Kategoriler
Böcekler Otçul Hayvanlar Vahşi Hayvanlar

Bal Arısı

Bal Arısı Özellikleri (Özet)

Bal Arısı, bir böcek türü olup 6 haftaya kadar yaşarlar ve dünyanın neredeyse her yerinde yaşarlar. Bal Arılarının tür sayısı ise 7’dir.

Sponsorlu Bağlantılar
Bal Arısı türüBöcek
Bal Arıları ne yerNektar, Polen, Bal (otçul)
Bal Arıları kaç yıl yaşar6 hafta
Bal Arılarının boyu5 mm – 15 mm
Bal Arıları nerede yaşarKorunaklı ormanlar ve çayırlar
Bal Arısı Neslinin Tükenme OlasılığıSoyu Tükenmekte (Endangered)

Bal Arılarının Yaşamları

Bal Arısı (İngilizcesi Honey Bee), tüm dünyada ormanlar, çayırlar ve bahçelerde yaşayan küçük boyutlu bir arıdır. Dünya çapında bulunan 20.000 farklı arı türünden sadece 7 tanınmış bal arısı türü vardır. Ancak bu bireysel türler genellikle kendi türlerini içerir. Bu 7 adet türün ise bilinen 44 alt türü vardır. Bal arıları öncelikle bal üretimine katılır ve bugün dünya çapında bulunurlar. Bal arısının, vahşi balın hala bulunabileceği güneydoğu Asya ormanlarından kaynaklandığı düşünülmektedir ve sonunda birçok ülkede ikamet etmiştir.

Bal arıları, kovanı dolduran dişi kraliçe bal arısı tarafından işletilen bir kovan inşa ederler ve yaşarlar. Bal arıları, çiçeklerden bal haline dönüşecek olan nektar toplarlar. Yazın zirvesinde, sadece bir kovanda yaşayan 40.000’den fazla birey bulunabilir. Bal arıları, kuyruklarının yaptığı hareketlerden oluşan “dans dili” aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurarlar. Bal arıları öncelikli olarak bu tehlikeyi karşılayan diğer bal arılarını ısıtmak için bu iletişim formunu kullanırlar. Bal arıları otçul hayvanlardır ve bu nedenle tamamen bitkilerden gelen besinler üzerinde yaşarlar. Nektar, polen, meyve ve hatta bal gibi daha tatlı bitki ürünlerini almayı tercih ederler.

bal arısı kafası

Bal Arısı Avcıları

Küçük boyutlarından dolayı bal arılarının doğal ortamlarında çok sayıda yırtıcı vardır. Kuşların, küçük memelilerin, sürüngenlerin ve diğer böceklerin bal arısını avladığı bilinmektedir ve ayılar gibi daha büyük memeliler, içindeki balları yemek için bal arılarının kovanlarını yok etmekle meşhurdurlar.

Üreme

Kraliçe, yumurta bırakan bireydir. Yumurtalarını balmumu ile mühürlediği yuvarlak şekilli bir höyüğe bırakır. Bebek bal arıları (larvalar) yumurtadan çıktıklarında, kapalı kubbelerinden çıkmaya zorlanırlar.

Sponsorlu Bağlantılar
bal arısı peteği

Arıların Ekosistemdeki Önemi

İnsanların yediklerinin yaklaşık 1/3’ü bal arıları tarafından tozlaştırıldığı için ekosistemde çok önemli bir rol oynadıkları bilinmektedir. Dünya mahsul türlerinin yaklaşık %80’inin hayatta kalabilmeleri için arıların yaptığı tozlaşmaya bağlı olduğu tahmin edilmektedir.

Bal Arısı Nesli Tehlikede

Ne yazık ki, yüksek kirlilik seviyeleri ve habitat kaybı nedeniyle, bal arılarının popülasyonları hızla azalmakta ve bal arılarının nesli tükenmekte olan hayvanlar olarak sınıflandırılmaktadır. Bu nedenle yok olma tehlikesi ile ciddi bir şekilde tehdit edilen birkaç böcekten biri olmaktadır. Bal arıları, insanların hayatta kalmasını sağlayan ve hayati önem taşıyan bitkilerin hayatta kalması için hayati önem taşımasına rağmen, insanlar arılara hak ettikleri saygıyı vermiyorlar.

bal arısı

Bal Arılarının Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Eklem bacaklılar
(Arthropoda)
Sınıf
(Class)
Böcek
(Insecta)
Takım
(Order)
Zar kanatlılar
(Hymenoptera)
Aile
(Family)
Apidae
(Apidae)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi