Kategoriler
Hepçil Hayvanlar Memeli Hayvanlar Vahşi Hayvanlar

Rakun

Rakun Özellikleri (Özet)

Rakun, bir memeli türü olup 16 yıla kadar yaşarlar ve 9 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Rakunların maksimum hızları ise 24 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Rakun türüMemeli
Rakunlar ne yerBalık, Fındık, Çilek, Mısır (hepçil)
Rakunlar kaç yıl yaşar12 yıl – 16 yıl
Rakunlar kaç kilo3.5 kg – 9 kg
Rakunların boyu40 cm – 70 cm
Rakunların hızı24 km / saat
Rakunlar nerede yaşarSuya yakın ormanlık alanlar
Rakun Neslinin Tükenme OlasılığıSoyun Tükenme Tehlikesi Endişe Var (least concern)

Rakunların Yaşamları

Rakun (İngilizcesi Raccoon), başlangıçta sadece Kuzey Amerika’da bulunan orta boy ayı benzeri bir memelidir. Rakunun diğer ülkelere kasıtlı olarak sokulması nedeniyle şimdi Avrupa ve Japonya’da da bulunuyorlar. Rakunlar, burnundan kuyruğunun ucuna kadar yaklaşık 70 cm’dir. Tamamen büyütülmüş bir rakun 10 kg ağırlığa kadar çıkabilir ve 20 yıla kadar esaret altında yaşayabilir. Bununla birlikte vahşi doğada rakunlar, daha düşük bir yaşam beklentisine sahip olma eğilimindedir. Rakunlar, yoğun ormanlık alanlarda ve büyük ormanlarda yaşarlar. Ancak bugün dağlık ve daha ıslak habitatlarda yaşamaya adapte olmuşlar. Rakunlar çok kolay yiyecek bulabildiğinden insan topluluklarına yakın yaşarlar. Ancak birçok ev sahibi onları zararlı olarak görüyor.

rakun ailesi

Beslenme

Böcekler, bitkiler, balıklar ve ara sıra kuş gibi küçük hayvanlardan oluşan bir diyette hayatta kalan hepçil hayvanlardır. Rakunlar normalde gece yaşarlar. Ancak gün içinde bir rakun görmek de mümkün.

Anatomi

Rakunun en ayırt edici özelliği, gözlerinin çevresinde bulunan siyah maskedir. Soğuk kış günlerinde sıcak tutan kalın bir kürk tabakasına sahiptir ve rakunların döner kapı kolları ve açma kavanozları açabildiği son derece hassas ve hünerli ön pençelere sahiptir. Rakunlar yiyecekleri için genellikle suya yakın bulunur. Yemeden önce yiyeceklerini suda yıkadıkları gözlenmiştir! Bu davranışın nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte rakunun ön pençelerinin dokunma duyusunun ıslakken arttığı düşünülmektedir.

rakun dinleniyor

Kuzey ve Güney Amerika’da bulunan ve görünüş olarak çok az farklılık gösteren yaklaşık on farklı rakun türüdür. Dokunma hissi bir rakun için en önemli olanıdır ve çevik ön pençeleri, yemeye yardımcı olmak için kullanılmadıklarında onları korumak için dikenli bir kaplama ile kaplıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Üreme

Rakunlar, Ocak ayından mart ayına kadar çiftleşme eğilimindedir. Bununla birlikte daha güneydeki rakun türlerinin çiftleşme mevsiminin Haziran ayına kadar sürdüğü bilinmektedir. Yaklaşık 2 aylık bir gebelik döneminden sonra dişi rakunlar, ortalama 5 yavru doğurur. Rakun yavruları kör ve sağır olarak doğar. Her iki duyu da ilk ayda ortaya çıkar. Bebek rakunlar tüysüz olarak doğmazlar. bunun yerine açık renkli bir kürk tabakasına sahiptirler. Ayırt edici siyah maske doğumda görülebilir. Rakun yavruları normalde doğumda yaklaşık 10 cm uzunluğundadır ve yaklaşık 75 gram ağırlığındadır.

Rakun Ayaklarının Özellikleri

rakun

  • Rakunların beş ayaklı dört ayağı vardır. Bunlar koşarken ve tırmanırken daha fazla stabilite sağlar.
  • Rakun ayaklarının altı, çıplak tabanlı ve düzdür.
  • Rakunun daha büyük olan arka ayakları, rakuna çalışırken daha fazla güç verir ve rakunun ön ayakları kullanıldığında dengelenir.
  • Rakunların ön ayaklarında düğümleri çözmelerini, kapı tokmağı çevirmelerini ve hatta kavanozları açmasını sağlayan çok çevik parmaklar vardır.

Rakun Dişlerinin Özellikleri

  • Rakunların ağızlarının önünde, keskin köpek dişleri ve 4 uzun diş olmak üzere 40 adet dişleri vardır.
  • Rakunlar, çiğnemek ve yutmak için dişlerini kullanmadan önce yiyeceklerini tutmak için ön el benzeri ayaklarını kullanırlar.
  • Rakunların ağzının önündeki keskin köpek dişleri rakunun ağzının içine girdikçe boyutu artan küçük azı dişleri takip eder.
  • Rakun öğütücü dişlerini ve küçük azı dişlerini yutuncaya kadar yiyeceklerini öğütmek ve çiğnemek için kullanır.
  • Rakunlar, suya yakın olduklarında yiyeceklerini yıkama alışkanlıklarıyla bilinir.

Rakunların Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Memeliler
(Mammalia)
Takım
(Order)
Etçiller
(Carnivora)
Aile
(Family)
Rakungiller
(Procyonidae)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi