Kategoriler
Evcil Hayvanlar Hepçil Hayvanlar Sürüngenler Vahşi Hayvanlar

Kertenkele

Kertenkele Özellikleri (Özet)

Kertenkele, bir sürüngen türü olup 30 yıla kadar yaşarlar ve 300 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Kertenkelelerin maksimum hızları ise 24 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Kertenkele türüSürüngen
Kertenkeleler ne yerBöcekler, Kuşlar, Küçük kemiriciler (hepçil)
Kertenkeleler kaç yıl yaşar1 yıl – 30 yıl
Kertenkeleler kaç kilo10 gram – 300 kg
Kertenkelelerin boyu1 cm – 2.5 metre
Kertenkelelerin hızı24 km / saat
Kertenkeleler nerede yaşarSıcak ormanlar ve çöller
Kertenkele Neslinin Tükenme OlasılığıSoyu Tükenmesi Tehlike Altında (Threatened)

Kertenkelelerin Yaşamları

Kertenkele (İngilizcesi Lizard), dünyanın daha sıcak iklimlerinde bulunan farklı kertenkele türleri için ortak bir isimdir. Bu hayvanlar pullu cildi olan bir sürüngendir ve bazı kertenkele türleri tehlike altında olduklarında kuyruklarını bırakabilirler. Ancak tüm kertenkele türleri bunu yapamaz. Sadece birkaç santimetre büyüklüğündeki küçük kertenkelelerden, birkaç metre uzunluğundaki daha büyük ve daha yırtıcı kertenkelelere kadar değişen yaklaşık 5.000 farklı tür vardır.

elde duran Kertenkele

Çoğu kertenkele türü ya iyi bir tırmanıcıdır. Bazı kertenkele türlerinin kendilerini katı maddeye tutturmada o kadar iyiler ki evlere giren suçluların kertenkeleyi neredeyse merdiven gibi kullanabildikleri bilinmektedir. Bu nedenle kertenkeleyi evin içine tırmandırabiliyorlar. Sürüngen olan bu hayvanlar soğuk kanlıdır ve kendilerini ısıtmak için zamanlarını sıcak güneşin altında geçirirler. Böylece gece boyunca daha aktif olurlar. Diğer bir deyişle gündüzleri kendilerini şarj ediyor ve geceleri başarılı bir şekilde avlanabiliyorlar.

Kertenkelelerin Davranışları

Kertenkele suda yüzüyor

Çoğu kertenkele türü için görme hem avın bulunmasında hem de diğer kertenkeleler arasında iletişim için çok önemlidir. Çok iyi gelişmiş görüşlerinden ötürü, birçok kertenkele türü çok keskin renk görme özelliğine sahiptir. Kertenkelelerin çoğu iletişim kurarken beden diline çok güveniyor. Çünkü kertenkeleler bölgelerini tanımlamak, uyuşmazlıkları çözmek ve eşleri baştan çıkarmak için belirli duruşlar, jestler ve hareketler kullanıyor.

İnsanlara Zarar Verirler mi?

Kertenkele

Çoğu kertenkele türü, dünyadaki en büyük kertenkele türü olan Komodo Ejderi hariç insanlara zarar vermezler. Komodo ejderleri, eğer insanlar ile karşılaşırlarsa onları takip edip öldürdükleri bilinmektedir. Bazı kertenkele türlerinin zehirli bir ısırığı vardır. Ancak bu kertenkele türlerinin hiçbiri bir insana gerçekten zarar verecek kadar toksik içermiyor. Genel olarak, zehirli bir kertenkele tarafından ısırıldığında, insanlar normalde içinde bulunan az miktarda zehir yerine kuvvetli çeneler ve kertenkelenin ısırmasından kaynaklanan pis ve ağrılı bir ısırık hissederler.

Sponsorlu Bağlantılar

Kertenkele Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Sürüngen
(Reptilia)
Takım
(Order)
Pullular
(Squamata)
Aile
(Family)
Kertenkele
(Lacertidae)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi