan erkekler gece düzenli olarak şarkı söyler ve gece şarkısının bir eşi cezbetme olasılığı vardır. Güneş doğmadan bir saat önce yani şafakta şarkı söylerken kuşun topraklarını savunmada önemli olduğu kabul edilir. Bülbüllerin, arka plandaki gürültünün üstesinden gelmek için kentsel ortamlarda daha yüksek sesle şarkı söylemesi, şarkının en karakteristik özelliği artarak çalınan bir ıslık sesidir. Kurbağa benzeri bir alarm çağrısı var.

Bülbül Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Kuşlar
(Aves)
Takım
(Order)
Ötücü kuşlar
(Passeriformes)
Aile
(Family)
Sinekkapangiller
(Muscicapidae)
Cins
(Genus)
Luscinia
(Luscinia)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi