Kategoriler
Böcekler Otçul Hayvanlar Vahşi Hayvanlar

Tırtıl

Tırtıl Özellikleri (Özet)

Tırtıl, bir böcek türü olup sadece 3 haftaya kadar yaşarlar dünyanın her yerinde bulunurlar. 20.000’in üzerinde türü olduğu bilinmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Tırtılların türüBöcek
Tırtıllar ne yerYapraklar, bitkiler, çiçekler (otçul)
Tırtıllar kaç yıl yaşar3 hafta
Tırtılların bilimsel adıLarva
Tırtılların boyu30 cm – 60 cm
Tırtılların avlayan avcılarKuşlar, Yaban Arıları, Memeliler
Tırtıllar nerede yaşarSessiz ormanlar ve meralar
Tırtıl Neslinin Tükenme OlasılığıSoyun Tükenme Tehlikesi Endişe Var (least concern)

Tırtıl Kelime Anlamı Nedir?

Tırtıl kelimesinin Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre şu anlam/anlamları vardır.

isim, hayvan bilimi
1. isim, hayvan bilimi Yumurtadan çıkan kelebek kurtçuklarının ilk durumu
isim
1. isim Çevresinde kertikler bulunan ve işlenecek parça üzerine bastırılarak bu kertiklerin izini parçaya basmaya yarayan çelik disk
2. Pulların veya metal paraların kenarındaki kertikleri oluşturan çıkıntılardan her biri
Bu pulların tırtıllarından biri kopmuş.
3. Palet
4. Bir şeyin kenarına çizilen zincir gibi çiçeklerden yapılan süs
5. Maraş işi veya diğer elbise nakışlarında kullanılan altın, gümüş gereç

Tırtılların Yaşamları

kabuk içinde bir tırtıl

Tırtıl (İngilizcesi Caterpillar), hem kelebek hem de güvenin larvalarıdır (yavru). Yaklaşık 2-3 hafta sonra tırtıllar, 2 hafta daha pupa olarak kaldığı bir kozaya dönüşür. Daha sonra genişleyen kanatlara sahip olurlar. Güve tırtıl, özellikle kumaş endüstrisinde zararlı olarak bilinir. Çin’de ipekböceği olarak bilinen bir tür, uzak doğuda ipek parçalarını yok etti.

Genel olarak çoğu tırtıllar, muazzam delikler bırakarak tarlalardaki bitkileri sık sık sağlıksız veya yenmeyen bitkiler haline getiren tarımsal zararlılar olduğu düşünülmektedir. Özellikle tropik yağmur ormanlarında yaşayanlar gibi bazı tırtıllar oldukça zehirlidir. Diğer türler sadece tırtıl iken zehirlidir. Yani bir güve veya kelebeğe dönüştüklerinde artık zehirleri yoktur.

kılları olan bir tırtıl

Tür Arasındaki Farklılıklar

Tüm dünyada bulunan 20.000’den fazla bilinen tür vardır ve yeni kelebek türleri ve güvelerin, az insan varlığının olduğu bölgelerde düzenli olarak bulunduğu için keşfedilmemiş birçok türün olduğu tahmin edilmektedir. Tırtıllar türlerine bağlı olarak boyut, renk ve görünüm bakımından farklılık gösterir. Bazı tırtıllar, diğer tırtıl türlerinin kıyaslandığında oldukça donuk görünümlü olduğu yerlerde çok parlak renklidir. Bazı türleri, diğerlerinden çok yumuşak ve kıllıdır. Tırtılın görünümünün temel amacı, avcılarını korkutmak ve onları yemekten caydırmaktır.

tırtıl ve ayakları

Beslenme

Kelebek gibi tırtıllar da otçul hayvanlardır. Ancak tırtıl ve kelebeğin diyetleri çok farklıdır. Kelebekler, çiçeklerin nektarını içmek için uzun saman dillerini kullanırlar. Bu da tırtılın kelebek olduğu süreçte meydana gelen bir adaptasyondur. Tırtıllar çoğunlukla yapraklar, bitkiler ve çiçekli bitkiler ile beslenir ve yapraklarda bir tırtılın varlığını gösteren büyük delikler bulunabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Tehditler

Bir dizi tırtıl türünün etobur olduğu ve bunların çeşitli böcekleri yediği bilinmektedir. Hawaii’de bulunan bir tırtıl türü kendisini geçen böcekleri yakalamaya çalışırken çok düz durduğu bir yaprağa bağlar. Küçük bedenleri ve kurt şeklindeki şekilleri nedeniyle tırtıllar, çok sayıda farklı hayvan türü tarafından avlanır. Ancak tırtılların ana yırtıcıları kuşlar ve eşekarısı gibi büyük böceklerdir. Tırtıllar genellikle küçük memeliler ve sürüngenler tarafından avlanır.

tırtıl

Tırtılların Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Eklem bacaklılar
(Arthropoda)
Sınıf
(Class)
Böcek
(Insecta)
Takım
(Order)
Pulkanatlılar
(Lepidoptera)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi