Kategoriler
Evcil Hayvanlar Hepçil Hayvanlar Memeli Hayvanlar Vahşi Hayvanlar

Sıçan

Sıçan Özellikleri (Özet)

Sıçan, bir memeli türü ait olup 5 yıla kadar yaşarlar ve 900 gram ağırlığa kadar çıkabilirler. Sıçanların maksimum hızları ise 13 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Sıçan türüMemeli
Sıçanlar ne yerYumurta, Fındık, Patates, Mısır (hepçil)
Sıçanlar kaç yıl yaşar2 yıl – 5 yıl
Sıçanlar kaç kilo200 gram – 900 gram
Sıçanların boyu20 cm – 50 cm
Sıçanların hızı13 km / saat
Sıçanlar nerede yaşarinsan yerleşimlerine yakın olan yer altında
Sıçan Neslinin Tükenme OlasılığıSoyun Tükenme Tehlikesi Endişe Var (least concern)

Sıçan Yaşamları

Sıçan (İngilizcesi Rat), dünya çapında en yaygın hayvanlardan birisidir. En yaygın iki sıçan türü vardır. Bunlar siyah sıçan ve kahverengi sıçandır. Her iki tür de dünyanın her yerinde bulunur. Sıçanlar genellikle küçük, karanlık yerlerde bulunurlar ve ülkeler arasında göç etmeden ve insan yolculuklarında kazara yolcu olmadan önce Asya’da ortaya çıktığı düşünülmektedir. Sıçanlar şimdi dünyanın en yaygın ve uyarlanabilir hayvanlarından biridir.

Sıçanlar, yiyeceklerin bolluğu nedeniyle bulunduğu kentsel ve kırsal alanlarda zararlı olduğu kanıtlanmış küçük bir çöpçü memelidir. Sıçanların çiftliklerde daha küçük hayvanları öldürdüğü bilinmektedir. Sıçanlar ayrıca hastalığı yıkıcı bir etkiye taşıyabilir ve yayabilir. Ancak sıçanlar tarafından taşınan hastalıklar genellikle insanlara bulaşmaz. Bununla birlikte orta çağlarda, siyah veba Avrupa nüfusunun yaklaşık üçte ikisini sildi. Hastalık doğrudan sıçanlardan değil aslında sıçanlar ile taşınan pirelerden kaynaklı idi.

laboratuvar sıçanı

Sıçanlar ve fareler arasındaki en belirgin fark boyutlarıdır. Sıçanlar farelerden çok daha büyük olma eğilimindedir ve bu nedenle keşfedilen yeni kemirgen türlerinin sıçan mı yoksa fare mi olduğu kolayca sınıflandırılmaktadır.

Avcıları

Sıçanlar, doğada yılanlar, yaban kedileri ve yırtıcı kuşlar da dahil olmak üzere birçok farklı hayvan tarafından avlanırlar. Bazı kültürlerde sıçanlar, insanlar tarafından yiyecek olarak avlanırlar ve yenirler. Bandikut Faresi, Güneydoğu Asya’nın bazı bölgelerinde istikrarlı ve popüler bir gıda kaynağıdır. Ancak sıçanların yemesinin, diğer kültürlerde sosyal olarak kabul edilebilir olması nedeniyle başka yerlerde popüler olmadığı düşünülmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Evcil Hayvan Olarak Beslenir

Günümüzde, sıçanlar tüm dünyada evcil hayvan olarak tutulur ve 1800’lerden beri evcil hayvan olarak yetiştirildiği düşünülmektedir. Evcil hayvan fareleri insanlar için diğer ev hayvanları ile aynı sağlık risklerini taşır. Bu nedenle zararlı hastalıklar taşıdığı görülmez. Evcilleştirildiğinde, sıçanlar son derece cana yakın olabilir ve yiyecek almak için belirli eylemler yapmak gibi seçici görevleri yerine getirmeleri öğretilebilir.

sıçanın bıyıkları

Üreme

Sıçanlar hızlı yetiştiricilerdir. Sıçanlar, yaklaşık 5 haftalıkken bebek sahibi olmaya başlayabilir ve dişi sıçanlar, 22 günlük bir gebelik döneminden sonra 6 ila 10 bebek sıçanı olan yavruları doğurur. Sıçanlar 4 veya 5 yaşına kadar yaşayabilir. Dişi sıçanların yaklaşık 18 aylık olduktan sonra bebekleri olamaz.

Beslenme

sıçan

Sıçanlar hepçildir ve tüm doğru besinleri almak için bitki ve hayvan maddelerinin bir karışımını yerler. Sıçanların, yeni nesil büyük boy sıçanlara yol verildiği için şehirlerdeki neredeyse her şeyi yedikleri bilinmektedir. Büyük sıçanlar ortalama sıçandan çok daha büyüktür ve çevrelerinde daha baskındır. Bu da küçük sıçan türlerinin sonuç olarak acı çekmeye meyilli olduğu anlamına gelir.

Sıçan Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Memeli
(Mammalia)
Takım
(Order)
Kemiriciler
(Rodentia)
Aile
(Family)
Sıçangiller
(Muridae)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi