Kategoriler
Balıklar Deniz Hayvanları Hepçil Hayvanlar Vahşi Hayvanlar

Kirpi Balığı

Kirpi Balığı Özellikleri (Özet)

Kirpi Balığı, bir ışınsal yüzgeçliler türü olup 8 yıla kadar yaşarlar ve hepçil olarak beslenirler. Kirpi balıkları hem akarsularda hemde tuzlu sularda yaşarlar.

Sponsorlu Bağlantılar
Kirpi Balığı türüIşınsal Yüzgeçliler
Kirpi Balıkları ne yerAlgler, kabuklular, omurgasızlar (hepçil)
Kirpi Balıkları kaç yıl yaşar4 yıl – 8 yıl
Kirpi Balıklarının en sevdiği yemekAlgler
Kirpi Balıklarının boyu17 cm – 60 cm
Kirpi Balıkları nerede yaşarAkarsularda ve tuzlu sularda
Kirpi Balığı Neslinin Tükenme OlasılığıSoyun Tükenme Tehlikesi Endişe Var

Kirpi Balıklarının Yaşamları

Kirpi Balığı (İngilizcesi Puffer Fish), (aynı zamanda balon balığı ve kurbağa balığı olarak da bilinir), dünyadaki ılık, kıyı sularında yaşayan orta büyüklükteki bir balık türüdür. Kirpi balığı, kendisini savunması için kendine özgü uyarlamaları ile bilinir. Altın Zehir Kurbağasından sonra gezegende en zehirli ikinci yaratık olan bilinen yaklaşık 120 türü vardır. Dünyadaki tropikal sularda bulunur ancak nadiren serin sulara girerler.

Tehlike ile karşı karşıya kaldığında vücudunu çok hızlı bir şekilde genişletme konusunda olağanüstü bir yeteneğe sahiptir. Bir balıkçı, kirpi balığını yakalarsa zehirli olan dikenlerini insanlara ve hayvanlara asla dokundurmazlar.

Kirpi Balığının Görünümleri

Kirpi Balığı yüzü

Uzunluğu 60 cm’ye kadar büyüyebilir ancak bu durum kirpi balığının türüne göre değişir. Çeşitli renklerde bulunabilirler ancak şişirilmediklerinde bazen ayırmak zor olabilir. Normalde şişkin gözleri ve uzun bir burnundan dolayı büyük bir kurbağa yavrusuna benzerler.

Kirpi Balığı Nasıl Beslenir?

Kirpi balıkları, çeşitli bitki ve hayvanları yiyen hepçil hayvanlardır. Çoğunlukla kayalarda ve mercanlarda yetişen alg ve ayrıca bu bölgelerde yaşayan omurgasızlarla beslenir. Büyük türleri ise karides, yengeç ve yumuşakçalar gibi kabuklu deniz ürünleri yerler.

Sponsorlu Bağlantılar

Kirpi Balıklarının Avlanması

Kirpi Balığı dikenli hali

Bu balık türü üzerinde avlanan çok sayıda hayvan olmasına rağmen bu avcılar çoğunlukla kötü bir sonla karşılaşırlar. Kirpi balıkları tehdit edildiğinde vücudunu hava ile şişirir ve avcıyı geri çekilmeye zorlayan uzun, keskin, toksik dikenlerini açığa çıkarır. Bununla birlikte bir hayvan kirpi balığını yemeyi başarırsa dikenlerdeki toksinler veya organlarına salınan toksin tarafından zehirlenir.

Bu toksinlere rağmen köpek balıkları gibi bazı hayvanlar kirpi balığına zarar vermeden yiyebilirler. Bu balık türü, balık türlerinin hepsinin aslında zehirli olmadığını ve bu türlerin daha büyük balıklar, köpek balıkları ve insanlar tarafından avlandığını bilmek de önemlidir.

Kirpi Balığı Türleri

Dünyadaki en küçük türü ise cüce kirpi balığıdır (bezelye kirpi balığı ve pigme kirpi balığı olarak da bilinir). Cüce kirpi balığı, sadece birkaç santimetre uzunluğunda büyüyor. Cüce kirpi balığının, daha büyük türleriyle ilgili olmasına rağmen denizlerde değil yalnızca Hindistan’da bir nehirde bulunur.

Kirpi Balıklarında Üreme

Kirpi balıkları sadece benzersiz savunma yöntemlerine sahip değil. Aynı zamanda benzersiz üreme yöntemlerine de sahiptir. Erkek kirpi balığı, dişiyi 3 ila 7 yumurta bıraktığı kıyıya doğru yönlendirir. Kirpi balığının yumurtaları aşırı derecede hafiftir ve yaklaşık bir hafta içinde çıkana kadar suyun yüzeyinde yüzer. Yavru kirpi balıkları hala tam olarak gelişmemiştir ve uzuvları büyümeye başlayana kadar onları koruyan sert bir kabuğa sahiptir. Yavru kirpi balığının kabuğu kırılır ve sonrasında kuyruk ve kanatçıklar gelişir. Yeterince büyük olduğunda aşağı inecek ve kendini aşağıdaki resif topluluğuna entegre edecektir.

Kirpi Balığı Yenir mi?

Kirpi balığının bu kadar ölümcül bir zehiri olmasına rağmen bazı türlerinin etleri Japonya ve Kore’de yerel bir incelikle tüketilmekte. Balığın zehirinin tüketiciyi zehirlememesi için balığın kesilmesi için özel şefler yetiştirilir. Diğer kirpi balıkları, onları yiyenlere zarar vermek için öldüklerinde organlarına bir toksin salgılarlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Kirpi Balığı yüzüyor

Kirpi Balıklarının Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Işınsal Yüzgeçliler
(Actinopterygii)
Takım
(Order)
Tetraodontiformes
(Tetraodontiformes)
Aile
(Family)
Balon Balıkları
(Tetraodontidae)

Kirpi Balığının Diğer Özellikleri

ÖzellikİngilizcesiBilgi
Bilimsel AdıScientific NameBalon Balığı
Bulundukları Merkez YerOrigin LocationEkvator
Beslenme ŞekliDietHepçil
EbatlarıSize17 cm -60 cm
Bulundukları Su TipiWater TypeTatlı su, acı su (aşırı tuzlu su) ve tuzlu su
Optimum pH DeğeriOptimum pH Level5.7 – 6.4
ÖmürleriLifespan4 yıl – 8 yıl
RenkleriColorsGri, sarı, mavi, beyaz, kahverengi
Deri TipiSkin TypePullu
En Sevdiği YiyecekFavourite FoodAlgler
Yaşam AlanlarıHabitatSığ sular ve mercan resifleri
Kuluçkada Ortalama Yumurta SayısıAverage Clutch Size6 adet
Ana YiyecekleriMain PreyAlgler, kabuklular ve omurgasızlar
Kirpi Balığı AvcılarıPuffer Fish Predatorsİnsan, köpek balıkları, büyük balıklar
Ayırt Edici ÖzellikleriDistinctive FeaturesŞişebilen bir vücut ve keskin, zehirli dikenler
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi