Kategoriler
İslam

Allah’ın Hayy (El-Hayy) İsminin Anlamı

Hayy (El-Hayy) Nedir?

Allah’ın 99 isminden (Esma-ül Hüsna) birisi olan Hayy ismi “Ezeli ve ebedi bir hayat ile diri olan.” anlamlarına gelmektedir. Hayy ismi Kur’an-ı Kerim’de geçen bir isimdir. Eğer El-Hayy isminin anlamını biraz daha açarsak; Hayy, ezelî ve ebedî diri olan, uyuklama, yorulma gibi noksanlıklardan uzak olan, var, diri, tam ve mükemmel manasıyla hayat sahibi demektir.

Sponsorlu Bağlantılar
Esma-ül Hüsna - El-Hayy
Esma-ül Hüsna – El-Hayy

El-Hayy İsminin Kur’an’da Geçen Ayetleri

Allah’ın El-Hayy adı şu Kur’an âyetlerinde geçmektedir:

  • (2:255) Allah’tan başka hiçbir ilâh yoktur. O dâima diridir (hayydır), bütün varlığın idâresini yürütendir (kayyûmdur). O’nu ne gaflet basar, ne de uyku. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O’nundur. İzni olmadan huzûrunda şefaat edecek olan kimdir? O, kullarının önlerinde ve arkalarında ne varsa hepsini bilir. Onlarsa O’nun dilediği kadarından başka ilminden hiçbir şey kavrayamazlar. O’nun kürsîsi, bütün gökleri ve yeri kucaklamıştır. Onların her ikisini de görüp gözetmek, O’na zor gelmez. O çok yücedir, çok büyüktür.
  • (3:2) Allah, kendisinden başka hiçbir tanrı bulunmayandır. Diridir, kayyumdur.
  • (40:65) O diridir. O’ndan başka hiçbir tanrı yoktur. O hâlde yalnızca Allah’a itaat ederek (samimi olarak) O’na tapının. Hamd, âlemlerin Rabbine mahsustur.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi