Kategoriler
Çiftlik Hayvanları Evcil Hayvanlar Memeli Hayvanlar Otçul Hayvanlar Vahşi Hayvanlar

Manda

Manda Özellikleri (Özet)

Manda, bir memeli türü olup 25 yıla kadar yaşarlar ve 900 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Mandaların maksimum hızları ise 48 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Manda türüMemeli
Mandalar ne yerÇimen, Yapraklar, Su bitkileri (otçul)
Mandalar kaç yıl yaşar15 yıl – 25 yıl
Mandalar kaç kilo400 kg – 900 kg
Mandaların boyu2 metre – 3 metre
Mandaların hızı48 km / saat
Mandalar nerede yaşarBataklıklarda
Manda Neslinin Tükenme OlasılığıSoyu Tükenmekte (Endangered)

Mandaların Yaşamları

Manda ya da Asya Mandası (İngilizcesi Water Buffalo), farklı isimler ile de anılmaktadır. Bunlar camız, camış, kömüş ve dombay. Su mandasının Asya kökenli olduğu düşünülüyor, ancak o zamandan beri Avustralya, Afrika, Avrupa ve Kuzey Amerika’ya tanındı. Bu mandalar, nesli tükenmekte olan bir tür olarak kabul edilmektedir. Mandalar, insanlar tarafından binlerce yıldır evcilleştirilmiştir ve ağır yükleri çekmek ve taşımak için kullanılır. Ayrıca çoğu ülkede etleri için yetiştirilmektedir.

Manda Avcıları

Bu hayvanlar, Afrika’da manda sürüleri yüzlerce olabileceği gibi birkaç adetten de oluşabilir. Ama her zaman sürü halinde yaşarlar. Kaplanlar, timsahlar ve aslanlar gibi daha büyük yırtıcı hayvanlar mandaların ortak avcılarıdır.

çamurda yatan Manda

Manda ve Benzer Türler

Mandalar, vahşi ineklerle aynı hayvan ailesine aittir. Bu grup ayrıca Tibet sığırı ve Hint öküzü ile birlikte Afrika mandası ve Amerikan bizonunu da içerir. Erkek mandalar, başlarının üstünde çok farklı, büyük kavisli boynuzlara sahiptir. Ayrıca, dişi mandadan yaklaşık üçte biri kadar büyüktür ve bu nedenle erkek mandalar, daha yaygın olarak tarımsal alanlarda kullanılmaktadır.

Bataklıkta Neden Batmazlar?

Mandalar, zamanlarının çoğunu Asya’nın tropikal ormanlarının çamurlu sularında geçirirler. Bunu yaparak, sıcak ve nemli orman koşullarında kendini serin tutabiliyorlar. Mandaların ayakları üzerindeki toynaklar yayılır, bu da nehir yatakları ve bataklıktaki çamurun içine batmalarını önler.

Sponsorlu Bağlantılar

Beslenme

Mandalar otçul bir hayvanlardır ve tamamen vejetaryen bir diyete sahiptir. Su bitkilerinde sudayken geviş getirirler. Ancak otlayabileceği bir otlak bulmak için suyu terk etmeleri gerekir.

Üreme

Dişi mandalar, birkaç yılda bir yavru doğurur. 11 aya kadar olan bir gebelik döneminden sonra dişi manda, bebeğini doğurur. Bebek mandalar, annesiyle kalır ve ilk birkaç yıl boyunca ona bağımlıdır. Yaklaşık üç yıl sonra, yavru olan erkek mandalar, erkek manda gruplarına katılmak için anne mandayı terk ederler. Yavru dişi manda ise büyüdüğünde, genellikle anne ile aynı sürüde kalacaktır.

Günümüzde Mandalar

su içen mandalar

Vahşi mandalar, şimdi nesli tükenmekte olan bir hayvan olarak görülmesine rağmen ticari olarak yetiştirilen mandalar tüm dünyada bulunabilir. Günümüzde dünya çapında süt, et ve derileri için yetiştirilen 150 milyondan fazla ticari çiftlik mandası olduğu düşünülmektedir.

Mandaların Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Memeliler
(Mammalia)
Takım
(Order)
Çift Toynaklılar
(Artiodactyla)
Aile
(Family)
Boynuzlugiller
(Bovidae)
Cins
(Genus)
Manda
(Bubalus)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi