Kategoriler
Etçil Hayvanlar Sürüngenler Vahşi Hayvanlar

Komodo Ejderi

Komodo Ejderi Özellikleri (Özet)

Komodo Ejderi, bir sürüngen türü olup 40 yıla kadar yaşarlar ve 150 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Komodo Ejderlerinin maksimum hızları ise 18 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Komodo Ejderi türüSürüngen
Komodo Ejderleri ne yerDomuzlar, geyikler, su bufalosu (etçil)
Komodo Ejderleri kaç yıl yaşar25 yıl – 40 yıl
Komodo Ejderleri kaç kilo70 kg – 150 kg
Komodo Ejderlerinin boyu2 metre – 3.1 metre
Komodo Ejderlerinin hızı18 km / saat
Komodo Ejderleri nerede yaşarAçık ormanlık alanlarda ve dağ eteklerinde
Komodo Ejderi Neslinin Tükenme OlasılığıSoyu Tükenmesi Tehlikesi İle Karşı Karşıya

Komodo Ejderi Sınıflandırılması

Komodo Ejderi (İngilizcesi Komodo Dragon), Endonezya takımadalarında yalnızca bir avuç adada bulunan büyük bir kertenkele türüdür. Birinci Dünya Savaşı’na kadar dünya tarafından bilinmeyen bu hayvan, aslında milyonlarca yıldır ada izolasyonunda gelişen ve gerçekten de çok büyük hale gelmesine neden olan bir “Monitör Kertenkele” türüdür.

Dünyadaki en büyük kertenkele değil ama en agresif olanlardan biri ve o kadar güçlü ki kendi büyüklüğündeki avları avlayabiliyor. Bununla birlikte Komodo Ejderleri, avlanma ve habitat kaybı ve avlanma sıkıntısı ile birlikte doğal ortamlarında da ciddi bir tehlike altındadırlar. “IUCN“in “Kırmızı Listesi“nde listelenmiştir ve bu nedenle bazı yasal korumalara sahiptir.

Komodo Ejderlerinin Anatomisi

Komodo Ejderleri kavga ediyorlar

Komodo Ejderi, 3 metreye kadar uzayan ve 150 kg ağırlığa sahip devasa bir sürüngendir. Uzun, kalın gövdeler, kısa, kaslı bacaklar ve hem savaşmak hem de arka ayakları üzerinde dururken hayvanı desteklemek için kullanılan güçlü kuyrukları ile inanılmaz derecede güçlüdürler. Kazmak için sıklıkla kullanılan uzun ve keskin, kavisli pençelere sahiptir ve grimsi kahverengi cildi küçük pullarla kaplı ve boynun etrafına kıvrılır. Büyük bedenlerine ve geniş, güçlü çenelerine kıyasla nispeten küçük kafalara sahiptir.

Komodo Ejderi’nin iyi bir görme yeteneği olmasına rağmen derin ve çatallı dili ile çevresindeki kokuları alıyor. Dilini ağzından fırlatarak, 8 km mesafeye kadar hem canlı hem de ölü avı bulmak için havadaki koku parçacıklarını “tadabiliyor”.

Sponsorlu Bağlantılar

Komodo Ejderi Dağılımı

Komodo Ejderi etrafı izliyor

Her ne kadar Komodo Ejderi, Endonezya’daki birçok adada bir zamanlar yaygın olsa da bugün hepsi Komodo Ulusal Parkı’nda bulunan sadece 5 adetle sınırlı kaldı. Komodo, Rintja, Gillimontang, Padar ve Flores’in batı ucu en sık açık ormanlık bölgelerde ve kuru savan yamaçları, kuru otlak yamaçları ve nehir yatakları bu muazzam hayvanlar için kalan son evlerdir.

Bu adalarda, nesli tükenmiş olan birçok büyük memeli türünün varlığından dolayı bu adalarda çok büyük olduğu düşünülmektedir. Ancak günümüzde doğal ortamlarında, habitatlarının kaybolmasıyla (ormansızlaşma) daha fazla tehdit altında kalmaları, kalan son nüfusu daha küçük ve daha izole bölgelere itti.

Komodo Ejderlerinin Davranışları

Ortalama yetişkin bir Komodo Ejderi her gün yaklaşık 2 km’lik bir mesafeyi kapsayan bir bölgede yalnız dolaşan ve güçlü bir avcıdır. Aynı zamanda, bir adadan diğerine nispeten uzun bir mesafe boyunca seyahat eden mükemmel yüzücüler olduğu bilinmektedir. Yalnız hayvanlar olmasına rağmen birkaç Komodo Ejderi, genellikle tek bir ölü hayvanın etrafında toplanırlar.

Bu kadar büyük hayvanları yakalamak için bitki örtüsünde gizlenerek saatlerce oturabilir ve av hayvanlarının geçmesini beklerken gri-kahverengi ciltleriyle iyi kamufle olurlar. Daha sonra kurbanını inanılmaz bir hızla ve kuvvetle pusuya çekerler. İlk atakların çoğu başarılı olmasına rağmen eğer hayvan bir şekilde kaçmayı başarırsa o zaman Komodo Ejderinin ağzından ısırıkla geçen bakteri, etin mikroplu (çürük) olmasına neden olur ve avını 24 saat içinde öldürür.

Komodo Ejderlerinde Üreme

Büyük bir karkasla beslenmenin yanı sıra Komodo Ejderleri de üreme mevsimi (Eylül ayı) boyunca birbirlerinin bölgesinde görülebilir. Yakındaki erkekler arka ayakları üzerinde durup kuyrukları ile desteklenerek birbirleriyle savaşır, dişilerle üreme hakkını kazanmaya çalışırlar. Çiftleşmeden sonra dişi Komodo Ejderi, yumuşak kumun içine kazdığı bir delikte 25’e kadar derili yumurtayı bırakır.

Sponsorlu Bağlantılar

8 ila 9 ay süren ve kuluçka süresinden sonraki genç yavrular, krem ​​bantları ile cesurca işaretlenmiştir ve kabuklarından ayrıldıklarından tamamen bağımsızdır. Ancak daha büyük bir boyuta gelinceye kadar genç Komodo Ejderleri, zamanlarının çoğunu toprağa bakacak kadar büyük olana kadar geçirecekleri ağaçların içine gireceklerdir. Komodo Ejderleri, vahşi yaşamda ortalama 30 yıl yaşama eğilimindedir.

Komodo Ejderinin Beslenme Şekli

Komodo Ejderi, sadece doğal ortamında hayatta kalabilmek için büyük hayvanları avlayan ve öldüren etçil bir hayvandır. Yetişkin Komodo Ejderleri, pusuda öldürmekte başarılı olmasalar bile kendilerinden çok daha büyük avlarını bir şekilde öldürebilirler. Daha sonra avlarını Komodo Ejderi’nin ağzındaki ölümcül bakterilerin neden olduğu kan zehirlenmesinden ölünceye kadar kilometrelerce takip ederler.

Komodo Ejderi avını yiyor

Domuzlar, keçiler, geyikler ve hatta atlar ve su bufaloları dahil büyük memeliler, Komodo Dragon diyetinin büyük bölümünü oluşturur. Ancak Genç Komodo Ejderleri, yılanlar, kertenkeleler ve kuşlar gibi ağaçlardaki küçük hayvanları avlarlar. Komodo Ejderi’nin dişleri keskin ve tırtıklı ama bu, hayvanın çiğneyemeyeceği anlamına geliyorlar. Bunun yerine karkastan koparırlar ve geriye doğru ağızlarına fırlatırlar. Esnek boyun kaslarının tüm desteğiyle yutabilirler.

Komodo Ejderleri İçin Tehditler

Komodo Ejderi’nin ortamındaki en baskın avcı olması nedeniyle yetişkinlerin doğal yaşam alanlarında doğal avcıları yoktur. Bununla birlikte daha küçük ve daha savunmasız olan genç, daha büyük Komodo Ejderleri tarafından yenmekten kaçınmak için ilk günlerini ağaçlarda geçirmeye adapte olmuş görünüyor. İnsanların bu adalara gelmesinden bu yana Komodo Ejderlerini avlayan ve gerek yerleşim yerlerini gerekse ormanlık alanlardaki doğal yaşam alanlarını ele geçiren insanlar tehdit etmekte. Ayrıca, bu adalarda jeolojik olarak aktif olan volkanik faaliyet nedeniyle tehdit altındadır.

Komodo Ejderi Hakkında İlginç Bilgiler

Komodo Ejderi

Komodo Ejderinin tükürüklerinde et izleri üzerinde gelişen ve ısırık yaralarının hızla enfekte olmasına neden olan elli farklı tipte toksik bakteri bulunduğu bilinmektedir. Ancak son araştırmalar, avını zehirlemede böylesine yüksek bir başarı oranının gerçek sebebinin, Komodo Ejderi’nin ağzında bir zehir bezi olabileceği gerçeğine bağlı olabileceğini gösteriyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Her ne kadar Komodo Ejderi, Endonezya takımadalarının bu bölümünde milyonlarca yıldır gelişmiş olsa da Komodo Adası’na uçağı düştükten sonra yüzen bir pilottan gelen raporların geldiği yaklaşık bir asır öncesine kadar dünya tarafından tanınmıyorlardı. Endonezya’da var olan ve binlerce yıldır tükenmiş olduğu düşünülen bir Cüce Fil türü de dahil olmak üzere bir zamanlar büyük memelileri avlamakta idiler. Bu nedenle Komodo Ejderi’nin muazzam büyüklüğünün buradan geldiği sanılıyor.

Komodo Ejderi – İnsan İlişkisi

Yaklaşık 100 yıl önce Komodo Ulusal Parkı’ndaki adalardaki keşiflerinden bu yana, Komodo Ejderleri hakkında daha fazla şey öğrenirken bu hayvanlar, insanları hem etkiledi hem de çok korkuttu. Adalardaki habitat kaybı, yalnızca Komodo Ejderlerinin giderek daha fazla izole bölgelere itilmesi anlamına gelmekle kalmadı aynı zamanda insan faaliyetleri ile daha yakından temasa geçtikleri ve bazen de hayvanları öldürdükleri bilinmektedir.

Görünüşe göre yavaş ve uysal doğalarına rağmen Komodo Ejderi, kısa sürede hızlanabilirler ve aslında dünyanın bilinen “insan yiyicilerinden” biri. İnsanlar vahşi doğada sadece Komodo Ejderi tarafından ezilmiş, ısırılmış ve takip edilmemiş. Aynı zamanda tutsak ortamlarda tutulduklarında, kaçtıklarında ya da çok yaklaşmalarına izin verildiğinde insanlara saldırdıkları da bilinmektedir.

Komodo Ejderi Korunma Durumu

Komodo Ejderi, bugün “IUCN” tarafından doğal ortamında “Hassas” olan ve bu nedenle yakın gelecekte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bir tür olarak listelenmiştir. Bir zamanlar çok sayıda Endonezya adasında yaygın olmasına rağmen zengin, volkanik ormanlarda dolaşımda kaldığı düşünülen 3.000 ila 5.000 adet olduklarını belirtti. Bununla birlikte turizm endüstrisindeki ilgi alanlarına olan ilginin artması, yerel halkın onları ve hala hayatta kaldıkları yerlerin bir avuç yaşam alanını denemek ve korumak için daha fazla nedene sahip olduğu anlamına geliyor.

Komodo Ejderi Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Sürüngen
(Reptilia)
Takım
(Order)
Pullular
(Squamata)
Aile
(Family)
Varanlar
(Varanidae)
Cins
(Genus)
Varanus
(Varanus)

Komodo Ejderi Diğer Özellikleri

ÖzellikİngilizcesiBilgi
Bilimsel AdıScientific NameVaranus komodoensis
TürüTypeSürüngen
Tür SayısıNumber of Species1 tür
Bulundukları YerlerLocationKomodo Ulusal Parkı
Yaşam AlanlarıHabitatAçık ormanlık alanlarda ve dağ eteklerinde
RenkleriColorsGri, kahverengi, krem rengi
EbatlarıSize2 metre – 3.1 metre
AğırlıklarıWeight70 kg – 150 kg
En Yüksek HızlarıTop Speed18 km / saat
Beslenme ŞekliDietEtobur (etçil)
YiyecekleriPreyDomuz, geyik, su bufalosu
Komodo Ejderi AvcılarıKomodo Dragon Predatorsİnsan
Yaşam TarzlarıLifestyleGündüz ve yalnız
ÖmürleriLifespan25 yıl – 40 yıl
Yavru Doğurma YaşıAge Of Sexual Maturity5 yaş
Kuluçka dönemiIncubation Period8 ay – 9 ay
Kuluçkada Ortalama Yumurta SayısıAverage Clutch Size20 adet
Dünyada Kaç Tane Komodo Ejderi Kaldı?Estimated Population Size3.000 adet – 5.000 adet
En Büyük TehlikeBiggest ThreatAvlanma ve habitat kaybı
En Belirgin ÖzellikleriMost Distinctive FeatureHavanın tadına bakmak için uzun ve derin çatal dil
İlginç BilgiInteresting InfoSadece beş Endonezya adasında bulunuyorlar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi