Kategoriler
Etçil Hayvanlar Memeli Hayvanlar Vahşi Hayvanlar

Kılıç Dişli Kaplan

Kılıç Dişli Kaplan Özellikleri (Özet)

Kılıç Dişli Kaplan, bir memeli türü olup 40 yıla kadar yaşarlar ve 300 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Kılıç Dişli Kaplanların boyları ise 2.5 metreye kadar çıkmakta idi.

Sponsorlu Bağlantılar
Kılıç Dişli Kaplan türüMemeli
Kılıç Dişli Kaplanlar ne yerGeyik, Bizon, Tüylü Mamut (etçil)
Kılıç Dişli Kaplanlar kaç yıl yaşar20 yıl – 40 yıl
Kılıç Dişli Kaplanlar kaç kilo300 kg
Kılıç Dişli Kaplanların boyu2 metre – 2.5 metre
Kılıç Dişli Kaplanlar nerede yaşarOrmanlar ve otlaklar
Kılıç Dişli Kaplan Neslinin Tükenme Olasılığı Soyu Tükenmiş (Extinct)

Kılıç Dişli Kaplanların Yaşamları

Kılıç Dişli Kaplan (İngilizcesi Sabre-Toothed Tiger), yünlü mamut gibi devlerle birlikte en iyi bilinen tarih öncesi hayvanlardan biridir. Orta batı ABD’de ve hem Kuzey hem de Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde yaşadılar ve iskeletlerin gösterdiği muazzam köpek dişleri nedeni ile adlandırıldılar. Kuvaterner döneminde (dinozor döneminin sonu) ve buz çağında soyu tükendi. Adına rağmen kılıç dişli kaplanlar, aslında Asya ormanlarında bulunan modern kaplanlarla ilgili değildi. Bu hayvanların, Kuzey ve Güney Amerika’da otlak ovalarında ve açık ormanlık alanlarda dolaştığı ve bireylerin yaşadıkları bölgeye bağlı olarak biraz değişeceği düşünülmektedir.

Kılıç dişli kaplanlar en iyi bilinen buz devri hayvanlarından biridir. Ancak onlar hakkında çok az şey bilinmektedir. Çünkü MÖ 10.000 civarında soyu tükendiği düşünülüyor. Kılıç dişli kaplanın, 18 cm uzunluğa kadar büyüyebilen ve avlarını bir ısırıkla ölümcül şekilde yaralayabilen köpek dişlerinden dolayı bu ismi aldılar.

Kılıç Dişli Kaplan heykeli

Ne yazık ki, kılıç dişli kaplanın rengi bilinmiyor. Ancak Afrika’da bulunan (ve yakından ilişkili olmayan) modern aslanla benzer bir renkte olacağı düşünülüyor. Kılıç dişli kaplan da güçlü, kaslı bir vücuda sahipti. Bu da ölümcül darbeye neden olmak için bıçak benzeri dişlerini kullanmadan önce avını hızla yakalayıp atlayabileceği anlamına geliyordu.

Modern kedigiller gibi, kılıç dişli kaplanlar etobur bir hayvanlardı ve çevresi içinde en baskın yırtıcı hayvan olurdu. Her ne kadar kesin diyetleri bilinmese de geyik ve bizon gibi büyük otçul hayvanlar ve bazen küçük bir mamut gibi devasa hayvanlarda, kılıç dişli kaplanın en yaygın avı olurdu. Kılıç dişli kaplanlar muhtemelen en vahşi olurdu ve bu nedenle Amerikan ovalarında doğal yırtıcı avcısı yoktu. İnsanların bu muazzam kedinin ölümünün en olası nedeni olduğu düşünülmektedir ve Los Angeles’a yakın katran çukurlarında 2.000’den fazla kılıç dişli kaplan iskeleti bulunmuştur.

Sponsorlu Bağlantılar

Kılıç Dişli Kaplan Üreme

Modern kedigiller gibi, kılıç dişli kaplanlar da ilkbaharın daha sıcak aylarında, 8 ay kadar sürebilen bir gebelik döneminden sonra dişi kılıç dişli kaplanın ortalama 3 yavru doğururdu. Kılıç dişli kaplanın yavruları hakkında hiçbir şey bilinmemektedir, ancak günümüz kedigillerinin yavruları gibi kör olarak doğabilirler.

Kılıç Dişli Kaplanların Soyları Neden Tükendi?

Kılıç Dişli Kaplan

Kılıç dişli kaplanın, insan yerleşimcilerinin Amerika’ya ilk geldiği zaman olan ve bu türün neslinin tükenmesine yol açtığı 12.000 yıl önce soyu tükenmiş olduğu düşünülüyor. Her ne kadar iklim değişikliği ölümlerinin ana nedeni olsa da, bu konuda çok az şey biliniyor.

Kılıç Dişli Kaplanların Genel Özellikleri

Özellik (İngilizcesi)Bilgi (İngilizcesi)
Alem (Kingdom)Hayvanlar alemi (Animalia)
Şube (Phylum)Kordalılar (Chordata)
Sınıf (Class)Memeliler (Mammalia)
Takım (Order)Etobur (Carnivora)
Aile (Family)Kedigiller (Kedigiller)

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi